İlçeler Haber Girişi : 22 Nisan 2013 00:25

Aşkale Çimento'yu sarsan ceza!

 Aşkale Çimento'yu sarsan ceza!
Genel Müdüre "Taksirle adam öldürme" suçundan 2 yıl hapis...
Erzurumajans-Erzurum Aşkale İlçesi'nde faaliyet gösteren Aşkale Çimento Fabrikası'nda bin 300 derece sıcaklıktaki fırın tuğlasının bakımı sırasında meydana gelen kazada yaşamını yitiren iki mühendisle ilgili olarak fabrikanın Genel Müdürü 2 yıl hapis cezasına mahkum edildi. Hapis cezası ertelenmedi.

Aşkale Çimento Fabrikası'nda görevli mühendis Serkan Türkoğlu (29) ile Kadir Şen (27) 11 Şubat 2012 günü soğumaya bırakılan fırın tuğlasının bakımı için bin 300 derece ısıda çalıştırılan tuğlanın içerisine girdi. Türkoğlu ve Şen ile birlikte işçilerden Fetullah Güzel'in de içeride bulunduğu esnada yüksek sıcaklıktaki tuğlalar düşmeye başladı. Ateş topundaki tuğlaların altında kalan Kadir Şen olay yerinde feci şekilde can verirken, Serkan Türkoğlu ve Fetullah Güzel de ağır yaralandı. Ambulans helikopterle hastaneye kaldırılan Türkoğlu, yolda yaşamını yitirdi.

2 mühendisin feci şekilde ölümüyle sonuçlanan kazanın ardından yapılan incelemeler sonucunda Genel Müdür Nihat Kılıç ile Jeoloji Mühendisi Ali Kont, İşletme Müdürü Bünyamin Eroğlu hakkında Erzurum Birinci Ağır Ceza Mahkemesi'nde ? taksirle öldürme' suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Mahkeme için hazırlanan bilirkişi raporunda Genel Müdür Kılıç'ın mühendislerin feci şekilde ölümünden dolayı kusurlu olduğu vurgulandı.

GENEL MÜDÜR KILIÇ,"KUSURUMUZ YOK"

Karar duruşmasında bilirkişi raporuna itiraz eden ve hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen Genel Müdürü Nihat Kılıç, suçsuz olduğunu savundu. Kılıç, şunları söyledi:

İşletme Müdürü Bünyamin Eroğlu, Üretim Şefi Ali Kont, Döner Fırın Sorumlusu Serkan Türkoğlu, ustabaşı Yunus Şekil görevliydi. Benim meydana gelen kazada ihmalim ve kusurum bulunmamaktadır.  Çünkü, zaman zaman söz konusu üniteleri bizzat başında bulunarak kontrol ediyordum. İşçilerin gerekli iş emniyetini alıp almadıklarını kontrollerini yapıyorduk. O gün için yapılan kontrollerde ise herhangi bir eksiklik tespit etmedik. Avrupa İş Standartlarına göre, kapalı yerlere girişlerde alınması gereken tedbirlere ilişkin belgeyi de kontrol ettim. Bu belge zaten kapalı yerlerde girişlerde asılıdır. Ben üniteleri gezerken İşletme Müdürü Bünyamin Eloğlu'nun haber vermesi ile olay yerine gittim. Ben olay yerine gittiğimde Serkan Türkoğlu yaşıyordu, üzerinde tuğlalar vardı. Döner fırın ünitesi bin 400 ile bin 300 derece sıcaklıkta çalışır. Bilirkişi raporunda belirttiği gibi bin 800 derece ısıda çalışmaz. Döner fırını kendi sıcaklığını korumak için ateşe dayanıklı 20 santimetre kalınlığında tuğla örülür. Bu tuğlalar değişik nedenlerle düşebilir. Bu durumlarda döner fırını durdurularak hasarlı bölgenin tamiri giderilir. Döner fırını kış aylarında yaklaşık 10 saat, yaz aylarında yaklaşık 15 saat durdurulmak suretiyle soğutulur. Bundan sonra da içerisine giren sorumlu mühendis kontrolünü yapar. Bir aletle sıcaklık ölçümü yapılmaktadır.

"TAKSİRLE ÖLDÜRME' SUÇUNDAN CEZA VERİLDİ


Kılıç ve diğer sanıkların savunmalarının ardından mahkeme heyeti mühendis Serkan Türkoğlu ile Kadir Şen'in ölümünden kusurlu bulduğu Genel Müdür Nihat  Kılıç'ı ?taksirle öldürme' suçundan 2 yıl hapis, İşletme Müdürü Bünyamin Eroğlu'nu 1 yıl 8 ay hapis cezasına mahkum etti. Eroğlu'nun cezası günlüğü 40 TL'den olmak üzere 24 Bin 200 TL'ye çevrilirken, Üretim Şefi Jeoloji Mühendisi Ali Kont'u ise 18 bin 150 TL adli para cezasına çarptırdı.

Mahkeme Genel Müdür Kılıç'a verilen hapis cezası paraya çevrilmediği gibi hükmün açıklanmasının ertelenmesi yoluna da gidilmedi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.