Kültür-Sanat Haber Girişi : 29 Kasım 2011 12:17

2 Bin 750 yıllık köprüyü yok ettiler

2 Bin 750 yıllık köprüyü yok ettiler
Urartular döneminde yaptırılan tarihi taş köprü, köylüler tarafından yıkılıp beton köprü yapıldı.
Erzurum Ajans-Urartular döneminde yaptırılan tarihi taş köprü, köylüler tarafından yıkılıp beton köprü yapıldı. 2 bin 750 yıllık köprünün yerine yaptırılan beton köprü, hayvanların da yararlanması için inşa edildi.

Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Taşköprü köyüne adını da veren tarihi köprü, köylüler tarafından yıkılarak yerine beton köprü yapıldı. Urartular döneminde yaptırılan tarihi taş köprü, işe yaramıyor diye muhtar Bahri Daşdemir tarafından yıktırıldığını söyleyen Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Temel Eğitim Bölüm Başkanı ve sanat tarihçisi Doç. Dr. Ali Murat Aktemur bölgede yaptığı araştırmalar ile Tarihi köprünün üzeri hafriyatla kapatılarak yerine beton köprü yapıldığını iddia etti.

Taşköprü köyünde yaşayan köylüler yeni bir köprü yaptırmak için harekete geçti. Tarihi köprü yok edilip üzerine beton bir köprü yapıldı. Bölgeye görevli olarak giden Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Temel Eğitim Bölüm Başkanı ve sanat tarihçisi Doçent doktor Ali Murat Aktemur, köprünün ortadan kaldırıldığını gördü. Muhtara köprünün nerde olduğunu soran Aktemur “köprüyü yıktık” cevabı üzerine şok oldu. O dönemde Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruluna bağlı olan Taşköprü ile ilgili Kars’ta 1 ay önce kurulan Koruma Kurulu tarafından inceleme başlatıldı. Kars Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürü Hüsnü Genç, “Köprünün yapımından haberimiz yok. Tarihi köprü kim tarafından yıkılıp yerine yeni köprü yapılmışsa idari işlemi başlatacağız” dedi.

Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Temel Eğitim bölüm başkanı sanat tarihçisi Doçent doktor Ali Murat Aktemur, “2 bin 750 yıllık tarihi olan taş köprünün üzerinin hafriyatla kapatılıp yerine betonarme bir köprünün yapıldığından kültür ve tabiat varlıkları koruma kurulunun haberi var mı? Varsa neden müdahale etmediler? Yoksa eğer, bu müdürlük ne iş yapar? Urartular döneminde yaptırılmış ve günümüze kadar bir şekilde ulaşmış olan bu yapıtı koruyamayan kurul acaba neyi koruyor” diyerek kurula tepki gösterdi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.