İlçeler Haber Girişi : 16 Mayıs 2018 16:38

Alaeddin Ali kurtarıldı

Alaeddin Ali kurtarıldı
Saltuklu ya da Selçuklu emirlerinden olduğu ileri sürülen ve Erzurum’un Pasinler İlçesi’ne bağlı Ovaköy’de bulunan Alaeddin Ali türbesinden geriye kalan son iki mezar nihayet kurtarıldı.
Erzurumajans-Saltuklu ya da Selçuklu emirlerinden olduğu ileri sürülen ve Erzurum’un Pasinler İlçesi’ne bağlı Ovaköy’de bulunan Alaeddin Ali türbesinden geriye kalan son iki mezar nihayet kurtarıldı. Pusula Gazetesi’nin ‘Bir tarih yok oldu’ başlığıyla gündeme getirdiği mezarlar Müze’nin bahçesine götürüldü.

Erzurum’a 21 kilometre uzaklıktaki Ovaköy’de bulunan Alaeddin Ali Türbesinin içler acısı halini geçen 5 Mayıs’ta Pusula Gazetesi Onur Sağsöz imzası taşıyan ‘Bir tarih yok oldu’ başlıklı manşetiyle gündeme getirmişti. Köy mezarlığının içinde sadece duvar kalıntıları bulunan türbede tarihçi yazar İbrahim Hakkı Konyalı’nın notlarına göre 7 mezar bulunuyordu. Ancak aradan geçen zaman içinde defineciler tarafından adeta talan edilen tarihi mekânda sadece iki lahit mezar kalmıştı. Pusula Gazetesi’nin, geçmiş yıllarda ‘sahip çıkılması’ konusunda birçok kez gündeme gelen türbedeki mezarlarla ilgili haberinden sonra yetkililer nihayet harekete geçti. İş makineleriyle köy mezarlığına giden ekipler insan kemiklerinin açığa çıktığı alanda iki lahit mezarı çıkardılar. İbrahim Hakkı Konyalı’nın tespitlerine göre “Sultan-i Galip Sarim-İd Dünya” yazısı yer aldığı lahit temizlenirken, mezarlar incelenmek üzere Müze’ye götürüldü.

Konyalı şunları yazmıştı

Öte yandan tarihçi yazar İbrahim Hakkı Konyalı, bir eserinde türbe ile ilgili şu bilgilere yer veriyor. “Ezirmik’e (Ovaköy) beş yüz metre mesafede metruk kabristan da kubbesi duvarları yıkılmış sadece temelleri kalmış harap bir türbe vardır. Bu geniş Müslüman mezarlığından türbesinden bu mahallin İslami devirlerde bir beyliğin merkezi olduğu anlaşılmaktadır. Türbenin içinde Selçuklu tarzında tabut biçiminde 7 mezar taşı varmış. Bunlardan üçünün yalnızca kaideleri kalmıştır. Dördünün taşları durmakta uzunluğu 74, yüksekliği 67 eni ise 33 santimetre olan boz taştan yapılmıştır.”

Onur SAĞSÖZ/Pusula
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.