Türkiye Haber Girişi : 01 Nisan 2015 12:33

Türkiye neden karardı? İşte 5 önemli senaryo

Türkiye neden karardı? İşte 5 önemli senaryo
Türkiye'yi karartan 31 Mart tarihli büyük elektrik kesintisinin asıl sebebi ne?
Erzurumajans-Türkiye dün eşi benzeri görülmemiş bir elektrik kesintisi yaşadı ve 45 il aynı anda karanlığa gömüldü. Saatlerce elektrikler geri gelmeyince vatandaşda kuşku oluştu, sosyal medyada 'elektrikler neden kesildi' sorusuyla ilgili türlü senaryolar ortaya atıldı.

Peki elektrikler niye kesildi asıl sebep neydi?

Dün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan Başbakan Ahmet Davutoğlu 'na, TEİAŞ kurumundan Bakan Taner Yıldız'a kadar bir çok üst düzey isimden elektrik kesintisi için açıklama geldi.

Bu açıklamaların ortak özelliği 'elektrikler niye kesildi' sorusuna net bir izahat getirmemesi oldu. Hal böyle olunca da ortalığı bir çok senaryo kapladı.

1. SENARYO:
Bugün Star ve Takvim gazetesi başta olmak üzere iktidara yakın gazetelerin manşetinde elektrik kesintisi ile Çağlayan adliyesi baskını arasında bağlantı kuruldu. Gazetelerin haberlerinde iki olayın tesadüf olmadığı ve bir kompla söz konusu olduğu iddiaları yer aldı.

2. SENARYO:Sosyal medyada öne çıkan senaryo ise elektrik sistemine siber saldırı yapıldığı iddiaları oldu. Bazıları bunu 'Paralel Yapı'ya mal ederken bazıları ise Türkiye'nin güvenlik zaafının karanlık ellerce test edildiğini savundu.

3. SENARYO:Elektrik kesintisine dair bir diğer senaryo ise Ege Bölgesi'ndeki bir santralin devre dışı kalmasıyla birlikte bütün sistemin domino etkisiyle kilitlenmesi iddiası oldu. ODTÜ Elektrik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Sevaioğlu, "Batı bölgelerinde günlük 799 megawattlık üretim yapan bir santral devre dışı kaldı. Yüzde 5'lik bir katkının eksilmesi, frekansta düşüme yol açtı. Sistem operatörünün derhal sıcak yedeklerden birini devreye alması lazımdı. Herhalde böyle bir yedek bulamadılar. O anda böyle bir yedeğin olması lazım, işletme kusuru" dedi

4. SENARYO:Terörist saldırı iddiası da elektrik kesintisi için ortaya atıldı. Bu iddiayı gündeme sokan ise Başbakan Ahmet Davutoğlu 'nun 'terör saldırısı da dahil her ihtimali araştırıyoruz' açıklaması oldu.

5.SENARYO:Türkiye'nin elektrik yetmiyor ve aşırı güç çekimi olunca sistem çöktü.

BAŞBAKAN'A SORULDU : ELEKTRİKLER NEDEN KESİLDİ?

Şu saat itibariyle yukardaki sorunun hala net bir karşılığı yok. Dün gece yarısı Başbakan Davutoğlu , Slovanya'da bulunan Enerji ve Tabii Kaynak Bakanı Taner Yıldız'ı Türkiye'ye çağırdığını söyledi. Davutoğlu elektrikler niye kesildi sorusuna ise şu yanıtı verdi;

-"Elektrik arzındaki bir sıkıntı dolayısıyla böyle bir kesinti olmamıştır. Elektrik iletim hatları ve dağıtım hatlarıyla ilgili bir sistemik problemle karşı karşıya kalındı. Buelektrik kesintisinin arkasındaki sebepler, her ne surette olursa olsun ortaya çıkarılacak. Bunun çok teknik bir arızadan kaynaklanmadığı kanaati hakimdir.Yazılım sistemiyle ilgili ve diğer faktörler gözönünde bulundurularak, soruşturma tamamlandığında kamuoyumuza bilgi sunulacak."

SİBER SALDIRI MI YAZILIMA MI GİRİLDİ?

Kamuoyunda öne çıkan komplo teorileri içinde elektrik sistemi yazılımının hacklendiği iddiası vardı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'na "Yazılım sistemine mi girilmiş?" sorusu açık bir şekilde soruldu gelen yanıt "Hayır yani burada sistemik bir problem olduğu ortaya çıkıyor. Bunun gereği yapılacak" oldu.

ELEKTRİK KESİNTİSİ İLE ÇAĞLAYAN BASKINININ İLGİSİ VAR MI?

Bugün iktidara yakın gazetelerin manşetlerine çıkan bu 'komplo' teorisini en yetkili isim olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız yalanladı. Taner Yıldız gece yarısında yaptığı açıklama elektrik kesintisi ile çağlayan saldırısı arasında ilişki olmadığını vurgulayarak "Özellikle adliyedeki olayla bağlantı kurmak isteyenlerin de yanlış bir yolda olduğunu söylemem lazım. Arkadaşlarımdan bilgi aldım, o konuyla uzaktan yakından bir ilgisi yok" dedi.

PEKİ NE OLDU? KESİNTİNİN ASIL SEBEBİ NE?

Bu soruya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da net yanıt veremiyor. Slovenya ziyaretini yarıda kesip döneceğini belirten Taner Yıldız 'Bundan sonra bize düşen görev, hangi sebepten olduğuna dair, teknik mi, idari mi, siyasi mi, başka gerekçeyle mi, bütün yönleriyle beraber açıklığa kavuşturmaktır. Bu gece de olmak üzere tamamen bunun üzerine yoğunlaşacağız' dedi.

Özeti dün 45 şehirde birden aynı anda gerçekleşen elektrik kesintisinin asıl sebebi hala belirsiz. Yetkililerin bugün gerçek nedeni belirleyerek bir açıklama yapması bekleniyor. Haber3
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.