Erzurum Haber Girişi : 20 Haziran 2018 13:39

Vali Azizoğlu: Ağlamadan, sızlamadan çözdük

Vali Azizoğlu: Ağlamadan, sızlamadan çözdük
Doğu Anadolu Uluslararası Göç Çalıştayı’nda Afganistan’dan yaşanan kitlesel göç masaya yatırıldı.
Erzurumajans-Doğu Anadolu Uluslararası Göç Çalıştayı’nda Afganistan’dan yaşanan kitlesel göç masaya yatırıldı. 55 kurumdan 135 katılımcının yeraldığı çalıştayın açılışında konuşan Vali Seyfettin Azizoğlu, 2018’de Türkiye’ye kaçak yollarla giren 46 bin 495 Afgan uyruklu mültecinin 25 binden fazlasının Erzurum’da barındırıldığını açıkladı.

Başta kaymakamlıklar, belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarının göçmenlerin bütün ihtiyaçlarının kısa  sürede giderilmesi için ellerinden geleni yaptıklarını anlatan Vali Azizoğlu, “Bu yükün altında devleti sıkıntıya sokmadan, bakanlığa ağlamadan sızlamadan çözme imkanın sahip olduk” dedi.

Vali Seyfettin Azizoğlu, 2018’de yoğun bir Afganistanlı göçüne maruz kalan Erzurum’da sorunun devleti sıkıntıya sokmadan çözdüklerini söyledi. Başta kaymakamlıklar, belediyeler, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların fedakarca çalıştıklarını belirten Vali Azizoğlu, ““Bu yükün altında devleti sıkıntıya sokmadan, bakanlığa ağlamadan sızlamadan çözme imkanın sahip olduk” dedi.

Atatürk Üniversitesi’nin ev sahipliğini yaptığı ‘Doğu Anadolu Göç Çalıştayı’ başladı. Kültür Merkezi mavi salonda düzenlenen çalıştay açılış töreninde konuşan Toplumsal Araştırma, Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yıldız Akpolat, ‘Yeni Nesil Üniversite’ vizonuyla akademisyenleri toplumla biraraya getirmeye gayret ettiklerini söyledi. Afganistan’dan yaşanan göç sorunu için Rektör Prof.Dr. Ömer Çomaklı ve Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Güray Alpar’la bu çalıştay için çalışmaya başladıklarını anlatan Akpolat, 55 kurum ve 135 katılımcıya ulaştıklarını söyledi.

Türkiye yükselen bir güç olduğu için

Son yıllarda ülkenin göç olgusunun hedefi olmasındaki asıl sebebin Türkiye’nin yükselen bir güç olmasından kaynaklandığını belirten Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Gökçe Ok, “Bundan yaklaşık 100 yıl önce Sarıkamış’tan bir göç yürüyüşünü görüyoruz. O büyük yürüyüş vatan topraklarını korumak adına yapılan şeydi. Bugün ise tam tersi bir yürüyüş var. İsmine kitlesel göç diyoruz, ülkemizin cazibe merkezi olmasından kaynaklanan bir yürüyüş” dedi.

46 bin 495 Afgan göçmen

Son zamanlarda medyada sıkça yer bulan Afgan göçüyle ilgili rakamları da paylaşan Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Gökçe Ok, “2017 yılında toplam ülkemize gelen 175 bin 752 düzensiz göçmenin 45 bin 259 Afgan uyruklu. 6 Haziran tarihli rakamlara göre düzensiz göçmen sayısı 109 bin 225 olmuş. Bunun 46 bin 495’ini Afgan uyruklu göçmenler oluşturdu. Özellikle iş imkanları, sosyal hayat koşullarının cazip olduğu ülkemize bu amaçla göç eden Afgan uyrukluların ağırlıklı olduğu malumdur” diye konuştu.

Sorunlara ortak çözüm

Yeni dönemde hazırladıkları vizyon gereği bu tür çalıştay ve bilimsel toplantıların düzenlendiğine dikkat çeken Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ömer Çomaklı, şunları söyledi:

“Devletimizin kurumlarıyla ülkemizin problemlerine birlikte çözüm bulmak, birlikte çalışmak yeni vizyonumuz. Üniversitelerin eğitim, araştırmanın yanında topluma katkıları da önemli. Sadece üniversite sanayi işbirliği değil toplumsal problemlere katkı vermede yoğun çalışma vermesi gerektiğine inanıyoruz. Düzensiz göç konusu halkımızın da gündeminde. Suriye, Irak ve Afganistan’da yaşanan sorunlar ülkemize olan göçü artırdı. Bizi de bu konuyla ilgili daha fazla düşünmeye ve bilimsel bir çalışma yapmaya yöneltti.”

Mütevazi olmaya gerek yok

Erzurum’un 2018 yılında göç konusunda Türkiye’de farkındalık oluşturan bir şehir olduğunu belirten Vali Seyfettin Azizoğlu, “Mütevazi olmaya gerek yok. İşin gerçeği, 40 bin üzerinde Türkiye’ye gelen Afgan göçünün 25 binden fazlasını Erzurum’da biz misafir ettik. Hiç kimseyi mağdur etmeden, sıkıntıya sokmadan usulünce, kanuni gereklerini yerine getirerek, bazılarını kendi ülkelerine geri göndererek, bazılarını barınma merkezlerine naklederek bu büyük göç dalgasını da eritme imkanını sahip olduk. Bu başarıyı gösteren İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğüne teşekkür ediyorum” dedi.

Ağlamadan sızlamadan çözdük

Erzurum’da göç sebebiyle yoğun bir baskı olduğunu hatırlatan Azizoğlu, konuşmasında şunları ifade etti:

“2017’de Erzurum’a gelen toplam göçmen sayısı 5 bin küsürdü. 2018’de 25 bini geçti. İlimizdeki geri gönderme merkezinin kapasitesi bin 400. Bir günde bin 500, 2 bin kişinin yakalandığı raporları geliyordu. İşte bu şehrin insanı buna sahip çıktı. Kapalı spor salonlarını evlerimizi açtık, çadırlar oluşturuldu. Belediyeler seyyar mutfaklar kurdu. Kaymakamlıklar gelen insanların ihtiyaçlarını giderdi. Çok büyük fedakarlıklarla Erzurumlular, kamu görevlileri bu yükün altından kalkmayı başardı. Devleti sıkıntıya sokmadan, bakanlığa ağlamadan sızlamadan böylesi göç sorununu çözme imkanın sahip olduk. Göçmenlerin iaşesi, ibatesi, sağlık hizmetleri barınmasıyla alakalı kaymakamlıklar, belediyeler sivil toplum kuruluşları hiç kimse görev beklemeden, kendi inisiyatifleriyle ev sahipliği yaptılar onlara da teşekkür ediyorum.”

Vali Seyfettin Azizoğlu, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Güray Alpar, Cumhuriyet Başsavcısı Halil İnal, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Prof. Dr. Mehmet Biber ile davetlilerin katıldığı açılış töreni sonrası uzmanların yeraldığı oturumlara geçildi. 

Salih TEKİN/Pusula
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.