Erzurum Haber Girişi : 27 Mart 2017 13:20

AFAD Erzurum'dan zirvede çığ eğitimi

AFAD Erzurum'dan zirvede çığ eğitimi
AFAD Erzurum Çığ eğitmenleri tarafından Palandöken'de bulunan Türkiye'nin ilk ve tek Çığ Eğitim Merkezinde JAK (Jandarma Arama ve Kurtarma) ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi Arama Kurtarma Ekiplerine Çığ eğitimi veriliyor.
Erzurumajans-AFAD Erzurum Çığ eğitmenleri tarafından Palandöken'de bulunan Türkiye'nin ilk ve tek Çığ Eğitim Merkezinde JAK (Jandarma Arama ve Kurtarma) ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi Arama Kurtarma Ekiplerine Çığ eğitimi veriliyor. 

Birçok kayak merkezinde sezonun neredeyse sona ermesine rağmen Palandöken'de kayak severler hala kayak yapmanın zevkini yaşıyor. Özellikle Nevruz tatilini fırsat bilen İranlı turistler, Erzurum Palandöken ve Konaklı Kayak merkezlerine akın etmiş durumda.

Erzurum'da kayak merkezlerine ilginin bu kadar fazla olması güvenlik tedbirlerini de beraberinde getiriyor. Sezon öncesinde ve sonrasında yapılan eğitimlerle kayak severlerin daha güvenli bir şekilde kayak yapmaları amaçlanıyor.

Bu amaçla Palandöken Dağında bulunan ve bu yıl kış sezonu öncesinde Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu'nun girişimleri ve Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'in katkıları sonucu modern bir hale kavuşturulan, Türkiye'nin ilk ve tek Çığ Eğitim Merkezi olma özelliğini taşıyan AFAD Erzurum Çığ Eğitim Merkezinde Çığ eğitmenleri tarafından, kayak merkezlerinde görev yapan JAK ile Büyükşehir Belediyesi Ejder 3200 Arama Kurtarma ekiplerine, çığ eğitimi veriliyor.

Sabah erken saatlerde başlayan eğitimlerde öncelikle merkezde teorik eğitimler verilerek alanda uygulamaya geçiliyor. Çığa etki eden faktörler, çığ öncesi ve sonrasında alınması gereken tedbirler yapılan çalışmalarla tek tek gösteriliyor. Erzurum Afet ve Acil Durum Arama ve Kurtarma Birlik Müdürü Mehmet Rıza Andiç eğitimlerle ilgili yaptığı açıklamada, bir hafta süren eğitimlerde çığa etki eden faktörlerin eğitmenler tarafından kursiyerlere teorik ve uygulamalı eğitimlerle anlatıldığı belirterek, "Kar tabakası nasıl oluşur, tabaka nasıl bozularak çığ oluşturur, çığın çeşitleri ve etkileri nelerdir, çığın zararları nasıl önlenebilir, bir bölgede çığ olup olmadığını hangi test ve analizlerle anlayabiliriz, çığda arama kurtarmada kullanılan malzemeler ve çığ da arama kurtarma, çığ anında yapılması gerekenler ve çığ olaylarında ilk yardım konularında eğitimlere katılan kursiyerlere ayrıntılı olarak anlatılarak Erzurum'da bulunan tesislerin kayak severler için daha güvenli hale getirilmesini amaçlıyoruz. Bir hafta süren bu eğitimler sonunda kursu katılan arkadaşlarımızı sınava tutuyor ve sınavda başarılı olan arkadaşlarımıza sertifikalarını veriyoruz. Yapılan bu çalışmada tecrübeli çığ eğitmenlerimize sonsuz güveniyoruz" dedi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.