Bölge Haber Girişi : 20 Mayıs 2011 13:48

ABD Büyükelçisi cağ kebabı kesti!..

ABD Büyükelçisi cağ kebabı kesti!..
Ankara'nın ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone, ilk kez 1977 yılının Haziran ayında eşiyle birlikte gezmek için geldiğini söylediği Erzurum'da anılarını tazeledi.

Erzurum Ajans-Büyükelçi Ricciardone, eşi Marie Ricciardone ile birlikte, Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk'ü makamında ziyaret ederek, bir süre sohbet etti.

Ricciardone, 34 yıl önce yaz tatili için Erzurum'a geldiğini, bu süre içerisinde kentin büyük gelişme kaydettiğini belirterek, şunları söyledi: ''Erzurum bizim için gayet özeldir. Çünkü Türkiye'de ilk geldiğimiz şehir Erzurum. Çok gençtik o zaman. Seyahat için özel bir yer. 90'larda döndük, o zamandan bu yana ne kadar güzelleşmiş, ne kadar değişmiş.''

Erzurum'un dört mevsim seyahat olanaklarına sahip olduğunu vurgulayan Ricciardone, ''Amerikan vatandaşlarımızın buraya gelmesini teşvik etmek istiyoruz. Sizinle, Belediye Başkanımızla ticaret yatırım hesaplarını konuşmaya çalışacağız. Ne kadar güzel ki burası açık hava müzesi gibi. Biz de turizm yapmak için buraya geldik'' şeklinde konuştu.

Vali Öztürk de Büyükelçi Ricciardone'nin gezi için Erzurum'u tercih etmesinden büyük mutluluk duyduğunu belirterek, şöyle konuştu:

''Amerika büyük bir ülke, imkanları ve vatandaşlarının kalabalık olduğunu biliyoruz. Erzurum'dan haberdar olmalarını biz de arzu ediyoruz. 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'nı icra ettik. İddiamız buranın kış turizmi merkezi olmasıdır. Dediğiniz gibi bir projemiz var ve Erzurum'u açık hava müzesi haline getireceğiz. Erzurum bu projeden sonra tarih ve kültür merkezi olacak.''

Erzurum Valisi Öztürk, Büyükelçi Ricciardone ve eşi Marie Ricciardone'ye plaket, oltu taşı tespihi ile Erzurum ve 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'nı tanıtan CD ve broşürlerin bulunduğu paket hediye etti.

Büyükelçi Ricciardone, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler'i de makamında ziyaret ederek, belediye salonundaki minyatür sergisini gezdi.

ERZURUM'U YENİDEN TANIMA VE TANITMAK İÇİN GELDİK

Küçükler'den Erzurum'un tarihi mekanları hakkında bilgi alan Ricciardone, gazetecilere yaptığı açıklamada, Erzurum'u yeniden tanımak ve tanıtmak için geldiklerini söyledi.

Amerikan vatandaşlarının İstanbul'a, Ankara'ya geldiğini, ancak bazılarının Erzurum'u tanımadığını dile getiren Ricciardone, ''Oysa tarih ve kültür açısından ne kadar önemli bir yer. Aynı zamanda eğer ticaret için yatırım hesapları bulunuyorsa ben onu da öğrenmek istiyorum. Ticaret anlamında bir şeyler yapabiliriz diye düşünüyoruz'' dedi.

Belediye Başkanı Küçükler de 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için Amerika'dan destek aldıklarını ifade ederek, ''Mesela iki yıl önce Amerika'dan bir firma dağın planlamasını yaptı, Amerika ile böyle bir ilişkimiz oldu'' diye konuştu.

Erzurum'un önemli bir kavşak olduğuna dikkati çeken Küçükler, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Erzurum, eskiden İpek Yolu üzerinde bir noktaydı. Şimdi de daha çok enerji merkezi konumunda. Bütün enerjilerin kesişim noktası Erzurum oluyor. Doğalgaz, petrol boru hatları Erzurum üzerinde kesişiyor, o bunun için ticari anlamda gelişebilecek özellikte. Hatta burada büyük bir rafineri merkezi kurulabilir, çünkü yıllar öncesinden bir meslektaşınız Erzurum'a geldiği zaman 'bu bölgede petrol hattı ve enerji merkezi hususunda bir rafineri kurulabilir' şeklinde düşüncesini belirtmiş. Böyle bir gelişime açık, burada böyle bir çalışma yapılabilir diye düşünüyorum.'' Bunun üzerine Büyükelçi Ricciardone de ''İnşallah gelecekte İran da açılırsa, tekrar açılmayı tercih ederse, belki herkes için faydası olabilecektir'' ifadesini kullandı.

Ricciardone, eşi Marie ve beraberindekilerle birlikte daha sonra Erzurum'un meşhur cağ kebabından tattı, Bilkent Lisesi'nde öğrencilerle de bir araya geldi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.