Dikkat! 3-8 yıl arası yargılanabilirsiniz

Mültecilerin geçiş güzergâhı haline gelen Erzurum’da son üç ayda 8 bini aşkın kaçak yakalandı.

Erzurumajans-Mültecilerin geçiş güzergâhı haline gelen Erzurum’da son üç ayda 8 bini aşkın kaçak yakalandı. Çoğu yaya olarak kente girmeye çalışan mültecileri yol üstünde görüp, “insanlık yapayım” diyerek, araçlarına alan sürücüler de bilmeden ‘Göçmen Kaçakçılığı’ suçu işledi.

Önceki gün bir kez daha ‘umut yolculuğuna’ çıkan ve Ağrı’dan gruplar halinde yaya olarak Erzurum’a gelmek isteyen 100’ü aşkın mülteci, yol uygulaması yapan polis tarafından yakalandı. Sınır dışı edilmek üzere işlemleri yapılan kaçaklar, yolda kendilerini araçlarına alan sürücülerin başını ağrıttı. Yurda kaçak giriş yapanları taşımanın suç olduğunu bilmeyen bazı sürücüler, polise ifade verdi. Sürücüler dertlerini anlatıncaya kadar akla karayı seçerken, Türk Ceza Kanunu’nun 79’uncu maddesi uyarınca ‘Göçmen Kaçakçılığı’ suçunun 3 yıldan 8 yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası bulunuyor. Özellikle göçmen simsarlarına yönelik operasyonlarını sürdüren polis, bu nedenle sürücülerin daha dikkatli olmasını istedi.

Son bir ayda 3 bini geçti

Bu arada Erzurum’da son bir ay içinde gruplar halinde yakalanan göçmenlerin sayısı 3 bini geçti.

Aşırı yoğunluk nedeniyle bin 500 kişi kapasiteli Aşkale Geri Gönderme Merkezinde yer kalmazken, kaçaklar diğer illere sevk edilmeye başlandı. Göçmen konusunu yakından takip eden ve geçtiğimiz günlerde, “BU konu felakete dönüşüyor” açıklamasında bulunan Vali Seyfettin Azizoğlu, sorunun çözümü için titizlikle çalıştıklarını anımsattı. Göçün, güvenlik sorunu teşkil ettiğini ifade eden Azizoğlu, “Bu artık göç olmaktan çıktı felakete başladı. Birinci önceliğimizi toplantılarda buna getirdik. Bu soruna acilen çözüm bulacağız” dedi.

Onur SAĞSÖZ/Pusula

22.03.2018 14:00:00