Akıl Tutulması!

Yıllardır Erzurum’un ekonomik olarak kurtuluşunun bacasız sanayi diye adlandırdığımız  kış turizmi olduğunu söylüyor ve bu manada Palandöken - Konaklı kayak merkezlerine milyonlarca lira yatırım yaparak kış  turizmine  hazır hale getirmek için çaba harcıyoruz.


Büyükşehir Belediyemiz ve özel müteşebbislerin yaptığı yatırımlar ile avrupanın parlayan yıldızı haline gelen Palandöken için;


Belediyemiz,Oteller ve sivil toplum kuruluşları tur operatörleri ile görüşüp ilimize yabancı misafir getirmek için nerede ise yalvar yakar oluyor,Bu özverili girişimler sonucunda bin bir zahmetle Rusya ve Ukrayna ile anlaşmalar sağlanıyor.


Misafirler gelmeye başlayacakken,

 

İlk önce rusyadan gelen direk uçuşlara Erzurum için iniş izni verilmiyor ve Kayseri’de yeterli kar olmamasına rağmen Kayseri’ye yönlendiriliyor.


Daha sonra yerel kıyafetlerimiz eşliğinde davul zurnayla karşıladığımız Ukraynalı misafirlerimize Erzurum Palandökene hoş geldiniz diyerek umutlanıyoruz,  fakat; geldiniz ama İç işleri Bakanlığımızın pandemi kısıtlamalarından dolayı kayak kayamazsınız  otellerinizde sosyal mesafeye uyarak vakit geçirin söylemleri ile kayak kaymak için tercih ettikleri Palandöken’de  neredeyse hapis hayatı yaşamaları yoluna gidiliyoruz.


Böyle bir akıl tutulması olabilir mi, ya pandemi kısıtlamalarını öne sürerek kış turizmi için bizi tercih etmelerini ve buraya kadar gelmelerine müsade etmeyin yada izin verdiyseniz kayak kayıp eğlenceli ,güvenli ve özgürce vakit geçirmelerine müsade edin.

 

Oysa ki Kayak sporu bu tür salgınlarda yapılabilecek en güvenli spor dalıdır. Hem açık havada hem yüksek rakımda hem kullanılan ekipman ve kıyafetlerden dolayı hemde bireysel yapıldığı için virüs bulaşma riski en düşük olan sportif etkinliktir.

 

Bu nasıl bir akıl tutulmasıdır ki Ekonomimizin zarar görmemesi için Yaz aylarında tıklık tıklım,iç içe ,hiç bir sosyal mesafe kurallarına uyulmayan,  köpük partileri yapılan plajlara izin verip, kış aylarında tertemiz hava ve binlerce metrekarelik dağlarımızda en güvenli sportif ve rekreatif  faaliyetlere izin vermemek ve kısıtlamalar getirmek.


Avrupa da ve ülkemizde  bir çok kayak merkezinde kar yağışının yeterince olmaması ve misafir ağırlamaya hazır olmamaları nedeni ile Avrupanın ve ülkemizin kış sporları ve kış turizmi için en elverişli alt yapısına sahip olan ,suni karlama sistemi ile sezonu 1 ay erkene çekebilen Erzurum Palandöken kayak merkezine yapılan bu davranışın bir komplomu olduğunu düşünmek istemesemde ne yazık ki aklımda deli sorular dolaşıyor.


Acaba başka kayak merkezleride Erzurum Palandöken gibi misafir ağırlamak için  hazır olsaydı bu kararlar alınırmıydı?


Alınmış olsada güçlü lobiler bu kararın düzeltilmesi için taşın altına ellerini değil gövdelerini sokmazlarmıydı?


 

Benim tek arzum Erzurum siyasilerinin ve Türkiyenin her yerinde ,her kurumunda söz sahibi olan gerçek Erzurum sevdalılarının bu konuyla ilgili taşın altına ellerini sokmaları  ve bu akıl tutulmasından çok geç olmadan dönülmesi için çaba göstermeleridir.

 

Erzurumda sanayi yok üretim yok tek katma değerimiz kış turizmi derken lütfen Avrupanın parlayan yıldızı haline dönüşen Palandökene sahip çıkalım ve yabancı ülkelerde yanlış algılara sebebiyet verecek, bundan sonra bizi tercih etmelerini kötü yönde etkileyecek davranışları düzeltelim.

 

Sayın Erk sahibi Erzurumlular;


hiç olmasa şimdi birlik olalım ve Erzurumumuzu, bacasız sanayimiz Palandökenimizin kalkınması için el birliğiyle bu akıl tutulmasını gerekli mecralara iletip hakkımızı savunalım.

 

Saygılar.
Tuğrulhan Şam.
Atatürk Üniversitesi Spor bilimleri fakültesi öğretim üyesi
kayak öğretmeni ve Kayak antrenörü

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Caner ULAŞCAN 30 Aralık 2020 21:41

    Sayın hocam teşekkür ederiz ağzınıza kaleminize sağlık