SGK'dan sigortalılara uyarı!..

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Bölge Müdürü Hulusi Bumin, isteğe bağlı sigortalı olanların mağdur olmamaları için emekliliklerini hesaplatmalarını istedi.

Erzurum Ajans-Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Bölge Müdürü Hulusi Bumin, isteğe bağlı sigortalı olanların mağdur olmamaları için emekliliklerini hesaplatmalarını istedi.

SGK Müdürü Hulusi Bumin, isteğe bağlı olarak sigortalılıklarını devam ettirenlerin mağdur olmamaları için günlerini hesaplatmalarının faydalı olacağını dile getirdi. Erzurum'da yaklaşık bin kişinin kendi isteği ile sigortalılığını devam ettirdiğine dikkat çeken Bumin, bu tür sigortalıların 1 Ekim 2008'den itibaren çıkarılan kanunla Bağ-Kur'lu sayıldıklarını belirtti. İsteğe bağlı sigortalıların bu kanunla birlikte Bağ-Kur'un verdiği hizmetlere tabi olduğunu belirten Bumin, bunun vatandaşları mağdur duruma düşürebileceğini ifade etti.

Mağduriyetin emeklilikte olabileceğini söyleyen Bumin, "İsteğe bağlı sigortalılar Ekim 2008'den itibaren Bağ-Kur'lu sayılmaya başlandı. Böyle olunca bu tür sigortalılar Bağ-Kur yönetmeliğine tabi oldu. Belirtilen tarihten önce isteğe bağlı sigortalılar 5 bin gün çalıştıktan sonra emekli olabiliyordu. Fakat Bağ-Kur'da bu süre 9 bin gün. Yani emekli olabilmesi için bir kişinin 9 bin gün çalışması gerekiyor." dedi.

Bu kanun çıktıktan sonra isteği ile sigorta primi yatıran vatandaşların prim gün sayılarına bakılacağını dile getiren Bumin, "Sigortalı en fazla hangi kuruma prim ödemişse o kurumun mevzuatına göre emekli olabilecek." diye konuştu.

Bundan dolayı bir mağduriyetin oluşmaması için isteğe bağlı sigortalılığını devam ettirenlerin mutlaka prim günlerini hesaplatmalarının faydalı olacağının altını çizen Bumin, prim ödeme gün sayıları dolanların SSK'dan emekli olabileceklerini vurguladı.


18.11.2009 17:15:00