Ekonomi Haber Girişi : 06 Şubat 2016 10:36

Vatandaşa 2 kolaylık

Vatandaşa 2 kolaylık
BES'te devletin azami katkı tavanı 4,941 liraya çıktı. Devlet katkısına ayrıca yıllara göre 'bonus' geldi
Erzurumajans-1 - BES'TE DEVLET KATKISINA BONUS

BES'te devletin azami katkı tavanı 4,941 liraya çıktı. Devlet katkısına ayrıca yıllara göre 'bonus' geldi

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) her bir katılımcı için devlet katkısı miktarı 1.300 liralık yeni asgari ücrete uyarlandı. Böylece devletin BES'e azami tutarı 4.941 lira oldu. Bu rakam geçen yıl 3,712 lira idi. Bilindiği gibi bir katılımcının bir yıl içinde alabileceği devlet katkısı tutarı, ilgili yılın ilk ve ikinci altı aylık dönemleri için belirlenen brüt asgari ücret tutarları dikkate alınarak hesaplanmakta ve yıllık toplam brüt asgari ücret tutarının yüzde 25'ini geçememekte. Yapılan başka bir düzenlemeyle devlet katkısında sistemde kalınma süresine göre 'bonus' geldi. 2013 yılında sisteme giren sözleşmelerin, 2016 yılında ilk devlet katkısı hak edişleri başlarken, mevzuat 2013 yılından önce sistemde olanlara da ek avantajlar sunuyor. 

2013 öncesini kapsıyor 

Buna göre, 2013 yılından önce sistemde bulunan sözleşmelerin devlet katkısı hak ediş sürelerine 1 Ocak 2016 tarihinde hak ediş süreleri eklendi. Buna göre, bu süresi 3 yıldan fazla ancak 6 yıl veya daha az olan sözleşmelere 1 yıl, 6 yıldan fazla ancak 10 yıl veya daha az olan sözleşmelere 2 yıl, 10 yıldan fazla olan sözleşmelere 3 yıl eklendi.

İngiliz modeli yolda

HÜKÜMETIN ikinci emeklilik çalışmasının detayları da belli oldu. İngiltere modeli üzerinde çalışan Hazine, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) otomatik katılım sistemini başlatıyor. İngiltere'de uygulanan sisteme göre herhangi bir kişi işe başladığında otomatik olarak BES kapsamına alınacak. Ödeyeceği prim maaşından otomatik olarak kesilecek. İşçi BES kapsamından istediği zaman çıkabilecek. Ekonomi yönetiminin konuyla ilgili olarak birkaç ay içinde yasal düzenleme yapacağı belirtiliyor. BES'te katılımcı sayısı 6 milyona, fon büyüklüğü ise 20 milyardan 48 milyar liraya çıktı.

2 - TRAFİK SİGORTASINDA FATURA DÜŞÜYOR

Trafik sigortasında riski sürücüye yükleyen madde değişti. Basit kural ihlalinde ödenecek fatura düşecek

HAZINE Müsteşarlığı, son dönemde yüksek orandaki prim artışlarıyla gündeme gelen zorunlu trafik sigortasında tüm riski sürücülere yüklediği belirtilen maddeyi değiştirdi. Hazine Müsteşarlığı'nın ilgili değişikliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğ ile 'trafik kurali ihlali' olarak belirlenen ve tazminatın sigortalı sürücüye 'rücu edilmesinin' yolunu açan koşulu, 'trafik kurallarının ağır kusur ile ihlali' olarak değiştirildi. Tüketici Sorunları Derneği (Tüsoder) Sigorta Komisyonu Başkanı Taner Çağatay, hafta başında yaptığı açıklamada, sigorta şirketlerinin, son dönemde yüksek orandaki prim artışlarıyla gündeme gelen zorunlu trafik sigortasında 'tüm riski sürücülere yüklediklerini' savunmuş "Yüksek zamların yanında, sigorta şirketleri ödemiş oldukları hasar bedelleri ve tazminatları kazaya karışan kusurlu sürücüden tahsil edebilecekler" demişti. 

Basit ihlalde ağır fatura 

Çağatay "Kazaların tamamına yakınının trafik kuralı ihlali ile oluştuğu biliniyor. Yapılan değişiklikteki veya trafik kural ihlali sonucunda meydana gelmiş ise' ibaresi sigorta şirketlerine rücu hakkı tanıyarak trafik kazalarında oluşan hasarların büyük bölümünün kusurlu sürücüden tahsil edilmesine imkan tanıyor. Bu düzenleme yürürlükteyken sigorta şirketleri alkollü, ehliyetsiz, kasıtlı veya ağır kusurlu sürücüler dışında, basit kural ihlali nedeniyle oluşan kazalarda yüklendikleri riski de sürücüye rücu ederek geri alabilecekler" açıklaması yapmıştı.

Değişiklik olmasa TÜSODER yargıya gidecekti 

SÖZ konusu maddelerin 'ucu açık' olduğunu vurgulayan Çağatay, "Dalgınlıkla kırmızı ışık ihlali, öndeki araç mesafesinin korunması ihlali gibi durumlar sigorta şirketinin hasarı ödememesi veya tazminatı sürücüden istemesi için bir neden teşkil edebilir' uyarısında da bulunmuş ve yargıya taşıyacaklarını söylemişti.

YENİ YÜZYIL GAZETESİ
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.