Erzurum Haber Girişi : 13 Eylül 2023 14:44

Altay paylaştı: Kanunlar kiracıdan yana?

Altay paylaştı: Kanunlar kiracıdan yana?
Artan konut kiraları ile birlikte ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar gün geçtikçe büyümeye devam ediyor. Bu kapsamda Tüketici Hak Arama Derneği Başkanı Nihat Altay, kiracıların sahip olduğu hakları dile getirdi.

Tüketici Hak Arama Derneği Başkanı Nihat Altay, ev sahibi ve kiracıların haklarını sıraladı. Kira artışında uzatılan yüzde 25 sınırın aşılamayacağına değinen Altay, yıllardır dillere pelesenk olan “Oğlum geliyor” bahanesi ile kiracıyı tahliye etmeye çalışan ev sahiplerinin, 3 sene boyunca o evi başkasına kiralayamayacağını belirtti.

 

 

Artan konut kiraları ile birlikte ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar gün geçtikçe büyümeye devam ediyor. Bu kapsamda Tüketici Hak Arama Derneği Başkanı Nihat Altay, kiracıların sahip olduğu hakları dile getirdi. Kira zam oranları, tahliye davaları, evin satılması gibi durumlarda kiracının sahip olduğu haklara değinen Altay, “Evime taşınacağım ya da oğlum taşınacak” diye tahliye talebinde bulunan mülk sahiplerinin 3 sene boyunca başkasına kiralama yapamayacağını kaydetti. Kira bedelinin en fazla yüzde 25 oranında arttırılabileceğini söyleyen Altay, “Ev sahibi sözleşme süresi bitse dahi kiracıyı çıkaramaz” dedi.

 

İşte Altay’ın konuya ilişkin açıklamaları;

 

“Ev sahibi; Sözleşme süresi bitse dahi kiracıyı çıkaramaz.

 

Kira bedelini en fazla yüzde 25 oranında arttırabilir.

 

Hiçbir sebep yokken 10 yıldan önce tahliye davası açamaz.

 

Evime taşınacağım, oğlum taşınacak diye tahliye talebinde bulunursa, 3 sene boyunca başkasına kiralayamaz.

 

5 yıldan önce kira tespit-artış davası açamaz.

 

İhtiyaç nedeniyle tahliye davasında eve ihtiyacı olduğunu ispat etmek zorundadır.

 

Kiradaki evin satılması halinde yeni ev sahibi, kiracıyı dilediği gibi çıkaramaz.

 

Yeni ev sahibi ihtiyaç nedeniyle tahliye davasında eve ihtiyacı olduğunu ispat etmek zorundadır.” Kaynak/Pusula

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Allah'a Revamı? 14 Eylül 2023 10:07

    185m2 ev 1.400 tl ye oturuyor. Üç yılı aşkın bir süredir.(2020 yılı 900 tl. 2021 yılı 1000 tl. 2023 yılı 1400 tl). Bir sürü sıkıntı çek , çoluk çocuk mağdur olsun bir tane ev al. Ondan da sen ve çocukların faydalanmasın kiracı yesin. OH!!! ne güzel adalet. 5 Nüfus 3 öğrenci(Üniversite, Lise ve Aidatı olan ana okulu). iYNEDEN- iPLİĞE 0/0300 İle 0/0600 arası zam , kiraya gelende 0/025 artıracan. O zaman evimizi kiracıya beleş verip biz kiraya çıkalım. İşte Adalet...

  • Allah' Revamı? 14 Eylül 2023 09:47

    Oh ne güzel. O zaman ev sahibi kiracıya tapuyu da devretsin. Kendi kiraya çıksın. Bu enflasyonist ortam da hükümette fiyat artışlarını yüzde yirmibeş(0/025) oranında sabit kılsın. İyneden -İpliğe 0/0300 - 0/0400 oranında zam gelsin ve gelmeye de devam etsin kiralar 0/025 artsın. OLduysa mübarek olsun.