Erzurum Haber Girişi : 20 Mart 2018 17:30

Vali Azizoğlu: Asırların ortak bayramı Nevruz

Vali Azizoğlu: Asırların ortak bayramı Nevruz
Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, Nevruz Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı.
Erzurumajans-Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, Nevruz Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

“Asırların ortak bayramı Nevruz” diyen Vali Azizoğlu, mesajında şu görüşlere yer verdi: 

“Nevruz, Orta Asya Türk toplulukları Anadolu, İran, Balkanlar ve daha birçok yerde kendine özgü törenlerle kutlanmaktadır. Eski İran takvimine göre yılın ilk günüdür ve güneşin koç burcuna girdiği ilkbaharın başlangıcı sayılan bir gündür. Hayvancılıkla ve tarımla uğraşan topluluklar için kışın bitip baharın gelmesi yapısal, işlevsel ve yeniden dirilişin sembolleşen başlangıcı olan, gece ve gündüzün eşitlendiği, doğanın uyandığı ve dolayısıyla üremenin başlangıcı olarak kabul edilen, 21 Mart tarihi pek çok takvimde ve kültürde yılbaşı olarak kabul edilip kutlanmıştır. 

Tarih boyunca Anadolu’ da Nevruz, çeşitli adlar atında kutlanmıştır. Nevruz; bahar ve bereketi, yeni yıl ve yılın başlangıcını çağrıştırır. Nevruz, Türk kültüründe baharı, yaşama sevincini, su ve kutsal arınmayı, yenilenmeyi, uyanan doğa ile birlikte bolluk-bereketi ve çoğalmayı simgelenmektedir. İslamiyet öncesi bahar kutlamalarını yapan Türkler, bu kutlamaları Nevruz adıyla daha sonra da devam ettirmişlerdir. Anadolu’ da kutlanan Nevruz şenliklerinin biçimlenmesinde, eski Türk bahar bayramlarını ve Anadolu’ da kutlanan eski Türk bahar şenliklerinin katkısı olmuştur.

Bu duygu ve düşüncelerle, Birlik ve beraberlik içinde nice bayramlarda buluşmak dileğiyle, başta Erzurum olmak üzere tüm Türk dünyasının Nevruz gününü ve Toyunu kutluyorum.” 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.