Erzurum Haber Girişi : 07 Eylül 2022 11:42

200 gram ekmek Haziran'da 3,5 TL olmuştu!

200 gram ekmek Haziran'da 3,5 TL olmuştu!
Girdi maliyetlerin artması nedeni ile zam talebinde bulunan fırıncılar, ekmeğin fiyatının 4 TL olmasını istiyor.

Taleplerinin karşılanmaması durumunda üretim yapamayacaklarını belirten Erzurum Fırıncılar Odası Başkan Vekili Fatih Korkmaz, son aylarda 16 fırının kepenk kapattığını söyledi.

 

Yükselen un ve maya fiyatlarının yanı sıra elektrik, doğalgaz ve yakıt fiyatlarına gelen zamlar fırıncı esnafını da zora soktu. Devlet destekli kısıtlı sayıda satılan unun çuvalı 380 TL’ye görürken piyasadaki unun çuval fiyatı ise 550 TL civarında. İçerisinde 24 adet olan 250 TL’ye satılan bir koli maya dün itibariyle 370 TL oldu.

 

 

Her gün zararımıza...

 

Erzurum’da 200 gram ekmeğin fiyatı Haziran ayında 3,5 TL olmuştu. Ekonomideki son gelişmelerden sonra kentte ekmeğin fiyatının yükseltilmesi gerektiğini söyleyen Fırıncılar Odası Başkan Vekili Fatih Korkmaz, “Bir aydır zam talebimiz var. Normal şartlarda 6 ayda bir zam almamız gerekir ama piyasa şartları ortada. Zam almaya mecburuz. Geçen ay başvuru yaptık, iki komisyon ertelendi. Yeni bir komisyon talebimiz de var, aynı taleple gideceğiz. Girdiler arttı, elektrik ve doğalgaza zam geldi, yakıta sürekli zam geliyor, ham madde fiyatlarında artış var, işçi konusunda da sıkıntımız var. Erzincan, Bayburt ve Kars’ta ekmek 4 TL’den satılıyor, çevre illeri geçin ilçelerimizde 4 TL’den satanlar olduğunu görüyoruz. İspir ve Hınıs’ta 4 TL’den satıldığını öğrendik. Artık o duruma geldik. Erzurum’da da fiyatın güncellenmesi gerekiyor. Bugün 4 TL talebimiz gerçekleşmezse zararımız büyüyeceği için yakın zamanda 5 TL talep edeceğiz. En azından 4 TL fırıncı esnafını bir süreliğine idare eder. Her gün zararımıza işliyor” diye konuştu.

 

 

Bir bir kepenk indiriyorlar

 

Büyükşehir Belediyesi, Zabıta Daire Başkanlığı, Ticaret İl Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü ve Fırıncılar Odası temsilcilerinden oluşan komisyon toplantısında zam taleplerinin masaya yatırılacağını söyleyen Başkan Korkmaz, “Zam kaçınılmaz. Fırıncı esnafı artık çarkı döndüremiyor. Zam talebimiz yerine gelmezse mecburiyetten dolayı üretim yapamayacak duruma geleceğiz ya da kafalarına göre fiyatları yükseltmek zorunda kalacaklar. Ondan sonra vatandaş mağdur olacak, piyasada ekmek bulamayacak, bunu daha önce de yaşamıştık. Yakıt harcamamak, işçi çalıştırmamak için marketlere, bakkallara ekmek veremez duruma gelecekler. Kendi tezgahlarında satmak zorunda kalacaklar belki sadece. İl genelinde 120 fırınımız var,  son aylarda 16 fırıncı esnafımız kepenk kapattı, böyle giderse 15 civarı da esnafımız daha kapısına kilit vurmak zorunda kalacak. Onlar da kapatmak üzere. Boşaltılan fırınlar da boş halde duruyor ama kiralayan yok. Önümüzü göremiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

"Algıyı da kırmak istiyoruz"

 

Zam taleplerinin yerinde olduğunu aktaran Korkmaz, “Ekmeğe zam talebi gündeme gelince vatandaşta da farklı bir algı oluşuyor, biz bunu kırmak istiyoruz. Biz de ekmek paramızı buradan kazanıyoruz. Büyükşehir Belediyesi’nin ekmek satış noktalarında piyasanın altında ekmek satılıyor günlük 30 bin ekmek satışı yapıyorlar, 15 bin de sosyal yardım kapsamında dağıtımını gerçekleştiriyorlar. Fırınlarımızın hepsinde askıda ekmek uygulaması var, sosyal yardımlardan da ekmek desteği alan vatandaşlar var. Ama dar gelirli ve ihtiyaç sahibi vatandaşlar zaten bahsettiğimiz yerlerden ekmek alabiliyorlar” dedi. Pusula

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Dadas 09 Eylül 2022 09:30

    Yok 10 TL olsun ekmek hiç demiyor esnaflar ve üreticiler kar marjini düşük tutalım zengin iyice zengin fakir iyice fakir oldu pandemide... Allah sorsun kim sahtekarlık yapıyorsa gizli açık.

  • Halis demir 07 Eylül 2022 17:30

    Vatandaşın gücü yok ekmekle karnını doyuruyor zaten kesinlikle zam olamaz siz manyakmısımız nedir ölüp kurtulalım artık sayın Bali?m acıyın bu halka