Erzurum Haber Girişi : 22 Temmuz 2015 16:15

ADD Ezurum Şubesi'nden 23 Temmuz mesajı

ADD Ezurum Şubesi'nden 23 Temmuz mesajı
Atatürkçü Düşünce Derneği(ADD) Erzurum Şubesi, 23 Temmuz Erzurum Kongresi'nin, 96. Yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı.
Erzurumajans- Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Erzurum Şubesi, 23 Temmuz Erzurum Kongresi'nin, 96. Yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayınlandı.

Atatürkçü Düşünce Derneği Erzurum Şube Başkanı  Hakan Cebeci, tarafından yayınlanan mesajda Mustafa Kemal Atatürk tarafından 23 Temmuz 1919'da Erzurum'da toplanan ve Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı kongrenin önemi vurgulanarak, "23 Temmuz 1919 modern Türkiye Cumhuriyetinin var oluş mücadelesinin önemli basamaklarından biridir" denildi.

İşte  Atatürkçü Düşünce Derneği  (ADD)  Erzurum Şubesi Başkanı Cebeci'nin 23 Temmuz Erzurum Kongresi'nin 96. Yıl dönümü nedeniyle yayınladığı o mesaj:

Kıymetli Erzurumlular,
1914'de başlayıp 1918'de sona eren birinci dünya savaşında Osmanlı devleti yenik düşmüştür. Sevr antlaşması ile Anadolu'nun dört bir yanı emperyalist ülkeler (İngiltere, Fransa, İtalya ve Yunanistan) tarafından işgal edilmiştir. Atatürk ve arkadaşları ulusal direnişi örgütlemek için önce 19 Mayıs 1919 da Samsun'a çıkmış, ardından kara yolu ile 3 Temmuzda Erzurum'a varmıştır. 20 günlük bir çalışmanın sonucunda Erzurum Kongresi 23 Temmuz'da toplanmıştır.

23 Temmuz 1919 Modern Türkiye Cumhuriyetinin var oluş mücadelesinin önemli basamaklarından biridir. Mustafa Kemal ATATÜRK, çok sevdiği askerlik mesleğinden istifasının verdiği elem, İstanbul hükümetinin kendisi hakkında çıkardığı tutuklama kararı ve çevre illerden gelecek delegelerin gecikmesi gibi nice zorluklara rağmen, sivil hayatta Vilayat-ı Şarkiye Müdafaa-ı Hukuk-u Milliye Cemiyetinin 56 delegesi ile direnişe önderlik ederek tüm dünyaya bu toprakların sahipsiz olmadığını ispat edercesine, mücadele kararlarını tebliğ etmiştir.

Günümüzde kongre binası olarak isimlendirilen binada, azınlıklara imtiyaz tanınmayacağını, vatanın bölünmez bütünlüğünü ve Amerikan mandacılığının kabul edilemez olduğunu bildiren Gazi Paşa Hazretleri, kongre sonunda şu ifadeleri kullanmıştır:

'Saygıdeğer Efendiler!
Milletimizin kurtuluş umuduyla çırpındığı en heyecanlı bir zamanda, fedakâr sayın heyetimiz her türlü zahmete katlanarak burada, Erzurum'da toplandı. Duygulu ve asil bir ruh ve çok güçlü bir inançla vatan ve milletimizin kurtuluşuyla ilgili köklü kararlar aldı. Özellikle bütün dünyaya karşı milletimizin varlık ve birliğini gösterdi. Tarih, bu kongremizi şüphesiz ender ve büyük bir başarı olarak yazacaktır?'

İşte özgürlüğe ve dayanışmaya olan inancın kenetlenmiş bir ifadesi olan 23 Temmuz'un, 96. Yıl dönümünde bizler Atatürkçü Düşünce Derneği Erzurum Şubesi olarak Atatürk'ün ilkelerine ve devrimlere olan inancımızı, edinmiş olduğumuz tecrübelerden alarak, aydınlanma mücadelemize tüm gayretimizle devam etmekteyiz.

23 Temmuz'u nice nice yıllar kutlamak dileğiyle,

Esenlikler dileriz.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Ruhsar Yanmax 01 Ocak 1970 02:00

    Erzurum Kongresi 96 yıl geçmesine rağmen bugün daha anlamlı. Cumhuriyetimizin temellerine saldırıların arttığı şu günlerde Atatürk`ü anlamanın tekrar düşünmenin zamanıdır. Unutmamalı ve unutturmamalıyız.