Şu soru cevap bekliyor: Kimlere ait hangi işyerleri?

Erzurum Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nün bazı işyeri aboneliklerini konut tarifesi üzerinden faturalandırdığı ortaya çıktı. Kimlere ait hangi işyerlerine konut tarifesinden fatura gönderildiği merak konusu oldu

Sayıştay müfettişleri, Erzurum Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü denetiminin ardından raporunu yayınladı.  Raporda dikkat çeken başlıklardan biri, bazı işyerlerinin su aboneliklerinin konut tarifesi üzerinden yapılması oldu.

 

Müfettişler rapora, “Yapılan incelemede İdarenin hizmet sınırları içerisinde bulunan bazı ticarethanelere işyeri tarifesi üzerinden abonelik tesis edilmesi gerekirken konut tarifesi üzerinden abonelik tesis ettirilerek bu şekilde faturalandırıldığı, böylece İdare gelirlerinde azalışa sebebiyet verildiği tespit edilmiştir” diye yazdı.

 

 

Durumun tespitinden sonra ESKİ, müfettişlere verdiği cevabında tenkit ve tavsiye edilen hususlara uyulacağını belirtirken, kimlere ait hangi işyerlerine konut tarifesi üzerinden fatura gönderildiği merak konusu oldu.

 

450 NOKTADA KAÇAK SU KULLANILIYOR!

 

Sayıştay raporuyla Erzurum’da 450 noktada kaçak su kullanıldığı da ortaya çıktı. Müfettişler ESKİ’nin içme suyu ve atık su hizmeti sunulan bazı mahallelerde abonelik işlemlerini tamamlayamadığını tespit etti.

 

Raporda noktalar şu şekilde yer aldı:  

 

“Yapılan incelemede; Aşkale İlçesine bağlı 42, Aziziye İlçesine bağlı 12, Çat İlçesine bağlı 18, Hınıs İlçesine bağlı 7, Horasan İlçesine bağlı 47, İspir ilçesine bağlı 40, Karaçoban ilçesine bağlı 7, Karayazı ilçesine bağlı 52, Köprüköy ilçesine bağlı 15, Narman ilçesine bağlı 13, Oltu ilçesine bağlı 33, Olur ilçesine bağlı 19, Pasinler ilçesine bağlı 8, Pazaryolu ilçesine bağlı 17, Şenkaya ilçesine bağlı 46, Tekman ilçesine bağlı 54, Tortum ilçesine bağlı 20 olmak üzere toplamda 450 mahallede herhangi bir abonelik işlemi tesis edilmediği, bu mahallelerde bulunan kimselerin bedelsiz su ve atık su hizmetlerinden yararlandığı, böylece ciddi bir gelir kaybına sebebiyet verildiği tespit edilmiştir.”

 

 

ŞARTLARI UYMAYAN KİŞİYİ DAİRE BAŞKANI YAPMIŞLAR!

 

Sayıştay müfettişleri ayrıca mevzuatın belirlediği şartları taşımayan kişinin Daire Başkanı olarak atandığını da belirledi.

 

Yükseköğrenim gördükten sonra 5 yıl hizmet süresi olmayan memurun daire başkanı kadrosuna atamasının yapılamayacağını vurgulayan müfettişler, raporda şu görüşlere yer verdi.   

 

“Yapılan incelemede 10.09.2020 tarihinde Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Pazarlama ve Reklamcılık Bölümünden (2 Yıl süreli) mezun olan memurun, yükseköğrenim gördükten sonra beş yıl hizmet süresi şartını taşımadığı halde 09.08.2022 tarih 2022/90 sayılı Yönetim Kurulu Kararı ile 1. Dereceli Daire Başkanı kadrosuna atandığı tespit edilmiştir.

 

Kamu idaresi cevabında bulgu konusu hususa iştirak edilmiş olup, yapılan atamanın iptali için 04.04.2023 tarih ve 40882 sayılı yazının Yönetim Kuruluna sunulduğu, işlemin devam etmekte olduğu belirtilmiştir. Sonuç olarak daire başkanı kadrolarına yapılan atamalarda mevzuatın amir hükümleri gereğince, yükseköğrenim gördükten sonra beş yıl hizmet süresi olan ve yasalarla belirlenmiş diğer şartları taşıyan kimselerin atamasının yapılması gerekmektedir. Haber: Onur SAĞSÖZ

 


28.11.2023 17:30:00