Siyaset Haber Girişi : 04 Eylül 2014 11:55

25 Aralık'ta Ali Babacan tapesi

25 Aralık'ta Ali Babacan tapesi
25 Aralık soruşturması dosyasında olduğu iddia edilen tapelere göre M. Latif Topbaş ile Ali Babacan arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşiyor.
Erzurumajans-25 Aralık soruşturma dosyasındaki tapelere göre; soruşturmanın şüphelisi M. Latif Topbaş, "Şeyh Salih" adındaki kişinin Türkiye'de banka kurması için Ali Babacan'la görüşmüş.

Tapelere göre, Türkiye'de banka açmak isteyen kişiler, ismi "Mega Bank" olacak bankanın Merkez Bankası ile ortak olmasını istemişler.

Şüphelileri arasında dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan, M. Latif Topbaş, Yasin el Kadı ve Binali Yıldırım'ın bulunduğu 25 Aralık soruşturması dosyasında yer alan tapelere göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Türkiye'ye banka açılması için işadamlarıyla görüşmeler yapmış. Kapatılan 25 Aralık soruşturması şüphelisi Latif Topbaş, "Şeyh Salih" isimli kişinin Türkiye'de banka kurma isteğini dönemin Ekonomi Bakanı Ali Babacan'a "merkez bankası ortak olsa demişler" diye iletiyor.

Cumhuriyet'ten Canan Coşkun'un haberine göre; Topbaş, ses kaydında Şeyh Salih'in İstanbul'da Tayyip Erdoğan'la toplantı yaptığını belirterek, Şeyh Salih'in 1 milyar dolarlık bir banka düşündüğünü, 300 milyon dolarını Türkiye'nin koymasını istediğini belirtiyor.

Kapatılan 25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturması dosyasında Ali Babacan ile soruşturma şüphelisi M. Latif Topbaş arasında geçen ses kayıtları da yer aldı. Kayıtlarda, Ali Babacan önce Halk Bankası, sonra, Ziraat Bankası, ardından da Vakıfbank'ın katılım bankası olacağını söylüyor. M. Latif Topbaş bunun üzerine, bankayı açmak isteyenlerin Merkez Bankası'nın ortak olmasını istediklerini bildiriyor. Ali Babacan Merkez Bankası'nın ortaklığının mümkün olmadığını belirtiyor ve katılım bankası konusunda 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturması şüphelisi eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın fikir üretmede faydalı olacağını, "yetenekli ve yabancı dili kuvvetli" olduğunu kaydediyor.

Yatırım bankacılığı

Kayıtlarda M. Latif Topbaş, bankayı kurmak isteyenlerin "Albaraka veya Kuveyttürk" gibi bir şey düşünmediklerini belirterek, kurulacak banka için halktan toplanacak 50-100 dolar yerine "Minimum 10 milyar dolarlık fon toplayalım" diyor. M. Latif Topbaş, "Bu İslam bankalarının para kullanacak yeri yok. Herkes işte bu fasulye, domates? alıyor bilmem ne alıyor diyo yani bunlara bir çözüm bulmak lazım" diyor. Cumhuriyet
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.