Türkiye Haber Girişi : 17 Kasım 2014 23:50

Ovit Tüneli inşaatı neden durduruldu?

Ovit Tüneli inşaatı neden durduruldu?
Ovit Tüneli inşaatı neden durduruldu?... Türkiye bir facianın eşiğinden nasıl döndü!
Erzurumajans-(Özel)-Türkiye'nin en uzun, çift tüplü tüneli olan Ovit Tüneli'nde, geçtiğimiz günlerde bakanlık müfettişlerinin raporları doğrultusunda durdurulan çalışmaların bir faciayı önlediği ortaya çıktı. 

Erzurumajans'ın edindiği bilgilere göre, çalışmaların durdurulmasının ana nedeninin, yüzlerce işçinin çalıştığı tünel inşaatındaki iş güvenliği değil, projede Ovit Dağı ve civar çoğrafyanın tektonik özellikleri ve depremselliğinin yeterince dikkate alınmaması olduğu bildirildi.

Yaşanan problemlerin, Ovit ve İspir fay zonlarının tünel çalışmaları için risk kaynağı oluşturduğunun anlatan Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Profesörü Dr. Osman Bektaş, "Ovit ve İspir Fay Zonları Doğu Anadolu'nun en önemli deprem kaynağı yani Erzurum-Narman Fay Sistemi içerisinde yer alıyor. Bu tünelin depremselliği de tartışılmalı"diye konuştu.

Kandilli Rasathanesinin verilerine göre Ovit Tüneli'nin yakın çevresinde 1900 ile 2013 yılları arasında kaydedilen depremlerin 4 ile 5 büyüklüğünde olduğuna dikkat çeken Prof.Dr. Bektaş, "Bu küçük depremlerin, tünel çevresinde aktif fayların varlığını kanıtlar. Bu tür faylarda zehirli gaz alanları oluşur" dedi.

Prof. Dr.Bektaş,  tünel çalışmalarının durdurulmasına neden olan zehirli karbonmonoksit gaz birikimi ve can kaybına neden olan göçüklerin büyük olasılıkla Amerika, İtalya ve Japonya'da tespit edildiği gibi tünelin fay zonuna sürülmesi ile 20 kilometre aralıkta bulunan Ovit ve İspir faylarının enine kat edilmesinden kaynaklanmış olabileceğini söyledi.


"BÜYÜK BİR FELAKET ÖNLENDİ"

Ovit Tüneli'nin 14 bin 300 metre uzunluğunda planlandığını belirten Prof.Dr. Osman Bektaş, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin en uzun tünel planlamasında bölgedeki deprem faylarının ve depremselliğinin yeterince incelenmemesi, bu tür fay zonlarındaki olası gaz birikimlerinin denetlenmemesi ve buna bağlı etkin bir havalandırmanın yapılmaması tünel çalışmalarının durdurulmasına neden olmuştur. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin tünelde biriken ve felakete neden olabilecek karbonmonoksit gaz birikimini zamanında tespit etmeleri ile  büyük bir felaketi önlemiştir. Böylesi bir proje, bu siyasi erke rağmen durdurulduysa  uluslararası bir çok  teknik kural ihmal edilmiş demektir."

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • İSMET kÖSOĞLU 01 Ocak 1970 02:00

    OVİT Tünelinin yapılmamasını isteyen ekiblerin üzerine balıklama atladığı asparagas bir haber.Titrinde Prof.yazan beyfendi şimdiye kadar nerdeydiki sesini hiç duymamışız.Yakışmayan bir hareket.Kınıyorum.

  • [email protected] 01 Ocak 1970 02:00

    memleketin, Türkiyenin yüz akı (yüz karası ) incelenmeden felakete koşan seçim yatırımı, DEVELER GÜLÜYOR, TAŞLAR KAHKAHA ATIYOR