Ekonomi Haber Girişi : 15 Eylül 2014 13:12

Torbadan 3 kesime erken emeklilik müjdesi

Torbadan 3 kesime erken emeklilik müjdesi
Torba Yasa'dan madenciye, çalışan anneye ve Bağ-Kur borcu olana müjdeli haber geldi.
Erzurumajans-AK Parti Hükümeti'nin müjdesini verdiği yeni torba yasanın ayrıntıları da belli olmaya başladı. Yeni Torba Yasayla üç ayrı kesime 'erken emeklilik' müjdesi veriliyor. Bu kesimler, çalışan anneler, Bağ-Kur borcu olanlar ve yeraltı işçileri.

ÇALIŞAN KADINA ERKEN EMEKLİLİK

Hürriyet'ten Şükrü Kızılot'un haberine göre işte Torba Yasa'nın getirdikleri,

Çocuk sahibi olan çalışan kadınlardan, emeklilik için gereken yaş ve sigortalılık süresi koşullarını sağlamış oyup, prim günü eksiği olanlar, doğum borçlanması yoluyla 6 yıl erken emekli olabilecekler. Başka bir anlatımla çalışan anneler 6 yıl kazanabilecek.

Bu güne kadar SSK'lı kadınlara tanınan doğum borçlanması, Bağ-Kur'lu ve memur kadınlara da tanındı. Yasa bu yönüyle kadınlar arasındaki eşitsizliği de ortadan kaldırmış oluyor.

Bağ-Kur borcu olduğu için emekli olamayan vatandaşlar yapılandırma sistemini kullanabilecek. Bu yola başvuranlar; borcunun faizlerini sildirip, ana parayı yapılandırabilecekler.

Bu şekilde günler tamamlanıyorsa da emeklilik işlemlerini de başlatacak.
Madenciler için 55 olan emeklilik yaşı 50'ye inecek. Yıpranma hakkı ile birlikte yer altında çalışan bir madencinin emeklilik yaşı 45'e kadar inebilecek.

Maden kazasında ölenlerin SGK'ya olan bütün borçları silinecek ve hak sahibine aylık bağlanacak.

Soma'da ölüm geliri bağlanan hak sahiplerine prim ödeme şartı aranmaksızın ölüm aylığı bağlanacak. Anne ve babaya gelir ve aylık bağlanırken muhtaçlık şartı aranmayacak.
Linyit ve taşkömürünün çıkarıldığı işyerlerinde, yer altında çalışan işçilere ödenecek ücret, asgari ücretin iki katından (bugün itibariyle 2,268 TL'den) az olmayacak. Yani madencinin net ücreti en az 1.927,80 lira olacak.

İşçilerin yeraltındaki çalışma süresi haftada en çok 36 saat olacak, günlük çalışma süresi 6 saati geçemeyecek.

Maden işçileri için hizmeti 1 yıldan 5 yıla kadar (beş yıl dahil) olanlarda yıllık ücretli izin süresi 4 gün artırılarak 18 günden aşağı olamayacak. Bu süre 5 yıldan fazla 15 yıldan az olanlarda 24 gün, 15 yıl ve daha fazla olanlarda 30 günden az olamayacak. İzin sürelerine işçilerin hafta tatilleri de ayrıca eklenecek.

GERİYE DÖNÜK HİZMET BORÇLANMASI VAR MI?

Torba Yasa'da "geriye dönük hizmet borçlanması" yok. Bu nedenle, herhangi bir şirket üzerinden borçlanıp, toplu ödeme vb. ödeme yapmak suretiyle sigortalılık süresini artırmak mümkün değil.

Ancak, bir işyerinde sigortasız olarak çalışan işçi, "hizmet tespiti davası" açmak ve sigortasız olarak çalıştığı dönemi kanıtlamak suretiyle, o süreyi sigortalı hizmeti olarak saydırabilir. Burada da sigortalılık girişi hiç bildirilmeyenler için «5 yıllık zamanaşımı» süresi var. Ancak girişi bildirilenler yönünden zamanaşımı söz konusu değil.

65 YAŞINI DOLDURANLARA ÖDEME AFFI

65 yaşını dolduran kişilere, yersiz ödenen ve geri alınması gereken aylıklar ile bunlardan doğan ceza ve faizler silinecek.

Ayrıca ilgililer hakkında herhangi bir adli, idari ve icrai takibat yapılmayacak. Ancak yersiz ödemeler kapsamında daha önce yapılmış tahsilat varsa, ilgisine iade edilmeyecek (Md. 82). Hürriyet
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.