Zamanın da yazsaydın...

Zaman Gazetesi yazarı Şahin Alpay,  Nazi Almanya'sında  bir Rahip'in; ülkesinin uğradığı itiraf niteliğindeki felaketlerin sebebini anlatırken, benzerlik gösteren  yaşanmışlıklar bakımından Fetullah Gülen için de  ZAMANın da yazabilseydi.



Hitler Almanya'sı için  Rahipin tesbiti çok ilginç ve manidardır; 
Önce Yahudiler için geldiler ses çıkarmadım çünkü ben Yahudi değildim.
Sonra Koministler için geldiler ses çıkarmadım çünkü ben kominist değildim.
Sonra Sendikacılar için geldiler çünkü ben Sendikacı değildim.
Daha sonra benim için geldiler ses çıkaracak kimse kalmamıştı.


Evet Şahin Alpay, cemaate yapılan bu saldırı karşısında sessiz kalanların Alman Rahip'in durumuna düşeceğini anlatıyor. 


Cemaati sevmeyen, haksız gören,  hükümetle kavgasında;  "bana ne yesinler birbirlerini " demenin yanlışlığını anlatıyor. Sayın Alpay'ın, örneği çok doğru yerinde ama, ZAMANlaması isabetli değil. Geç kalmış bir uyarı, iş işten geçmiş ders verici  bir anektod.


Keşke bu yazıyı, Fetullah Gülen'in bir dediğinin iki edilmediği, hükümet ile aralarından su sızmadığı dönemlerde, hükümetin gadrine, hışmına, zulmüne uğrayan kesimler için ses çıkarmayan üstelik işbirliği içerisinde oldukları 'balayı günlerinde' yazabilseydi.


Hapishanelere doldurulan gazeteciler için, "benim gazetecilerim değil."
Parasız eğitim isteyen gençler için; "bana ne benim şakirtlerim değil."
Emir-komuta gereği toplantılara katılan askerlerin içeri tıkılmalarına cılız da olsa bir itiraz sesi çıkarabilseydi. Hastahaneye tedavi için giden mahkumların bu en tabii haklarında bile " bu işte bi katakulli var " demeseydi.


İhale  yolsuzluklarında haram, günah, haksızlık diye itiraz edebilselerdi. KPSS , ÖSS, meslek içi yükselme sınavlarında soru çalanlara, haksız terfi edenlere katılmayıp karşı çıkabilseydi. 


Ülkeyi iktidarın anti demokratik uygulamaları tekeline sokacak referandum seçimlerinde; "ölülere kalkın RTE nin isteği doğrultusunda  oy verin " talimatını vermemiş olsaydı, bugün Alman Rahip'in uğradığı sona uğramazdı.


Keşke Şahin Alpay bu noktaya gelirken, Alman Rahib'in hikayesini müslüman  imama uyarlayarak yazabilseydi.


Bu uyarı doğru, haklı, ibret verici ama; zamansız, geç kalmış, muhatabını ıskalamıştır.
Buna rağmen vicdan sahibi biri olarak gazetecilere yapılanları içime sindiremiyorum. Vesselam. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.