Medya Haber Girişi : 02 Mayıs 2015 15:49

Seçimleri bu 7 milyon oy belirleyecek!

Seçimleri bu 7 milyon oy belirleyecek!
Vatan gazetesi yazarı Okay Gönensin'den çarpıcı tespitler...
Erzurumajans-Geçen iki seçimde Ak Parti 2 milyon dolayında seçmenini sandığa götüremedi. Bu seçmen esas olarak başka bir partiye gitmedi. CHP ile MHP de toplam 2.5 milyon seçmenini kaybetti. 7 Haziran seçiminin birinci bilinmeyeni, partilerinden uzaklaşmış yaklaşık 5 milyon seçmenin yapacağı tercihtir. Bu seçmen yine sandıktan uzak kalırsa faydası doğrudan HDP'ye olacak, HDP barajı daha rahat geçecektir.

Bu sözler Vatan gazetesi yazarı Okay Gönensin'e ait.

Gönensin, bugün gazetedeki köşesinde yayınladığı yeni yazısında seçim ihtimallerini değerlendirdi.

İşte o yazıdan önemli bölümler:

İkinci bilinmeyen 4 milyon yeni seçmenin sandığa ne ölçüde gideceğidir. Genç seçmenin, hele ilk kez oy kullanacak olanların sandığa gitme eğilimi daha yüksektir. Ancak bu seçmen, 2010-2011'den bu yana yeni gerilimi yüksek bir ortamda büyümüştür.

Yeni seçmenin yüksek oranda sandığa gitmesinin yarayacağı birinci partinin Ak Parti, ikinci ve üçüncü partilerin de MHP ile HDP olacağı varsayımı makul görünmektedir. Yine de bu oyların bölüşümü üç parti için de çok büyük önem taşımaktadır.

Üçüncü bilinmeyen de halen yurt dışındaki seçmenin eğilimleridir. Basit bazı araştırmalar ve gözlemler de buradan gelecek oyların çoğunluğunun Ak Pati'ye gideceğini göstermektedir. Bu oyların ikinci talibi HDP, üçüncü talibi de MHP görünmektedir.

Yurt dışı oylar için de önemli belirsizlik katılım oranıyla ilgilidir. Ak Parti ve HDP'nin kendi seçmenlerini sandığa götürmek için yoğun çalışma yaptığı da bilinmektedir. Yine de daha net bir tespit yapmak zordur.

Ak Parti için genellikle verilen rakam 800 bin, HDP için verilen rakam da 300 bindir. Bu rakamlar Ak Parti için yüzde 2.5, HDP için de yüzde 1 gibi bir oran göstermektedir.

İki seçimdir sandıktan uzak duran yaklaşık 5 milyon seçmenin sandığa ve partilerine dönmesi durumunda katılım oranının yüzde 85'in üzerine çıkmasıyla birlikte Ak Parti'nin yüzde 50 bandına kolayca yerleşebileceği varsayılabilir.

Bu varsayımı güçlendirecek olan da, yeni 4 milyon seçmenin, partilerin genel oy kuvvetlerine göre dağılacağı beklentisidir.

Bu varsayım ve tespitlerin doğrulanmasının iki açık sunucu görünmektedir: 1-Ak Parti yüzde 50 bandına daha sağlam yerleşir ve 2-HDP yüzde 10 barajı aşmakta güçlük çekmez. (Vatan)

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.