Erzurum'un yeni logosu taklit mi?

Erzurum valiliği, kent için öyle bir logoya onay verdi ki... Gören; Erzurum bunun neresinde diye soruyor?

Erzurumajans-Erzurum Valiliği'nin kentin kurumsal kimliğini oluşturmak amacıyla İzmir'de faaliyet gösteren Renkli Kalem Medya Ajansı'na yaptırdığı logonun tanıtımı dün Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak tarafından gerçekleştirdi. Erzurum'u ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtacak logonun kamuoyunun beğenisine sunulmasıyla birlikte tartışmalar da başladı.

Erzurum da faaliyet gösteren reklam ajanslarının "yapamazlar" düşüncesiyle devre dışı bırakıldığı çalışmaları üstlenen Renkli Kalem Medya Ajansı'nın tasarladığı logonun birbirine benzer çok sayıda örneği ortaya çıkardı..

Markaya özgü olması gereken logonun, yurt içi ve yurt dışındaki çok sayıda şirketin logosuyla birebir benzerlikler göstermesi, herkesi hayal kırıklığına uğrattı.


Eskişehir Valiliği'nin "kent logosu" için açtığı yarışmaya katılan logo ile Erzurum logosu neredeyse tıpa tıp benzerken, bir Rus firmasına ait logo da yıldızsız haliyle Erzurum ile adeta "pişti" oldu.

Aralarında E-DEVLET, Eczacıbaşı gibi büyük kurum ve şirketlerin logoları da çok güvenilen reklam şirketinin eseriyle büyük bir benzerlik gösteriyor.

DERGİ DE TAM BİR FİYASKO

Logoda çok sayıda şehir, kurum ve şirket ile "pişti" olan Renkli Kalem Medya Ajansı'nın Erzurum'un kurumsal kimliği adı altında yaptığı bir diğer eser(!) olan ERZURUM dergisi de beklentileri karşılayamadı.

Erzurum'da rüştünü ispat etmiş çok sayıda reklam ajansı olmasına rağmen "tercihle" işi üstlenen firmanın ortaya çıkardığı dergi, "Erzurumlunun beceremeyeceği eser bu muydu?" dedirtti. Baskı kalitesi ve içerik olarak kolaylıkla Erzurum'da da yapılabilecek dergi için neden İzmirli bir firmanın tercih edildiği ise anlaşılamadı...

Erzurum'da çok daha kaliteli dizgi ve baskı imkanları varken, İzmirli bir firmanın görevlendirilmesine anlam verilemezken, Vali Ahmet Altıparmak'ın hatadan dönmesi bekleniyor.

İYİ NİYETLİ BİR GİRİŞİM AMA...

Vali Ahmet Altıparmak'ın Erzurum'u markalaştırmak, bir kent kimliği oluşturmak, turizmde ciddi bir ivme kazandırmak için iyi niyetiyle yola çıktığı tartışmasız bir gerçek. Ancak Vali Altıparmak'ın çıktığı bu yolda bazı hatalar yaptığı ve çevresindekilerin de bu hataları "görmezden" geldiği de bir başka gerçek.

Vali Altıparmak'ın en ciddi hatası, bu süreçte Erzurumlu firmaları gözünde "küçük" görmesi. Erzurumlu reklam ajanslarının geçmişte nasıl önemli işler çıkardıkları, Erzurum Universiade, Trabzon Yaz Oyunları, Mersin Akdeniz Oyunları, Eskişehir Kültür Başkenti gibi Türkiye açısından son derece önemli organizasyonlarda görev almış ajansları ve grafik tasarımcıları "yok" saymak önemli hatalar.

ORTAK AKIL HEYETİ KİMLERDEN OLUŞUYOR?

İzmirli ajansın yaptığı çalışmalara onay verdiği ifade edilen "ortak akıl heyeti"nin kimlerden oluştuğunu ne bilen var ne de duyan. Valilik kaynaklarından kime sorsanız, bu heyetin isimlerini bilene rastlıyamıyorsunuz. Ancak ortada bir gerçek var ki, bu akıl heyeti, açık bir taklit çalışması olan logoyu, üzerinde hiç düşünmeden, araştırmadan "Erzurum'un kimliği" diye kabul ettiği...

Şimdi kamuoyu şu soruların cevabını merak ediyor:

Ortak akıl heyeti, ne zaman kuruldu?

Bu heyette kimler yer alıyor?

Heyete dahil olan isimleri kim belirledi?

Heyetin içerisinde tasarımcı, grafiker gibi kent kimliği hakkında bilgisi olan kimler var?

(Kaynak: Erkhaber.com)

28.01.2014 13:23:20