Bölge Haber Girişi : 05 Mart 2010 01:53

Türkiye'den ABD'ye sert çıkış!..

Türkiye'den ABD'ye sert çıkış!..
Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi, sözde "Soykırım Tasarısı"nı kabul etti. Türkiye bu beklenmedik gelişme karşısında ABD'ye sert tepki gösterdi...
Erzurum Ajans-ABD Temsilciler Meclisi'nin sözde Ermeni soykırım iddiasını kabul etmesi üzerine Türkiye ABD Büyükelçisi Namık Tan'ı istişarede bulunmak üzere geri çağırdı.

Dışişleri'nden yapılan açıklamada, kabul edilen tasarı kınandı.

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin 1915 olaylarını 'soykırım' olarak nitelendiren kararını kabul etmesi Başbakanlık tarafından kınandı. Karardan hemen sonra yayınlanan açıklamada, "Tasarıyı üzüntüyle karşılamıştır.Türk ulusunu işlemediği bir suçla itham eden bu tasarıyı kınıyoruz." denildi.

Başbakanlık açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Bu tasarıyı destekleyenler, tarihi gerçekler ve uzman tarihçiler arasındaki konuyla ilgili fikir ayrılıklarını görmezden gelerek siyasi saiklerle yanlış ve haksız bir tutum benimsemişlerdir.

Tasarı, 1915 olaylarına ilişkin olarak içerdiği somut tarihi hataların yanı sıra, tamamen tek yanlı bir yaklaşımla hazırlanmıştır. Türkiye, Birinci Dünya Savaşı sırasında Anadolu halkının tümünün yaşadığı acı olayların tarihçiler tarafından önyargısız biçimde ve bilimsel yöntemlerle, tarihi kaynak ve arşivlere dayanılarak incelenmesi gerektiğine inanmaktadır.

Siyasetçilerin tarihçilerin alanına yönelik müdahaleleri her zaman olumsuz etkiler yaratmıştır."

ARZU EDİLMEYEN SONUÇLARA YOL AÇAR

Tasarının, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde kabulünün arzu edilmeyen sonuçlara yol açacağına Türkiye'nin konuya ilişkin girişimleri sırasında açıkça işaret edildiği belirtilen açıklamada, şöyle devam edildi: "Tüm uyarılarımıza rağmen Komite tarafından kabul edilen bu tasarının Türkiye-ABD ilişkilerine zarar vermesinden ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi yönündeki çabaları sekteye uğratacak olmasından ciddi kaygı duyuyoruz.

ABD ile geniş bir ortak gündem çerçevesinde yürüttüğümüz çalışmaları olumsuz etkileyebilecek bu karar maalesef bir stratejik vizyon eksikliğine de işaret etmektedir.

Vaşington Büyükelçimiz Namık Tan bu gelişme çerçevesinde bu akşam istişareler için Ankara'ya çağırılmıştır."

CUMHURBAŞKANI GÜL VE AK PARTİ'DEN TEPKİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi tarafından bugün kabul edilen tasarıyla ilgili, ''Bu kararı makul bulmuyorum ve esefle karşılıyorum. Kararın Türk halkı nezdinde hiçbir itibarı bulunmamaktadır. Bu oylamanın her alanda neden olabileceği olumsuz sonuçların sorumlusu Türkiye olmayacaktır'' dedi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamasında Gül, şunları kaydetti:

''Bu kararı makul bulmuyorum ve esefle karşılıyorum. Kararın Türk halkı nezdinde hiçbir itibarı bulunmamaktadır.

Tarihsel gerçeklikten uzak bu tek yanlı metnin ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi tarafından kabul edilmesi, Türkiye-ABD ilişkilerine yakışan bir tutum olmamıştır. Bu gelişme, Güney Kafkasya'da barış ve istikrar tesisi; halklar arasında kalıcı dostane ilişkiler kurulması doğrultusunda yürütülmekte olan çabalara zarar verecektir.

Siyasi çıkarlar gözetilerek alınmış olan böyle bir kararı tarihe ve tarih bilimine karşı haksızlık olarak telakki ediyorum.

Bu oylamanın her alanda neden olabileceği olumsuz sonuçların

AK PARTİLİ KINIKLIOĞLU'NDAN SERT ÇIKIŞ

Tasarı sürecini başından beri Washington'da takip eden AK Parti milletvekili Suat Kınıklıoğlu, oylama sonucuna sert tepki gösterdi.

Aynı zamanda Ak Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı olan Kınıklıoğlu, "Türkiye muz cumhuriyet değildir. Böyle baskılarla bizi yıldıramazlar" diye konuştu.

NTV televizyonuna konuşan Kınıklıoğlu, sonucun üzücü olduğunu ifade ederek, Washington büyükelçiliğiyle birlikte önemli bir mücadele verildiğini anlattı.

Kınıklıoğlu, "Son dakikada ne yazık istemediğimiz bir sonuç elde ettik. Biz onlara önemli bir ders verdik. Tasarının Genel Kurul'a gelmeyeceğini düşünüyorum. Ben açıkçası daha iyi bir sonuç alacağımızı umuyordum" dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.