Vali Değil ''Ahi'' Gitti

Erzurum'a gelen 44'üncü valimizdi.

İlk geldiği günlerde adet olmak üzere hoş geldiniz ziyaretine gittiğimizde, Ahi Evran'ın vatanı Kırşehirli olduğunu öğrenmiş, konuşmalar arasında şahsıyla ilgili birkaç  özelliği hemen fark etmiştik.

Ahiliğin Erzurum üzerindeki yansımasını iyi bildiğimizden bu tanışma üzerimizde pozitif bir etki oluşturmuştu.

Erzurum Kalkınma Vakfı olarak her yıl geleneksel olarak tertiplemiş olduğumuz ve ahilik geleneğinden esinlenerek yaptığımız Sultan Sekisi Toplantıları'ndan bahsetmemiz ilgilerini çekmişti.

Zekası ve münevver kişiliği ile kısa sürede şehri tanımış, Erzurum'u "Ruhu Olan Şehir" olarak fark etmişti.

Kendilerine anlatmış olduğumuz ve uzun yıllardan beri hayata geçirilmesini arzu ettiğimiz "9 Kasım Tabyalara Yürüyüş"  düşüncemize kulak verip  bu  projeyi hayata geçirmeleri, şehrin ruhunu fark etmelerinin güzel bir uygulaması olmuştu.

Şehrin önemli kültür mirasları arasında olan Tabyaları devamlı gündemde tutmaları, ramazan ayında tabyalarda şehit ve gazi ailelerine iftar  vererek güzel bir geleneğini başlatmaları çok anlamlıydı.

Uzun yılların ihmalleri neticesinde, birikmiş sorunlarla boğuşan ve sorunlarını bir türlü çözemeyen Erzurum'un fotoğrafını çekmeleri zor olmamıştı.

Şehrin üzerinde kara bir bulut gibi dolaşan  ve şehrin enerjisini negatif yönde etkileyen,  karamsar düşünceyi  tespit etmeleri ve bu algının kırılması yönünde adımlar atmaları son derece önemliydi.

Şehrin doğusu ve batısı arasındaki gelişmişlik farkına çareler arayıp Mahallebaşı ve çevresi ile ilgili kalkınma projelerinin hazırlatılmasında öncülük etmeleri çok isabetli bir yaklaşımdı.

Fukara bir şehirde,  dul ve yetimlere hizmet edecek olan   "Ulu Çınar " isminde bir vakıf kurması sorumlu kişiliğini ifade eden hayırlı bir hizmetti.

Altıncı hissi olan özel insanlar gibi sn. vali Altıparmak, Erzurum'daki kitap okuma alışkanlığının Türkiye genelinin üzerinde olduğunu görmüş ve öncülüğünü yaptığı kitap fuarına olan ilgi yayınevlerini bile şaşırtmıştı.

Kendisi "Turizmci Vali" olarak tanınıyordu. Bundan dolayı Erzurum'un  tanıtılmasına büyük ilgi gösterdi,  yut dışında ve yurt içinde bu tanıtımları hakkıyla yaptı.

Üç yıl görev yaptığı şehrimizde  vakıf çalışmalarımızdan dolayı kendisi ile görevimiz gereği değişik platformlarda bulunduk.

Aynı kültür kodlarından beslendiğimizi fark ettiğimizden, kendilerine olan saygımız ve muhabbetimiz bir kat daha artmıştı.

Bilindiği üzere,  Erzurum ,Ruslar tarafından işgal edildiğinde ,şehirden Anadolu içlerine göç başlamış bu göç kervanlarından bir kısmı Kırşehir'e kadar uzanmıştı.

Bundan dolayıdır ki Kırşehir'de hatırı sayılır bir Erzurumlu nüfusun olduğunu bilmekteyiz.

Sn. Altıparmak'ın dadaşlık kültürüyle örtüşen yapısını fark ettiğimizde, kendisinin Kırşehir'deki Erzurumlulardan olduğu hissine kapıldığımız olurdu.

Ülkeyi tehdit eden terör belasının Erzurum ve çevresinde hayat bulmamaları Sn. Valinin  kararlılığının bir ifadesidir ve göz ardı edilmeyecek bir  başarıdır.

Cumhuriyeti kuran bir şehirde, Cumhuriyet Bayramı münasebetiyle şehre maddi ve manevi katkıları olan şahsiyetlere "Cumhuriyet Ödülü"  verilmesi geleneğini başlatmaları marifet iltifat ilişkileri içerisinde güzel bir uygulama olmuştur.

Görev yaptığı süre zarfında şehrin özelliklerini  ve potansiyellerini tespit etmeleri, sorunlar konusunda çözüm yolları üretip yol haritaları çizmeleri, bir devlet adamında görmek istediğimiz vasıfları sergilemeleri  hasret  kaldığımız bir tabloydu.

Beyt -ül Mal'a olan hassasiyetleri, fakir fukaraya merhameti, erdemli, faziletli  kişiliği, çalışkanlığı, mütevaziliği, milli ve manevi değerlere bağlılığı  ve münevver yapısı  ile tanıdığımız  bu güzel insanın şehrimizde biraz daha kalması elbette ki beklentilerimiz arasındaydı.

Biliyoruz ki makamlar kalıcı değildir ve her makam sahibi de fani dünyanın gerçekleriyle yüz yüzedir.

Bu akış içerisinde  sn .valimizin  devlet kademelerinde daha çok hizmet edeceği temennisinde ve duasında bulunmak durumundaydık.

Valiler kararnamesi ile  bu arzumuzun yerine geldiğine sevinsek de bir valiyi değil bir "ahi"yi kaybetmenin hüznünü yaşadığımızı ifade edebilirim.

Sn. Valim ,ülkenin sizin gibi bilge yöneticilere ihtiyacı olduğunu biliyoruz, bir başka bildiğimizde  üç yıl görev yaptığınız Erzurum da gönüllere girdiğiniz ve kubbede hoş bir sâda bıraktığınızdır.

Dadaşların ,sizi devamlı hatırlayacaklarını  ve şehrin hafızasında yaşatacaklarını ,gönül rahatlığı ile söyleyebilirim.

Elinden ve dilinden emin olunan, görevini hakkıyla yapan, liyakat sahibi ,ülkesinin âli menfaatlerini her türlü şahsi beklentilerinin önünde gören  sn valim, yeni görevinizde başarılar diler, ailenizle birlikte sağlık ve esenlik dolu günler geçirmenizi temenni ederim. Sizi özleyeceğiz. Yolunuz açık olsun...
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • İbo cizmali 01 Ocak 1970 02:00

    gardas erdal beyde yardakci da onun icin aynizamanda şakşakcida lazim

  • nurettin bulut 01 Ocak 1970 02:00

    Saatlerce kapısında beklettiler içeri almadıla yardımcı valiye gönderdiler.Hlakla iç içeymiş yala yalan yalan hakkım varsa olimpiyat ve azizye tabyalar yürüyüşünden dolayı helal olsun.Varsı ALLAH işini rast getirsin.Erdal abi inan yazıların çoğu haklı kusura bakma ama neden övüyorsunuz bunları anlamak mümkün değil...

  • SAYIN VALİM 01 Ocak 1970 02:00

    Ne Valiymiş be.O halde giden gitti kardeşim vali yoksa siz varsınız bizler varız. Sahi siz necisiniz neden o makam ve mevkileri işgal etmişsiniz.ERVAK kalkınmıyor ERZURUM ve ERZURUM`da kişi başı milli gelire bak hele sana birşeyler hatırlatır umarım.

  • ömer muhtar 01 Ocak 1970 02:00

    Bu şehirde (iyileri tenzih ederiz) ancak kula kulluklar ne zaman son bulacak.Yrdakçılık şakşakçılık vs.Erzurum için birşeyler yapın 54. sırada olan şehrimiz sayenizde dahada dibe düşmeden sayın Valimizi ALTIPARMAK`ın ardından sizlerde gidin...

  • Cihan yandı 01 Ocak 1970 02:00

    Ahi veya Vali kendilerine sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz.Bizler hancı onlar yolcu.Vali yoksa bizler varız.Erzurum`un kalkınması için ne gerekirse gövdemizi taşın altına sokmalıyız değilmi Erdal bey sayın başkanım.Tv`lerde gazetelerde haber programlarında boy göstermek tanınmak meşhur olmak zamanı değildir.Hep birlikte elel ele bu şehri kalkındırmaktan başka çaremizde yok valimizde.

  • asmin 01 Ocak 1970 02:00

    evet arkadaslar bende size katiliyorum yazar bence iyi analiz yapsin birde kendi isine baksin

  • Hlk 01 Ocak 1970 02:00

    analizci arkadaşın yorumuna katılıyorum

  • analizci 01 Ocak 1970 02:00

    ya ben krık yıldır erzurumdayım hiç vali yüzü görmedim.yani caddede mahallede halklan iç içe olan ali görmedim.sayın yazar siz gördünüz mü vali makamlarının dışında tabiki.