Alın size Yapı Denetim!

 

Günlerdir yazıyor, tweet atıyor, soru soruyorum.

 

Belli bir kesimin bu durumdan ciddi rahatsızlık duyduğunu söyleyebilirim.

 

Çünkü bam teline dokunduk ve bu umurumda değil!

 

Karlarından zarar etmeyi akıllarına bile getirmeyenler yüzünden bugün enkaz altında kalmıyor muyuz?

 

O yüzden aba altında sopa gösterme, araya adam koyma, “yoksa…” gibi safsataları kendilerine saklasınlar.

 

İlk yazımda dile getirdim, ucu kime dokunursa dokunsun, bu işin üstüne gideceğim dedim.

 

Bakın hala resmi bir ağızdan açıklama gelmedi.

 

Ben de işin uzmanlarıyla konuştum.

 

Jeoloji Mühendisleri Odası Erzurum İl Temsilcisi Eyüp Tavlaşoğlu.

 

Biliyorsunuz Büyükşehir Belediye Başkan Vekilliği yaptı.

 

Hemen sordum: Görevdeyken zemin etüdü işi yaptınız mı?

 

“Yapmadım” dedi.

 

Yapsa da hukuki açıdan sorun yok, etik mi değil mi, o da kamuoyunun takdiri.

 

Şu an şehirde zemin etüdü yapan 6 firma olduğunu söyledi.

 

Jeoloji Mühendisliğini bitirdiğiniz gün böyle bir firma açabilme hakkınız var.

 

Yani tecrübe falan aranmıyor.

 

Jeoloji Mühendisi inşaat yapılacak alana geliyor bir iki sondaj, laboratuvar testleri ardından bir rapor ve topu inşaat mühendisine atıyor.

 

Rapor, inşaat mühendisine gelinceye kadar Büyükşehir, ilçe belediyeleri ya da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü işi kontrol ediyor ama bu süreci denetleyen bir mekanizma yok!

 

Tabi bugüne kadar kötü niyetle hazırlanmış bir zemin etüdü raporuyla karşılaşmadık. Sonuçta zemin neyse, ne durumdaysa mühendisler onu ortaya koyuyor.

 

Sonrası projeyi hazırlayanlara ve inşaat mühendislerine kalıyor.

 

Lakin iş hassas! Mutlaka ama mutlaka yapılan çalışmanın sağlamasını yapacak bir denetim mekanizması gerekiyor.

 

Dediğim gibi , gel gör ki yok!

 

Ayrıca bilginiz olsun 2022 yılı fiyatlarına göre zemin etüt bedeli 6 bin lira.

 

***

 

Sonra Yapı Denetim işinden anlayan bir uzmanı dinledim.

 

Erzurum’da 19 Yapı Denetim firması var.

 

Ve sıkı durun!

 

Bunların 14 tanesi müteahhitlere ait! Evet, evet müteahhitlere! 

 

Arkadaş, müteahhit neden Yapı Denetim firması açar ya da niye ortak olur?

 

Paraya mı ihtiyacı var? 

 

İşte bu nokta çok önemli.

 

Yapı Denetim sistemi 2013 yılında kurulmuş. 2018 yılına kadar müteahhitler Yapı Denetim firmalarıyla karşılıklı anlaşarak inşaatlarını denetlettiriyorlarmış!

 

Haliyle Yapı Denetimciler müteahhitlerin peşinden “bize iş ver” diye koşturup durmuşlar. 

 

Bu durum Türkiye genelinde istismara yol açtığı için bakmışlar ki, olmuyor Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ‘havuz sistemi’ oluşturmuş.

 

Müteahhit inşaat yapacaksa Bakanlığa başvuruyor, havuzdan hangi Yapı Denetim firması çıkarsa onunla sözleşme imzalar olmuş.

 

E tabi havuz sistemi bazı müteahhitlerin işine gelmeyince onlarda ya kendi firmalarını kurmuşlar ya da birilerine ortak olmuşlar.

 

Küçük yer Erzurum, herkes birbirini tanır.

 

Havuzdan illa ki eş, dost, hısım, akraba çıkmaz mı? İkili ilişkiler her şeyi halletmez mi?

 

Alın size Yapı Denetim!

 

Tabi birbirine kıl olan firmalarda yok değil. Rakibi olan müteahhit sırf daha fazla harcasın diye inceleyip sık dokuyan Yapı Denetimci de olacaktır.

 

İnşaatın doğru düzgün denetlenmesi için tüm firmaların birbirine kıl olmasını beklememiz ahmaklık olur.

 

Bakın, Erzurum’da bir yılda ortalama 100 - 130 civarında inşaat ruhsatı veriliyor. Bu çok ciddi bir rakam.

 

Büyükşehir Belediyesi’nin Kentsel Dönüşüm adı altında dımdızlak arazileri imara açmasıyla mantar gibi binalar çıkıyor.

 

Hal yukarıda anlattığım gibi olursa, biz kime, nasıl güvenip, konut alacağız?

 

Bu arada, Yapı Denetim firmalarının çekirdek kadrosunda ikisi inşaat, elektrik, makine ve mimar olmak üzere 5 kişinin istihdam edilmesi gerekiyor.

 

Yine sıkı durun.

 

İddia o ki, bunların hepsi kağıt üstünde var saha da hiç biri yok!

 

Nereden tutsanız elinizde kalıyor ve işte bu yüzden enkaz altında kalıyoruz.

 

Altını çizerek söylüyorum işlerini layıkıyla yapanlara sözüm yok ama bu gidişat iyi değil!

 

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Yapı Denetim firmalarını nasıl, ne kadar denetliyor, şimdiye kadar kaçına ceza kesti ya da kaçının ruhsatını iptal etti, bize karanlık! 

 

Ve karanlık bir şey daha söyleyeyim.

 

Büyükşehir Belediyesi iştiraki Er Konut’un yaptığı inşaatlar var ya onları da belediye denetliyor.

 

Düşünebiliyor musunuz, milyon liralık işleri 15 - 20 bin lira maaş alan belediye personeli denetliyor.

 

Ağzını açması mümkün mü?

 

O ağzını açamaz ama siz açın. Enkaz altında kalmamak için sorun, sorgulayın.

 

Yeter artık kimsenin eline kıymık bile batmasın. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Sh aksakal 16 Şubat 2023 17:38

    Araştırıp sorguluyoruz maalesef muhap yok belediye Çevre şehirciliğe çevre şehircilik özel denetim firmalarına firmada müteahhite yönlendiriyor kimseyi bulamıyoruz anlıyoruz ki hepsi birbirinin cebini doldurmuş hepsi ortak güvenilir bir şekilde zemin etütünden bina yapımına kadar denetleyen bir kurum yetkili yok canlarımız bu kadar ucuz değersiz artık devletin yetkililerin insanların güvenilir şekilde binalarda yerleşim alanlarında hayat sürmeleri icin taviz verilmeyecek şekilde kararlar alınmalı

  • halisdemir 16 Şubat 2023 13:30

    rüşvetle masa başında onay verenler nasıl can verecek. nereede bu sehrin deprem toplanma yeri. hepsi talan edilmiş. koskoca olimpiyat parkı bile erkonut bilmem ne diye yavaş yavaş kemiriliyor. olimpiyat parkında gemi lokanta ne demektir. o park erzurumun fuar alanıydı. şimdi ucundan kıyısından birileri yiyor haram olsun. milletin bir parkına tamah edenler.

  • Czcz 15 Şubat 2023 20:12

    Öncelikle kaleminize sağlık. Herşey güzel ama kendi adımıza neler yapabiliriz. Dadaskentte oturuyorum. Buranın zemini sulak arazi,yildizkent fay hattı. Peki buraların imara açılmasınin suçu kimde. Madem imar açıldı ise sağlam mı diyeceğiz buralara. Çözüm odaklı olacak olsak ne yapabiliriz bunuda yazmanızı istiyoruz. Cimer belediye vs kurumlardan yanıt alacağımızı düşünmüyorum.

  • Dadaşbey 15 Şubat 2023 00:25

    Kaleminize yüreğinize sağlık doğru söyleyen üç beş gazeteci kaldı ülkede Allah size güç kuvvet versin kardeşim.

  • Dadaş 25 14 Şubat 2023 16:17

    Kardeş sen niye millet vekili olmuyorsun. Naci beyle sırt sırta verin şu şehrin gerçek sesi olun. Ciddi ciddi düşünmelisin. Erzurum sen ve senin gibi bu şehri tanıyan eksikliklerini görüp mücadelesini veren insanlara ihtiyacı var

  • Mehmet 14 Şubat 2023 11:17

    Onur Bey kaleminize sağlık, sesinizi daha çok duyurun

  • Hak-İş Demir 14 Şubat 2023 09:07

    Çözüm belli ovayı imara kapatacaksınız. Yapılaşma dağ eteklerinde olmalı. Çat yoluna doğru şehir ilerlemeli. Deprem olursa sebebi üniversitenin arazisini imara açanlardır. Koskoca hocalar arsa veriyor adam Hilton dikiyor bunun ovada olması sorun değil mi. Yarın deprem olsa sorumlusu belli arsayı veren ve imar izni verenlerdir. Artık üniversite kendine sahip olsun vere vere olmaz sahip olun arsanıza.

  • Fikri Takip 13 Şubat 2023 22:31

    Tesadüf bu ya, bugün polisevinin yanında durup erzincankapıya doğru baktığımda sağ köşededeki binanın çatısına doğru baktım çok ilginç, çatının yarısı kaldırılmış ve dikdörtgen bir yapı şeklinde sanırım bir cafe çatıya konmuş. Sonradan koyulduğu o kadar belli ki. Şehrin göbeğinde çatıkondu. Söyleyeceklerim bu kafar

  • Ömer 13 Şubat 2023 21:57

    Deveye sormuşlar boynun niye eğri . Demiş ki nerem doğru ki . Aslında mesele belli ortada ama çözüm ! İşte burda kimse bilmiyor suçu birbirlerine atıyor bir sistem yok . TOKİ evlerinde çatlak yok yanındaki binalar kağıt gibi yıkılıyor . 99 depremi de ders olmadı . Hani binalar sağlam yapılıyordu . Dört duvarı milyona satıyorlar sağlam olmuş olmamış umurlarında değil .

  • Poyraz Şahin 13 Şubat 2023 03:33

    Devlet inşaat mühendisleri dışında hiç kimseye bina inşaat işi yaptırmayacak adam ilkokul mezunu bina yapıyor mütahitlik yapıyor eskiden bildiğimiz üç beş mütaahit vardı şimdi anası dan doğan mütaahit oluyor sıfır dairelere ikinci el doğalgaz kazanları koyuyorlar alan memnun satan memnun deprem olunca da vay mütaahit çalmış belediye nerde denetimler nerde 20 yılda hırsızlık arttı herşeyde yazıklar olsun

  • uzmanın teki 13 Şubat 2023 02:01

    Onur bey, denetimde iş dağılımı rastgele yapılıyor doğru ancak; bunu da şöyle aşıyorlar: Firmanın işi kabul etmeme şansı var. Örneğin A firması işi kabul etmezse B firmasına düşüyor, o da kabul etmezse C firmasına düşüyor. Bu şekilde aralarında o benim işim sen kabul etme bana düşsün gibi bir mekanizma da uygulayabiliyorlar. Hatta piyasada sorunlu işlere talip olan cengaver firmalar bile var. Herşey var, yatacak yerleri yok...

  • Leblebici yokuşu 12 Şubat 2023 22:43

    2019da Erzurumun hatirliyorsam 8mahallesi deprem riski alanı ilan edildi resmi gazetede yayınlandı biride benim oturduğum mahalle leblebici yokuşu defalarca gittik belediyeye mesaj attık ilgili yöneticilere cimere yazdık ne gelen var ne giden dediler gidip bekleyin gürcü kapıyı yeniliyorlar şimdi hala bekliyoruz galiba yıkılınca gelecekler her yere yazıyorum bu bir delil başımıza birşey gelirse bütün yetkililer bundan sorumludur

  • Leblebici yokuşu 12 Şubat 2023 22:41

    2019da Erzurumun hatirliyorsam 8mahallesi deprem riski alanı ilan edildi resmi gazetede yayınlandı biride benim oturduğum mahalle leblebici yokuşu defalarca gittik belediyeye mesaj attık ilgili yöneticilere cimere yazdık ne gelen var ne giden dediler gidip bekleyin gürcü kapıyı yeniliyorlar şimdi hala bekliyoruz galiba yıkılınca gelecekler her yere yazıyorum bu bir delil başımıza birşey gelirse bütün yetkililer bundan sorumludur

  • Eski dadas 12 Şubat 2023 20:45

    Bakın erzurumlu hemşerilerimizin çoğunluğu yurt ici ve dişinda inşaat işlerinde çalışmakta çoğuda emekli oldu kimse bu konuda cahil değil olay inşaatın agregasinin hazırlanma sında betonun mukavemet dosyasının düşük olması kısacası ilaçta ham madde eksik olmasıyla aynı teste kırıma gönderilen numuneler tamam miksere yüklenince dozaj tam değil onun için çözüm beton santralleri çok sıkı konrol edilmeli inşaatlar kontrol altına bir bilim kurulu tarafından denetlenmeli derhal 4 kattan fazla bina ruhsatları durdurulmalı gerekli tüm bilmsel işlemler yapılmalı hatta tapuda işlemler durdurulmali

  • has adam 12 Şubat 2023 12:29

    3000 tl ye inşaat mühendisi çalıştıran denetim firmaları var.çocuk mahküm olmuş işsizlikten sadece imza attırıyorlar.

  • Talha Yusuf Güzel 12 Şubat 2023 11:16

    Bu yorumlara katılmıyorum. Sizlerin tercihidir bu yöneticiler. Allah akıl, irade, vicdan, fıtrat vermiş. Neden bunlar kullanılmadı? İyi, güzel, kötü, çirkin ayırt edilmedi. Kimse felâketi, melaneti, kötülüğü haşa Allah'a fatura edemez. Bu zamanında düşünülecekti. Şimdi feryat, figan etmenin bir anlamı yok.

  • Mahmut 12 Şubat 2023 02:16

    Memleketin en hayati konusunu dile getirdiğiniz için tebrik ederim. Ne yapacağımızı şaşırdık. Yıldızkent te oturma yüksek binalar fay var, yenişehir eski binalar, şükrüpaşa ve dadaşkent alüvyon zemin, ruhsatlar bir paket sigara karşılığı, yapı denetimler hacı babanın tekkesi.. peki ne yapalım , çadır mı kuracaz. Allah sorsun diyorum

  • Nurgül 11 Şubat 2023 23:54

    Belediyenin Çaykara caddesi ve mumcu caddesi arasına yaptığı o bloklar suyun üzerine yapıldı ben orada yıllarca çalıştım ve gözümle gördüm sırf 1 yıl su aktı temelin kurulduğu yerden sonra boru döşeyip kestiler suyu resmen çamur zemine kat kat blok blok daire yaptı belediye

  • Bekir koç 11 Şubat 2023 23:37

    Onur bey lütfen rica ediyorum çıkıp bunları ulusal kanalda açıkla bunların derdi para yıkım ölüm

  • Kadir IŞIK 11 Şubat 2023 23:01

    Allah rahmet eylesin 10 il de ölenlere 10 ilde büyük yıkım fakat , yine izmir elazığ depremi gibi 10 gün sonra unutulsun diye büyük gayret var ve halen daha Erzurum için bir çalışma yok neden neden neden cimerden yazdım son cümlem dw seçimler için üst baş yırtmayın insanların canı için daha fazla gayreti gösterin diye , gerçekten yine neyi bekliyoruz enkaza girmeyi mi , Erzurum un yarısı onlardan diğer yarısı da korkuyor , betonlar canınızdan kıymetli değil bile bile kendini öldürmek intihar , önlem almayıp tevekkül etmeyip Allah a kadere bağlamakda ahmaklıktır bende sesimi Erzurum için duyurmaya çalışacağım , Allah dan başka kimseden korkumuz yok Elhamdülillah

  • DERTLİ DADAŞ 11 Şubat 2023 22:00

    Kedi ciğer meselesi ALLAH sonumuzu hayretsin bize de akıl fikir versin inşallah

  • Eski dadas 11 Şubat 2023 21:26

    Nasıl bir hastaya ameliyattan önce doktorlar konsültasyon yapıyorsa inşaatlarda şehrimizde 1957 yıkından beri faliyet gösteren üniversitemizde görev yapan profesörlerimiz in bilgisi dahilinde olması lazım yoksa hiç bir işi re organize yapamaz elimize yüzümüze bulastiririz

  • Halis demir 11 Şubat 2023 20:06

    Belediye meclisindeki fıtoğrafçı manav marketçi esnafı inşaat ihalelerine onay veriyor bu engellensin. Belediye meclisinde bu işlerin ne ili var. Nereden baksak tutarsızlık ahmakça. Sonrada başımız belada.