Siyaset Haber Girişi : 07 Aralık 2015 22:13

'Silah verip petrol mü alıyorlar?

'Silah verip petrol mü alıyorlar?
Gemilerde ne kadar yük taşındığının güvenilirliğini ispatlayan belge düzenlenmesini zorunlu kılan yönetmelik iptal edildi. Balbay, 'Petrol kaçakçılığı iddialarını güçlendirir' dedi.
Erzurumajans-Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ailesinin IŞİD'den petrol aldığı iddiaları uluslararası boyutta tartışılırken hafta başında gemilerde neyin ne kadar yüklendiğini belgeleme zorunluluğu olan yönetmeliğin iptal edildiği ortaya çıktı. Konuyu kamuoyuna duyuran CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, "Terör örgütleriyle işbirliği yaparak petrol kaçakçılığı işine Türkiye'nin de karıştığı iddiasının kara gölge gibi dolaştığı bir dönemde yönetmeliğin kaldırılması iddiaları güçlendirecetir. Akla 'Terör örgütlerine silah verip karşılığında onlardan petrol alanlar mı var?' sorusunu getirmektedir" yorumu yaptı. Deniz ticareti hukukunda uzman avukat Gülşah Işık Akbaş ise kaçakçılık tehlikesinin yanı sıra seyir güvenliğine de dikkat çekerek, "Geminin sağına soluna, önüne arkasına ne kadar yük konacağı hesaplanır. Kalibrasyon bunun için çok önemlidir. Sefer sırasında dengesiz bir durumla karşılaşıldığında batmaya kadar varacak bir risk oluşabilir" uyarısında bulundu.

AB'ye uyum kapsamında 2002'den beri yürürlükte olan Gemi Tanklarının Kalibrasyonuna Dair Yönetmelik, yine AB'ye uyum çerçevesinde 2 Aralık günü yürürlükten kaldırıldı. Yönetmelikle kaçak yollardan Türkiye'ye petrol sokulması ve Türkiye'den petrol çıkarılması engelleniyordu. 

'Kayıt ortadan kalkacak'

Balbay, bakanlığın yönetmeliği kaldırmasını "AB uyum çerçevesinde" şeklinde savunduğunu belirterek, "Türkiye ile örneğin Mısır, Suriye ya da başka bir ülke arasında bu tür alışveriş olduğunda bunun resmi kaydının söz konusu olması gerekir. Bu yönetmelik ortadan kalkınca kayıt da ortadan kalkacak" dedi.

Terör örgütleriyle işbirliği yaparak petrol kaçakçılığı işine Türkiye'nin de karıştığı iddiasının kara bir gölge gibi dolaştığı bir dönemde, yönetmeliğin kaldırılmasının iddiaları güçlendireceğini söyleyen Balbay, "Bu Türkiye'ye ihanettir. Akla 'Terör örgütlerine silah verip karşılığında onlardan petrol alanlar mı var?' sorusunu getirmektedir" değerlendirmesi yaptı. Hükümetin yönetmeliğin niçin kaldırıldığını açıklaması gerektiğini dile getiren Balbay, "Türkiye'nin onurunu korumak hepimizin sorumluluğudur. Ancak hükümetin bu onuru zedeleyecek adımlar atması halinde karşısında ilk bizi bulur" dedi.

Konuda uzman bir yetkili kalibrenin ölçünün güvenilirliğini için yapıldığını belirterek, bu güveninirliğin ortadan kalktığını ve yerine bir şey konmadığını kaydetti. Yetkili, "Örneğin 10 bin ton petrol var ama gerçekten öyle mi emin olamazsınız, çünkü kalibre edilmemiştir. Bu nedenle kaçakçılık dahil birçok sorun çıkabilir" yorumu yaptı.

Hükümetten ses yok 

Balbay'ın ilgili bakanlıklar olarak görüş sorduğu Ulaştırma Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı, AB Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı'ndan ise yönetmeliğin neden iptal edildiği ve yerine ne gibi düzenleme yapılacağı konusunda ise hiçbir yanıt gelmedi. Balbay, yönetmeliğin kaldırılması konusunda da sözkonusu bakanlıkların yetkililerinin "bilgileri olmadığı"nı ifade etmişti. 

(cumhuriyet)
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • erzurum dadaşı 01 Ocak 1970 02:00

    erzurumun adını kullanarak haber yapıyorsun utanmaz rus şakşakçıları sizi

  • Yunus 01 Ocak 1970 02:00

    Diyelim yapıyorlar siz putinin ağzı ile niye haber yapıyorsunuz siz rus haber ajansımısınız