Bölge Haber Girişi : 27 Ekim 2009 15:35

Aksu'da keşif heyetine bayram gibi karşılama!..

Aksu'da keşif heyetine bayram gibi karşılama!..
İspir ilçesindeki Aksu Vadisi'ne kurulmak istenen hidroelektrik santrali (HES)'ne Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu verilmemesi ve proje uygulamalarına aykırı hareket edildiği iddiasıyla köye gelen hakim ve bilirkişi heyeti köylüler tarafından bayr

Erzurum Ajans-Aksu Vadisi'ndeki 4 köy, 15 mahalle ve 9 mezrada yaşayanlar, vadilerine yapılmak istenen HES ve 17 megabayt gücündeki regülatörünün yapılmaması için verdikleri mücadeleyi sürdürüyor. Erzurum Bölge İdare Mahkemesi'nden bir hakim, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Çevre Mühendisliği Fakültesi'nden 3 bilim adamı, Erzurum Çevre ve Orman Bölge Müdürlüğü'nden bir şube müdürü ile tarafların avukatlarının yer aldığı bilirkişi heyeti vadide keşifte bulundu. Vadiye keşif için minibüsle gelen bilirkişi heyeti köyün girişinde ellerinde Türk bayrakları, çiçek ve dövizlerle karşılandı. Vadi sakinleri köy meydanı ile üzerinde HES kurulan derenin üzerindeki köprülere ise adalete güvendiklerini ve çevreye verdikleri değeri dile getiren pankartlar astı. Yaklaşık 3 saatlik bir keşif incelemesinin ardından bilirkişi heyeti köyden yine törenlerle uğurlandı.

KÖYDE BAYRAM HAVASINDA KARŞILAMA

Aksu Vadisi'ne kurulmak istenen HES ve regülatörü ÇED raporunun hukuka aykırı olarak düzenlendiğini ve bunun iptali için bilirkişi talebinde bulunduklarını anlatan Avukat Erol Özcan, ayrıca proje tanıtım dosyasına aykırı uygulamaları da bilirkişi heyetine gösterdiklerini söyledi. Ülke genelinde birçok HES davasını aldığını, ancak ilk kez bilirkişi heyetinin bayram havasında, törenler ve bayraklarla karşılanması karşısında duygulandığını dile getiren Özcan, "Gerçekten Aksulular'a yakışır olgunlukta mütevazi bir şekilde ama coşkulu bir ortamda keşif yapıldı. O sanki bayram gibi, sanki 29 Ekim kutlanmış gibi çoluk, çocuk kadınlarımız, bacılarımız, analarımız hep birlikte mahkeme heyetini karşılamaları mükemmeldi. Tam bir çevre hareketiydi ve takip ettiğim 7 santral davası keşiflerin en muhteşimiydi." dedi.

"CANIMIZI VERİRİZ SUYUMUZU VERMEYİZ"

Keşif heyetini karşılayan köyün en yaşlılarından 67 yaşındaki Tutiye Çakal ise HES'e karşı olduğunu söyledi. Vadiye HES yapılmasına izin vermeyeceğini dile getiren Çakal, mücadeledeki kararlılıklarını "Suyumuz gidiyor, kanımızı canımızı veririz suyumuzu vermeyiz." sözleriyle dile getirdi.

Koltuk değnekleri ile keşif heyetini karşılamaya gelen 73 yaşındaki Fazile Duman ise "Suyumuz için memleketimiz, doğamız, Türkiye için buraya gelmişiz. Suyumuzu vermeyeceğiz." diye konuşurken gözyaşlarına hakim olamadı. Duman, "Bu gözyaşları suyumuz, memleketimiz ve vatan çocukları için." diye konuştu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.