Bölge Haber Girişi : 25 Mayıs 2013 18:30

Araç fiyatına tespih

Araç fiyatına tespih
Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 12 yıldır tespih satıcılığı yapan Ali Altundağ, 10 lira ile 9 bin lira arasında değişen tespihlerinin bulunduğunu söyledi.
Erzurumajans-Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 12 yıldır tespih satıcılığı yapan Ali Altundağ, 10 lira ile 9 bin lira arasında değişen tespihlerinin bulunduğunu söyledi.

Kızıltepe'de 12 yıldır tespih satıcılığı yaptığını belirten Altundağ, eskiye oranla tespihe olanan ilginin azaldığını söyledi. İlginin azalmasının nedenini cep telefonu ve bilgisayara bağlayan Altundağ, "Sattığım tespihler arasında reçine, bal, kehribar, Erzurum taşı, akik, zümrüt, damla kehribardan yapılanlar var. Bu tespihlerin fiyatları 10 liradan 9 bin liraya kadar çıkıyor. Tespih bizim bölgede çok kullanılıyor ancak Avrupa'da az kullanılıyor. Kullandığımız tespihler değişik değerli taşlardan yapılıyor her taşın kendine göre özellikleri ve faydaları var. Birçok taşın hastalıklara şifa olduğuna inanılıyor benim boynumda bile var. Yılardır takıyorum ve şifayı da görüyorum. Bazı kadınlarımız bu tespih taşlarından bilezik kolye yapıp şifa olsun diye kullanıyor. Bizim bu yörede bazı vatandaşlar gelip en pahallı tespihler alıyor tabi bazıları süs için bazıları yurt içi ve yurt dışına hediye olarak göndermek için alıyor. Bazıları da tespihlere çok meraklı oldukları için özellikle pahalı olanları tercih ediyorlar. Osmanlı dönemine ait bazı tespihler var damla kehribardan yapılıyor ancak o tür tespihler doğal ortamlar kullanılarak yapılıyor bu dönemde yapılması çok zor o tür tespihler oldukça değerlidir. Bu zamanda tespih ustası da kalmadı" dedi.

50 yıldır tespih kullandığını belirten Kızıltepeli vatandaşlardan Davut Aydoğan ise, "Emekli zabıta memuruyum bende alışkanlık olmuş elime almasan gözüm arıyor aynen sigara gibi bende bağımlılık olmuş. Zaten sigarayı bıraktım bir saniye bile tespihi elimden atamıyorum" diye konuştu.

Hacı Hasan Gökdemir ise, "Yıllardır tespih kullanıyorum bu saatten sonra bırakmayı düşünmüyorum. Yemek yedikten sonra hemen gözüm tespih arıyor. Elime aldığım zaman rahatlıyorum" şeklinde konuştu. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.