Ekonomi Haber Girişi : 09 Nisan 2019 13:15

Ahbap çavuş ilişkisi bitti, üretici sütten kazanacak

Ahbap çavuş ilişkisi bitti, üretici sütten kazanacak
Türkiye genelinde hayvan varlığıyla üst sıralarda yer alan ancak süt ve süt ürünleri sektöründe geride kalan Erzurum’da ‘soğuk süt zinciri’ projesi başladı.
Erzurumajans-Onur SAĞSÖZ-Türkiye genelinde hayvan varlığıyla üst sıralarda yer alan ancak süt ve süt ürünleri sektöründe geride kalan Erzurum’da ‘soğuk süt zinciri’ projesi başladı. ETB Başkanı Hakan Oral, “Bütün şehir bu projeye sahip çıkmalı” dedi. 

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 745 bin hayvan varlığı bulunan Erzurum’da 335 bin sağmal inek bulunuyor. Kentte yılda ortalama 900 bin ton süt üretilirken bunun sadece 160-180 bini kayıtlı ekonomiye kazandırılabiliyor. Başta bu rakam ve kentin bu noktadaki potansiyelini artırmak amacıyla düşünülen ancak yıllardır somut bir adım atılmayan ‘soğuk süt zinciri’ projesi nihayet hayata geçirildi.



33 NOKTAYA TANKLAR KONULDU

DAP Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) ve Erzurum Ticaret Borsası’nın finanse ettiği ‘Erzurum İli Süt Sektörü Soğuk Zincir Kurulumu Projesi’ kapsamında belirlenen 33 noktaya soğuk süt tankları konuldu. İlk etapta günde ortalama 65 ton sütü bu noktalardan yine tanklarla alacak ve merkezde toplayacak olan ekipler, bu sayede sağlıklı süt ve süt ürünleri oluşturacak. 

DEVLET DESTEĞİ DE ALACAKLAR

Kış döneminde 1.30 - 1.40, yaz döneminde ise 1.10 - 1.20 lira arasında değişen fiyatlarla süt veren üreticiler bu zincir proje sayesinde belirlenecek daha bir üst fiyattan sütlerini satacak ve aynı zamanda devletin litre başına verdiği 25 kuruşluk destekten de yararlanacak. Şimdiye kadar adeta tek elde olması nedeniyle sattığı sütten kar edemeyen üretici bu projeyle birlikte üretiminin karşılığının alacak.



ÜRETİCİ, SANAYİCİ AYNI ÇATI ALTINDA OLACAK

Erzurum Ticaret Borsası bünyesinde kurulan bir şirket tarafından yürütülecek olan projenin orta ve uzun vadede ekonomiye büyük katma değer sağlayacağını söyleyen ETB Başkanı Hakan Oral, süt ve süt ürünlerinde üst düzey kalitenin sağlanacağını dile getirdi. Kentteki 12 süt üretici birliğinde 7 bin 119 üye bulunduğunu anımsatan Başkan Hakan Oral, proje sayesinde hem üreticinin hem de sanayicinin aynı çatı altında buluşacağını ve daha çok kazanç sağlayacaklarını belirtti. 

REKABETTE ELİMİZ GÜÇLÜ OLACAK

Sütün tekelden toplanmasıyla ortak bir fiyat politikası belirleneceğini kaydeden Başkan Oral, “Böylelikle şehirlerarası rekabette üreticimizin de sanayicimizin de eli güçlü olacak. Şu an ki rakamlara baktığımızda Erzurum’da üretilen süt tam anlamıyla ekonomiye kazandırılamıyor. Haliyle üretici kazanamadığı gibi sanayici de istediği miktar ve kalite de süt bulamıyor. Bu projeyle birlikte birçok noktadan toplanacak sütün önce kalitesi belirlenecek ardından belirlenecek fiyatla alınacak bu süt en iyi şekilde sanayiciye ulaştırılacak. Zaman içinde bir, iki sağmal ineği olan üretici daha çok hayvan bakmak isteyecek bir yandan da sanayici kendi markasını oluşturacak” dedi.



İSTİHDAM ARTACAK

Türkiye’de şu an süt alımında büyük bir rekabet yaşandığının altını çizen ETB Başkanı Hakan Oral, üreticinin emeğini, sanayicinin yatırımını korumak için ne gerekiyorsa yapacaklarını vurguladı. Orta ve uzun vadede kentte ciddi markaların ortaya çıkacağına inandığını kaydeden Başkan Oral, “Bence bu bir kurtuluş projesi… Hem üretici hem de sanayicinin kazanması Erzurum’un kazanması demek. İlerleyen süreçte bunu göreceğiz. Hem hayvan sayısı artacak hem de oluşacak markalarla birlikte istihdam alanları genişleyecek. Bu projenin hayat bulmasında herkese büyük görevler düşüyor. Ama birlik ve beraberlik içinde olumlu bir sonuç alacağımıza inanıyorum” diye konuştu.



VALİ MEMİŞ: BİSMİLLAH DİYORUZ

Projenin lansman ve alınan süt tanklarının tanıtımı törenine katılan Erzurum Valisi Okay Memiş de tarım ve hayvancılığa yönelik yapılan çalışmaların kendisini heyecanlandırdığını vurguladı. DAP, KUDAKA ve ETB’yi bu girişimlerinden dolayı kutlayan Vali Memiş, “Bismillah diyerek işe başlıyoruz. Ne gerekiyorsa bizde yapmaya hazırız ve çiftçimizin emrindeyiz. Valilik olarak rutinin dışına çıktığımızı söylemek istiyorum. Sadece temsil, tören değil üretimin artması için elimizi taşın altına koyuyoruz. Bu müthiş projenin kısa sürede 20 ilçeye yayılması için de var gücümüzle çalışacağız. İlerleyen süreçte hem kalite artacak hem de süt ürünlerinde yep yeni markalar ortaya çıkacak. En önemlisi de üretici ürününün karşılığını alacak” dedi. 

Konuşmaların ardından açılış kurdelesini kesen Vali Okay Memiş ve beraberindekiler daha sonra süt tanklarını incelediler.


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Adınız Soyadınız 01 Ocak 1970 02:00

    işte budur... helal olsun başkan a.