İlçeler Haber Girişi : 30 Mart 2016 15:35

AB destekli 31 milyon Euro'luk arıtma tesisi, Karasu'ya hayat verdi

AB destekli 31 milyon Euro'luk arıtma tesisi, Karasu'ya hayat verdi
Erzurum'un kanalizasyon atıklarını arıtmak amacıyla yaklaşık 5 yıl önce temeli atılan arıtma tesisi tamamlandı.
Erzurumajans-Erzurum'un kanalizasyon atıklarını arıtmak amacıyla yaklaşık 5 yıl önce temeli atılan arıtma tesisi tamamlandı. 

Aziziye İlçesi'ndeki Ilıca Şeker Fabrikası'nın arkasında, Avrupa Birliği (AB) Hibe Fonları'ndan yararlanılarak yaptırılan arıtma tesisi 31 milyon Euro'ya maloldu. Büyükşehir Belediyesi ESKİ Genel Müdürlüğü Atık Tesisler Daire Başkanı Nuri Kali, "Karasu'da bizi, hepimizi utandıran tablo giderek değişiyor. Bir yıla kalmaz Karasu'da balık tutmak bile mümkün olacak" dedi.

Erzurum'un kanalizasyon şebekesinin bağlandığı Fırat Nehri'nin kolu Karasu'nun aşırı derecede kirlendiğini ve çevreye ciddi zararlar verir hali geldiğini hatırlatan Nuri Kali, bu sorunu gidermek amacıyla 2011 yılında Büyükşehir Belediyesi olarak harekete geçtiklerini belirtti. AB fonlarından yararlanarak arıtma tesisi yapmayı hedeflediklerini bildiren Kali, şunları söyledi:

"Hazırladığımız proje AB tarafından kabul gördü. Projeler hazırlandı ve ihale yapıldı. Sözleşme gereği ihaleye AB üyesi ülkelerin şirketleri girdi ve bir Alman firması kazandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da bu ihaleye ciddi katkılarda bulundu. İş, yaklaşık 5 ay önce tamamlandı ve arıtma tesisi faaliyete geçti. Son derece modern, günün teknolojisine uygun cihazlarla donatılmış tesisimizde günde 80 bin litre atıksu işlenmekte, temizlenmekte ve yine Karasu yatağına salıverilmektedir. Karasu'daki aşırı kirlenmeden dolayı toplu balık ölümleri yaşanıyordu. Şimdi artık yaşanmıyor. "

Arıtma sonrasında ortaya günde 20 metreküp çamur çıktığını, bu çamuru da işleyerek, kurutarak enerji temin edilebilecek hammadde haline getirdiklerini hatırlatan Nuri Kali, "Tesisimiz, elde edilen biyogazı elektrik enerjisine dönüştürüyor. Dolayısıyla tükettiğimiz elektrik enerjisinin yüzde 50'sini biz kendi imkanlarımızla karşılıyoruz. Atatürk Üniversitesinden bilim insanları ile işbirliği halindeyiz. Yakın bir gelecekte, bölgemizdeki tarımsal işletmelere ve köylülerimize, tesisimizde elde edilen işlenmiş çamuru gübre amaçlı kullanmaları için verebilecek noktaya geleceğiz" diye konuştu.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.