Aydın'da bir 'Tikbaş' Dadaş!..

Çalışma hayatına 10 yaşında simit satarak atılan başarılı işadamı, dondurma ve tatlı sektöründe bugün 250 kişiye istihdam sağlayan bir firmanın patronu

Erzurum Ajans-Çalışma hayatına henüz 10 yaşındayken sokaklarda simit satarak atılan başarılı işadamı Abdurrahim Tikbaş, 'Aymendo' adıyla Aydın'a dondurma sektöründe bir marka kazandırdı. Simit satıcılığından işadamlığına uzanan başarı hikayesiyle parmak ısırtan Tikbaş, Aymendo çatısı altında 250 kişiye istihdam sağlıyor.
Aydın'ın başarılı işadamı Tikbaş, 1976'da memleketleri Erzurum'dan Aydın'a yerleştikten sonra, çocukluğunda simit sattığı günlerden, Aydın'da bir firma patronu haline gelişinin hikayesini Yeni Asır'a anlattı.
- Babanızın Aydın'ı tercih etmesindeki sebep neydi?
Babam Abdurahman Tikbaş'ın Aydın'a gelmesindeki en büyük faktör merhum başbakanlarımızdan Adnan Menderes'e duyduğu hayranlıktı. Bir diğeri de babam 1970'te Almanya'ya işçi olarak çalışmaya gittiğinde orada tanıştığı Aydınlı bir gurbetçinin, babama Aydın'ın güzelliklerinden bahsetmesi. Tüm bunlar üzerine babam 1976'da bizleri alarak iklimi ve insanlarıyla bence Türkiye'nin en güzel şehirlerinden biri olan Aydın'a getirdi.
- Aydın'a taşındıktan sonra hayatınızda neler değişti?
Doğudan batıya göç eden insanlar ilk önce bir bocalama dönemi geçirir. Ama yaşımın çok küçük olmasına rağmen ben ve kardeşlerim kısa sürede Aydın'a alıştık. Aydınlıların güler yüzlülüğü ve sıcaklığı, bizim de buraya çabuk ısınmamızı sağladı. Özelikle Aydın'ın iklimi beni çok etkiledi. Çünkü Erzurum'da, aşırı soğuk ve karlı kış aylarını çok zor geçirirdik.
- Öğrenciliğinizden ve o dönemdeki ideallerinizden bahsedermisiniz?
Çocukluk yıllarımda hem okudum hem de sokaklarda simit satarak aileme destekte bulundum. Yani ekmek parası kazanmanın ne kadar zor olduğunu çocukluğumda öğrendim. İlkokulu Gazipaşa, orta öğrenimimi Cumhuriyet, liseyi de Aydın Lisesi'nde okudum. Ayrıca mezun olduğum Aydın Lisesi'nin, Aydın Lisesi Mezunları Derneği'nin de kurucusuyum. Öğrencilikte en büyük idealim bankacı olmaktı ama bu idealim gerçekleşmedi.

- Ticari hayatınız nasıl başladı?
1992 yılında vatani görevimi yaptıktan sonra eniştem Mehmet Akın'ın Adnan Menderes Bulvarı'ndaki Menderes Parkı'nda müdür olarak çalışmaya başladım. 1995'te eniştemin parkı devredeceğini söylemesi üzerine, babamın Almanya'da işçiyken yaptığı birikimin üzerine ağabeyim Abdulkerim Tikbaş'ın da katkı koymasıyla ağabeyim, ben ve Mehmet Akın olmak üzere 3 ortakla Menderes Parkı'nı devraldık. Buradaki kafeteryacılık ile ticari hayata adım attım. Aynı dönemlerde de Hilal Sarrafiye adında bir kuyumcu dükkanı açarak kuyumculuk sektörüne de girdim.
- Ticari hayatınızda dönüm noktası diyebileceğiniz bir kararınız oldu mu?

Ben o dönemlerde gündüzleri kuyumcu dükkanında, akşamları ise kafeteryada çalışıyordum. Eğer başarılı olmak ve büyümek istiyorsanız, bir iş üzerinde yoğunlaşmanız gerekliydi. Bunun üzerine ağabeyim Abdulkerim Tikbaş'la kuyumcu dükkanını kapattık ve kafetarya üzerinde yoğunlaşma kararı aldık. O dönemin Belediye Başkanı Hüseyin Aksu'nun Aydın'ı güzelleştirmek adına projeleri vardı. Bunlardan birisi de Adnan Menderes Bulvarı'ndaki turistik parkın yap-işlet modeli ile yenilenmesiydi. Biz de burayı devralarak ortaya güzel bir eser çıkardık.
- Aymendo markası nasıl oluştu?
2005 yılında kafeteryalarımızda satışını yaptığımız ürünlerin imalatına soyunmaya karar verdik. Bunun için de ASTİM Organize Sanayi Bölgesi'nde 5 bin metrekare bir arsa satın aldık. Ve buraya 2 bin metrekare kapalı alan inşa ederek, Aydın'ın ürünlerinin daha iyi değerlendirilmesi için başta dondurma olmak üzere, unlu mamuller ve süt ürünlerinin üretime başladık. Dondurmamızın markasını da Aymendo olarak belirledik. Bu markanın adını da Aydın'ın 'Ay'ını, hayranı olduğumuz rahmetli başbakanımız Menderes'in 'Men'ini ve dondurmanın da 'do'sunu alarak koyduk. Aymendo ile başta sahil kentleri olmak üzere, tüm Ege Bölgesi'nin aranan bir markası haline geldik.
- Bu yılki hedefleriniz neler?
Bu yıl ilk olarak kurumsallaşmayı sağlayacağız. Bölgede pastanecilik yönünde büyümek de hedeflerimiz arasında. Çocukluğumda sokak sokak dolaşarak simit satarken, bugün 2 şirketimizde 250 kişiyi istihdam ediyoruz. Onun için de Aydın'da kazandığımız parayı Aydınlılar ile paylaşmayı düşünüyoruz. Bu doğrultuda da bir termal otel yatırımımız olacak. Bilindiği gibi Aydın tarımda olduğu kadar yeraltı kaynaklarıyla da zengin bir kent. Ancak bugüne kadar termal tesis yatırımı yapılmamış. Biz bunu gerçekleştireceğiz. Fizibilite çalışmalarına başladık. En kısa zamanda bu yatırım için kollarımızı sıvayacağız.

Abdurahim Tikbaş kimdir?
1970 yılında Erzurum'da dünyaya gelen Abdurahim Tikbaş, 1976 yılında ailesiyle Aydın'a yerleşti. İlkokulu Gazipaşa İlkokulu'nda, Orta öğrenimini de Cumhuriyet Ortaokulu'nda tamalayan Tikbaş, 1998 yılında Aydın'ın en köklü okullarından Aydın Lisesi'nden mezun oldu. Evli ve 3 çocuk babası Tikbaş, Aymendo Dondurma Hazır Yemek Turizm Gıda Ltd. ve Aymenderes Gıda Turizm İnş. Ltd. şirketlerinin kurucusu ve ortağı. Tikbaş ayrıca Aydın Şehit Aileleri Vakfı, Aydın Turizm ve Sağlık Derneği, Aydın Lisesi Mezunları Derneği ve Aydın Kayak Takımı Derneği yönetimlerinde yer alıyor. (İhsan KARATAŞ/ Yeni Asır)


27.02.2011 02:06:00