Türkiye Haber Girişi : 04 Mayıs 2016 12:19

Teröre karşı bahar planı!

Teröre karşı bahar planı!
Bakanlar Kurulu ve Güvenlik zirvesinde IŞİD ve PKK terörü ile mücadele kapsamlı bir şekilde ele alındı.
Erzurumajans-Çizilen yol haritası doğrultusunda iki kritik konuda önümüzdeki bahar dönemine ilişkin önem ve değerlendirmeler belirlendi.

1- IŞİD'E KARŞI 'SONUÇ ALICI DESTEK' TALEBİ

ETKİLİ VURUŞ: IŞİD (DAEŞ) saldırılarına karşı ABD ile varılan mutabakatın sonuçları izlenecek. Bu ay içinde ABD'den somut adımlar atması bekleniyor. Öncelik can ve mal kaybına yol açan IŞİD roketlerinin durdurulması. Mayıs ayında ABD'nin, Predator insansız hava araçlarını, gözlem ve ileri keşif dışında, IŞİD hedeflerini bertaraf etmeye yönelik vurucu gücünü etkili ve sonuç alıcı biçimde kullanması. Türkiye'de konuşlanması beklenen HIMERS hava savunma ve füze sisteminden de caydırıcı sonuçlar bekleniyor. Dost ülkelerin IŞİD'le mücadelede samimiyeti önümüzdeki günlerde test edilecek.

PYD ENDİŞESİ: Devletin zirvesinde, 'Türkiye'yi PYD ile masaya oturtma, PYD'yi muhatap almaya zorlama" yönündeki senaryoya karşı tedbirler de konuşuluyor. Böyle biı* zorlamaya izin verilmeyecek. Bölgedeki güçlü aktörler tarafından PYD'nin IŞlD'e karşı kullanılmaya devam edeceği öngörülüyor.

MUHALİFLER: Muhaliflerin, IŞİD'e karşı mevcut durumlarıyla nihai başarı sağlama şanslarının az olduğu vurgulanıyor. Koalisyonun havadan etkili bir saldırısı olmadığı için sahada 500 IŞİD'li 5 bin kişiyi kovalayabiliyor. Muhaliflerin daha fazla desteğe ihtiyaç duyduğu vurgulanıyor.

2- SİLAH BIRAKANA KADAR PKK İLE MÜCADELE

PKK'NIN TAKTİĞİ: PKK, Irak ve Suriye'de yakaladığı fırsatı kaçırmak istemediği için kuvvetlerinin büyük bölümünü buralara kaydırdı. Türkiye'de ise vakit kazanmak, oyalamak için hamle yapıyor. Bunun için, "yeni masa-çözüm süreci'' gibi konulan gündeme getiriyor. Örgütün bu taktiği devletin zirvesinde de tespit edilmiş durumda. Örgütten gelen, "Süreç tekrar başlasın" gibi taktiksel hamlelere itibar edilmiyor. Terörle mücadele operasyonları sonuç alınıncaya kadar devam edecek.

SİLAH BIRAKMALI: Terör örgütünün sadece Türkiye'de silah bırakması, sınır dışına çekilmesi yeterli görülmüyor. Irak ve Suriye'de de silahları bırakması, HPG'nin lağvedilmesinden sonra ancak bir gelişme olabilir. Bu konjonktürde örgütün bunu yapmayacağı vurgulanıyor.

MÜNFERİT EYLEMLER: PKK. meskûn mahal çatışması-silahlı halk ayaklanmasına teşvik stratejisinde kaybetti; halk desteğini alamadı. Bundan sonra bombalı saldırı, canlı bomba, küçük gruplarla saldırı gibi münferit eylemlere daha fazla yönelebileceği değerlendiriliyor.

YENİ EKİPLER: Terörle mücadelede eğitimleri tamamlanan yeni polis ve Jandarma Özel Harekât timleri göreve başladı. Yeni kuvvet planlaması ile sıkıntılar aşılıyor. Geçmişe kıyasla, sınırlar daha az geçirgen. 

KAYNAK HABERTÜRK
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.