Ekonomi Haber Girişi : 25 Nisan 2020 21:30

'Ticari sır'mış!

'Ticari sır'mış!
İYİ Parti Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır, doğalgaz fiyatlarının yüksekliğini Meclis’e taşıdı. Soru önergesine gelen, “Ticari sırdır açıklayamayız” cevabı şaşkınlık yarattı.
Erzurumajans-Onur SAĞSÖZ-Türkiye’nin doğalgaz ithalatında geçen yılın Kasım ayına ilişkin istatistiklere göre Rusya’dan 1 milyar 92 milyon metreküp gaz satın aldığını belirten İYİ Parti Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır, diğer ülkelerle kıyaslandığında Rusya’nın en pahalı gaz satışı yaptığı müşterisinin Türkiye olduğunu ileri sürdü. Enerji Piyasası verilerine göre Avrupa devletlerinin Rusya’dan doğalgazı 110-120 dolara alırken, Türkiye’nin 250-280 dolar ödediğini kaydeden Milletvekili Dikbayır, bunun nedeni için TBMM’ye yazılı bir soru önergesi vererek şu soruları sordu.

“-Rusya’dan ithal edilen doğalgaz miktarı toplam ithalatın yüzde kaçıdır?

-Türkiye’nin Enerji Piyasası verilerine göre doğalgazı Avrupa ülkelerinden pahalı almasının sebebi nedir?

-Avrupa ülkelerine verilen fiyatlar gerekçe gösterilerek Rusya ile her hangi bir indirim görüşmesi yapılmış mıdır?

-Doğalgaz alım fiyatlarının çok yüksek olması nihai tüketiciye yansımakta olup vatandaşların doğalgaz yerine kömür yakıtına yönelmesi ve hava kirliliğine sebebiyet vermesi ile ilgili Bakanlığınızca her hangi bir tedbir alınmakta mıdır?”

“BİLGİLER PAYLAŞILAMAZ”

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yazılı olarak cevapladığı soru önergesine, şu cevap verildi. “Doğalgaz Alım Satım Anlaşmaları Uluslararası ilişkiler açısından ekonomik ve siyasi etkileri olan ticari akitler olup, bu anlaşmaların hükümleri ticari gizlilik içermektedir. Ticari gizliliğe haiz konuların açıklanması anlaşmaya aykırılık teşkil etmekte olup bu durum gerektiğinde anlaşmanın feshi veya bu nedenle doğan zararın tazmini gibi yaptırımlara yol açabilmektedir. Ayrıca 4646 sayılı Doğalgaz Piyasası Kanunu’nun 4. Maddesinde, “…Ticari gizliliği olan bilgiler Kurum hariç üçüncü taraflara açıklanamaz…” ve 7. Maddesinde, “Doğalgaz piyasasında faaliyet gösteren taraflar ticari yönden hassas bilgi ve belgeleri gizli tutmakla yükümlüdür” hükümlerine istinaden doğalgaz alım maliyetlerine ilişkin bilgilerin paylaşılması mümkün olmamaktadır.

“NASIL BİR TİCARİ SIR?”

Soru önergesinin cevabını sosyal medya hesaplarından paylaşan Milletvekili Dikbayır, “Nasıl bir ticari sır?” diye sorarken, İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli de, “Bu sorunun cevabını yılın 8 ayı pahalı doğalgaz kullanan biz Erzurumlular en çok merak ediyoruz” dedi.






Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Adem 01 Ocak 1970 02:00

    Mehmet sekmen baskaninizdan ucuz dogalgaz isteyin. Erzurumun neden 20 yildir boyle dusundugunu anlayamadim celladiniz oldu bunlar artik silkelen erzurum. Antalyadan sevgiler;)

  • yeni teyo 01 Ocak 1970 02:00

    doğalgazı pahalıya verip s 400'lerde indirim yapmışlar. Putin öyle dedi. Ben teyonun yalancısıyam

  • DADAŞ 01 Ocak 1970 02:00

    Utanmadan sıkılmadan ticari sır deniyor vay anasını arkadaş bizde millet olarak sus pus oturuyoruz yerimizde.

  • Cemcaz 01 Ocak 1970 02:00

    Doğalgaz erzuruma en ucuza verilmesi gereken illerin basinda gelmeli. Ben subat ayinda 803tl dogalgaz odedim. Isindim mi tabiiki HAYIR!!!