Altay paylaştı: Kanunlar kiracıdan yana?

Artan konut kiraları ile birlikte ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar gün geçtikçe büyümeye devam ediyor. Bu kapsamda Tüketici Hak Arama Derneği Başkanı Nihat Altay, kiracıların sahip olduğu hakları dile getirdi.

Tüketici Hak Arama Derneği Başkanı Nihat Altay, ev sahibi ve kiracıların haklarını sıraladı. Kira artışında uzatılan yüzde 25 sınırın aşılamayacağına değinen Altay, yıllardır dillere pelesenk olan “Oğlum geliyor” bahanesi ile kiracıyı tahliye etmeye çalışan ev sahiplerinin, 3 sene boyunca o evi başkasına kiralayamayacağını belirtti.

 

 

Artan konut kiraları ile birlikte ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar gün geçtikçe büyümeye devam ediyor. Bu kapsamda Tüketici Hak Arama Derneği Başkanı Nihat Altay, kiracıların sahip olduğu hakları dile getirdi. Kira zam oranları, tahliye davaları, evin satılması gibi durumlarda kiracının sahip olduğu haklara değinen Altay, “Evime taşınacağım ya da oğlum taşınacak” diye tahliye talebinde bulunan mülk sahiplerinin 3 sene boyunca başkasına kiralama yapamayacağını kaydetti. Kira bedelinin en fazla yüzde 25 oranında arttırılabileceğini söyleyen Altay, “Ev sahibi sözleşme süresi bitse dahi kiracıyı çıkaramaz” dedi.

 

İşte Altay’ın konuya ilişkin açıklamaları;

 

“Ev sahibi; Sözleşme süresi bitse dahi kiracıyı çıkaramaz.

 

Kira bedelini en fazla yüzde 25 oranında arttırabilir.

 

Hiçbir sebep yokken 10 yıldan önce tahliye davası açamaz.

 

Evime taşınacağım, oğlum taşınacak diye tahliye talebinde bulunursa, 3 sene boyunca başkasına kiralayamaz.

 

5 yıldan önce kira tespit-artış davası açamaz.

 

İhtiyaç nedeniyle tahliye davasında eve ihtiyacı olduğunu ispat etmek zorundadır.

 

Kiradaki evin satılması halinde yeni ev sahibi, kiracıyı dilediği gibi çıkaramaz.

 

Yeni ev sahibi ihtiyaç nedeniyle tahliye davasında eve ihtiyacı olduğunu ispat etmek zorundadır.” Kaynak/Pusula


13.09.2023 14:44:31