Protokol imzalandı. Fiyatların düşmesi bekleniyor

Et fiyatlarının düşürülmesine yönelik yeni bir adım atıldı. Et ve Süt Kurumu ile Türkiye Kasaplar Federasyonu arasında imzalanan protokolle, kasaplara uygun fiyatlı kırmızı et satılacak.

Çalışma kapsamında Erzurum’da et fiyatlarının yaklaşık yüzde 30 oranında  düşmesi öngörülüyor.

 

Et ve Süt Kurumu, tüketiciyi korumaya yönelik tedbirler kapsamında Türkiye Kasaplar Federasyonu ile protokol imzaladı. ESK'nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre kurum, tüketiciyi korumaya yönelik tedbirler kapsamında kasap esnafına da kırmızı et tedarik edecek. 

 

 

Fiyatlar dengelenecek 

 

ESK Genel Müdürü Mustafa Kayhan ile Türkiye Kasaplar Federasyonu Genel Başkanı Osman Yardımcı'nın imza attıkları protokol kapsamında, federasyona üye kasap esnafına et tedarik edilecek, daha fazla tüketiciye uygun fiyattan kırmızı et satışı sağlanacak.

 

 

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kayhan, kırmızı et fiyatlarındaki yükselişi durdurmak ve arz açığından kaynaklı spekülatif hareketleri önlemek için çalıştıklarını belirterek, "Kırmızı et fiyatını dengelemek için tedbirler almaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı. 

 

 

Başvuru nereye yapılacak? 

 

Türkiye Kasaplar Federasyonu’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre ise ESK tarafından ithal edilen karkas etler ile canlı kesimlik hayvanlardan elde edilen karkas etler, federasyona üye kasaplara, kurumun uygun görmesi halinde kombina, kesimhane, depo gibi yerlerde satılacak. Başvurular, federasyona üye kasaplar ile faal kasaplar tarafından ESK'nın ilgili kombina müdürlüklerine yapılabilecek. Müdürlükler tarafından belirlenecek günlerde, iş yerinin ithalat ve stok durumunun müsait olması halinde siparişler karşılanabilecek.


Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Yardımcı, "Daha geniş kitlelere ulaşarak nihai tüketiciye hızlı ve daha uygun fiyatlı et ürünlerinin temin edilebilmesini amaçladığımız bu protokolle, özellikle büyükşehirlerde karkas etlerin yüksek maliyetlerle tüketiciye ulaşması durumunu çözmeyi amaçladık. Maliyetlerin düşürülmesi ve satışlara hız kazandırmak, piyasadaki dengesiz fiyatları da düzenleyecektir" değerlendirmesinde bulundu. 

 

 

15 güne Erzurum’da 

 

Çalışma kapsamında uygun fiyatlı etler ilk olarak İstanbul ve Ankara’daki kasaplara verilecek. Et tedarikinin 15 gün içerisinde Erzurum’da da başlayacağını söyleyen Erzurum Kasaplar Odası Başkanı Kenan Ejder, fiyatlarının yaklaşık yüzde 30 oranında düşeceğini söyledi.

 

 

Ejder, “Uygulama hepimizi sevindirdi. Kasap esnafının beklediği bir çalışmaydı. Uygulama ile hem kasap esnafının hem de halkın elin rahatlayacak. Vatandaş kasaplardan uygun fiyatlı et alabilecek. Bu durum esnafın satışlarını oldukça artırır. Et fiyatlarının ise yaklaşık yüzde 30 oranında düşeceğini tahmin ediyorum. İlk olarak İstanbul ve Ankara’da başlayacağı bildirildi. 15 gün içerisinde de Erzurum’da uygun fiyatlı etlerin kasap reyonlarında yer alacağını düşünüyorum” dedi. 

 

 

Marketlere de verilmişti 

 

ESK, daha önce de İstanbul ve Ankara'daki perakende dernekleriyle protokol imzalayarak, bu derneklere üye marketlere indirimli kırmızı et sağlamıştı. ESK, Tarım Kredi Marketlere de indirimli et temin ediyor. Kaynak: Pusula 

 


04.05.2023 12:00:50