Sağlık mı sağılmak mı?

Türkiye'de sağlık sektörü hep kanayan bir yara oldu. İnsan işin içine girmedikçe bazı gerçekleri göremiyor. Tam bize dedikleri gibi gerçekten sağlık alanında devrim mi oluyor derken aslında sağıldığımızı anladık!

Şimdi neden böyle bir kanıya vardığımızı merak edeceksiniz? Anlatayım...

Son birkaç aydır eşimle Nene Hatun Kadın Doğum Hastanesi'nde yaşadıklarımız, bizde bu düşüncenin uyanması için yeterli oldu. Bundan yaklaşık bir buçuk ay önceydi eşim işte bu hastanede muayene oldu. Hastanenin kapısından içeri girdik ki ortalık yeşil kartlı kaynıyor aralarında; belliki ekonomik gücü hayli yerinde olan, kılığı kıyafeti gayet düzgün insanlarda var. Neyse işin bu kısmını geçelim.

Eşimin bu ilk muayenesi ile birlikte bizim de hastane mücadelemiz başlamış oldu. Bundan sonra Hastanede muayene olduğumuz bir doktora ikinci bir kez daha muayene olamadık. Burada tabi ki doktorları değil sistemi suçluyoruz. Doktor acilde, doktor poliklinikte, doktor doğumhanede doktor izinde doktor orada doktor burada... Hasıl-ı kelam bir doktora muayene oluyoruz tahlil yapılıyor sonucuna baktıralım diyoruz bir dahaki sefere aynı doktor yok. Hadi bir başkasına gösterelim diyoruz tamam gösteriyoruz ve diyoruz ki artık bu doktorla yolumuza devam edelim bilin bakalım ne oluyor?

Bir daha o doktoru da yakalayana aşk olsun...

Baktık ki olacak gibi değil... 'Biz yanlış yapıyoruz, adamlar haklı' diyerek bakanlığın yeni faaliyete geçirdiği sitem desteği ile telefonla randevu almaya karar verdik. Evden telefonla çağrı merkezini aradık bir güzel randevumuz aldık. Her ne kadar bize aradığımız günden bir hafta sonrasına randevu verilse de... Buna da Eyvallah!.. işimiz görülsün de dedik.

Neyse tam hastaneye gideceğimiz günün öncesi, akşam bir telefon geldi. Arayan görevli yarın doktorunuz olmadığı için randevunuz iptal edildi dedi. Şimdiii buraya kadar olanları bahtsızlığımıza sayarak devam ediyorum...

Telefonda eşim yaklaşık on gün sonraya tekrar randevu aldı. Bu arada bizim 6,5 haftalık olan bebek şöyle böyle derken 3 aya yaklaştı. Hala çocuğun durumundan haberimiz yok yani bir ümitle hala ikinci kez muayene olmaya çalışıyoruz. Baktık hastaneyi beklerken çocuk askerlik-gelinlik çağına gelecek sonunda çareyi Erzurum'un özel sağlık kurumlarından birine randevu almakta bulduk. Yani anlayacağınız sağlık derken sağılmaya başladık, anlaşılan  bu süreç dokuz ay devam edecek...(Bu arada tam sağılmaya başladığımız günün akşamı ikinci randevu da iptal edildi.)

Sonuç itibariyle ne anlamı kaldı bizim SGK güvencesinde olmamızın?
Sağlıkta devrim yaşanmış! Anlaşılan yaşanan bu devrimle sağlık işleri birilerinin üzerine devrilmiş onlar ceplerini doldururken vatandaş altında ezilmiş... Şimdi ben ne yapayım böyle devrimi?

Vatandaşı çaresizlikten özel hastanelere sürükleyerek, birilerine para kazandırmak mı amaç?  Bu mu bizden alkışlamamız beklenen sağlık sistemi? Kimse kusura bakmasın buna sağlık sistemi değil düpedüz vatandaşı sağma sistemi denir...

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.