Aşırı çevre kirliliği bitki türlerini...

Türkiye'nin sahip olduğu bitki türünün yüzde 22'sini oluşturan bin 876 bitki türünün, kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu bildirildi.

Erzurum Ajans-Türkiye'nin sahip olduğu bitki türünün yüzde 22’sini oluşturan bin 876 bitki türünün, kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu bildirildi.

Türkiye’de çeşitli faktörlerin bitkileri olumsuz etkilediğini belirten uzmalar, “Çevre kirliliği, nüfus artışı, yeni endüstriyel ve yerleşim alanlarının açılması, baraj ve gölet gibi tesislerin yapılması, orman yangınları ve aşırı ağaç kesimi, turizm faaliyetleri, kara yolu ağlarının genişletilmesi, tarımsal mücadelede kullanılan ilaçlar ekonomik önemi sahip genotiplerin kaçırılıp götürülmesi, genetik yapısı değiştirilmiş organizmaların kullanılması gibi nedenlerle bitki türleri, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Üç bin 708'i endemik olmaz üzere 10 bin 754 bitki türü ile Türkiye zengin bir doğaya sahip ama bu türlerden bin 876'sı kaybolma tehlikesi yaşıyor” diye konuştu.

Birçok bitki türünün zaman içerisinde çeşitli nedenlerden dolayı yok olduğunu anımsatan uzmanlar, “Bu bitki türleri arasında köy çeşidi olarak tanımlanan insanların yetiştirip, kullandığı bitkiler de bulunuyor. Ayrıca genetiği değiştirilmiş organizma tohumları da bitki türleri için sakıncalı. Çünkü bunrın kısırlaştırıcı etkileri bulunuyor. Bu nedenle tabiattaki akrabalarını etkiliyorlar. Genetiği değiştirilmiş organizmalar, yani transgenik tohumlarda sonlandırıcı gen teknolojisi kullanıldığı için bu bitkiler yetiştirildikleri çevredeki kendilerine yakın bitki türlerini de kısır hale getirmektedir. Bu durumun ise biyoçeşitliliğimizi tehdit ettiği biliniyor. Bu tür bitkiler için transgenik üretim bölgeleri oluşturulmalı ve burada üretilmelidir. Endemik bitki bakımından bulunmaz bir nimete sahip olan Türkiye’nin biyozenginliğine sahip çıkılmalıdır” diye konuştu.


02.07.2011 13:09:00