Türkiye Haber Girişi : 14 Haziran 2023 13:12

Asgari ücret komisyonu ilk toplantısı sona erdi, gözler yapılacak ikinci toplantıda

Asgari ücret komisyonu ilk toplantısı sona erdi, gözler yapılacak ikinci toplantıda
Yeni asgari ücretin belirlenmesi için ilk toplantı 13 Haziran'da gerçekleştirildi. Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ikinci toplantısı 19 Haziran'da gerçekleşecek.

Yeni asgari ücretin belirlenmesi için ilk toplantı 13 Haziran’da gerçekleştirildi. Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ikinci toplantısı 19 Haziran'da gerçekleşecek.

 

2023'ün ilk 6 ayı geride kalırken milyonların gözü, yeni asgari ücret rakamına çevrildi. Çalışma Bakanlığı'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve işçi işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan asgari ücret belirleme komisyonunu ilk toplantısı sona erdi. Saat 14.00'te başlayan ve yaklaşık 1 saat süren toplantıda, işçi tarafını temsilen Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), işveren tarafını temsilen ise Türkiye İşveren Sendikaları (TİSK) heyetleri yer aldı. Çalışma Genel Müdürü Sadettin Akyıl'ın başkanlığındaki toplantıya TÜRK-İŞ heyetine Pevrul Kavlak, TİSK heyetine ise Akansel Koç başkanlık etti. Asgari ücret belirleme süreci çerçevesinde yapılacak 4 toplantı ile işçi tarafı asgari ücret talebini iletecek. İşveren tarafı da ellerindeki verileri paylaşarak kendi taleplerini dile getirecek. Çalışma Bakanlığı da asgari ücret için sene başından beri yaptığı çalışmaları komisyona aktaracak.

 

 

“Toplantıda rakam konuşulmadı”

 

Toplantının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan TÜRK-İŞ asgari ücret komisyonu üyesi ve Haber-İş Genel Başkanı Veli Solak, “Bayramdan önce bir an önce bitmesini istiyoruz. Türk-İş olarak talebimiz bir an önce toplantıların bitmesi. Resmi belgeler istendi, herhangi bir rakam konuşulmadı. Toplantı yarın olabilir, herhangi bir tarih yok. Türk-İŞ olarak talebimiz bir an önce bu toplantının bitmesi. Ev kiralarına, hayat pahalılığına göre asgari ücretin güncellenmesini istiyoruz” açıklamasında bulundu.

 

Asgari ücret ikinci toplantısı ne zaman gerçekleşecek?

 

Asgari ücret komisyonu ilk toplantısından önce açıklamalarda bulunan TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol'da bayramdan önce asgari ücretin belirlemek istediklerini altını çizmişti. İlk toplantının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan TÜRK-İŞ asgari ücret komisyon üyesi Veli Solak da sürecin bayramdan önce bitmesini istediklerini belirterek, “İkinci toplantı yarın da olabilir, bu akşam da olabilir, ertesi gün de olabilir” mesajını verdi. Bu doğrultuda ikinci toplantının da hafta içinde gerçekleştirilmesi beklentiler arasında.

 

"Yabancı kurlar değil Türk Lirası baz alınmalı”

 

Öte yandan işçi tarafınca oluşan talepler ve mevcut ekonomik koşullar doğrultusunda asgari ücretin Ocak 2023 zam döneminde olduğu gibi açlık sınırını baz alınmasını bekleniyor. İşveren tarafı ise maliyet kısmındaki vergilerin daha da azaltılması gerektiğini belirtirken aynı zamanda verilecek olan zammın yabancı para birimlerine değil Türk Lirası'na bağlı kalarak belirlenmesini gerektiğinin altını çiziyor. Hükümet tarafında da yeni asgari ücret rakamı için Mart ayından bu yana yapılan saha çalışmaları neticesinde ortaya çıkan veriler komisyona sunduğu belirtiliyor.

 

Asgari ücret ne kadar olacak?

 

Asgari ücret komisyonu birinci toplantısında enflasyon, alım gücü, istihdam başta olmak üzere ekonomik veriler değerlendirilen konular arasında. İlk 6 aylık enflasyon oranının yanı sıra asgari ücrete en az yüzde 30 refah payı eklenmesi beklentiler arasında. Asgari ücrete gelecek muhtemel zam oranlarına göre oluşacak net ve brüt rakamlar ise şunlar:

 

Yüzde 25 zamda net ücret 10 bin 126 lira, brüt ücret 12 bin 510
Yüzde 30 zamda net ücret 11 bin 57 lira, brüt ücret 13 bin 10 lira.
Yüzde 35 zamda net ücret 11 bin 483 lira, brüt ücret 13 bin 510 lira.
Yüzde 40 zamda net ücret 11 bin 908 lira, brüt ücret 14 bin 11 lira.
Yüzde 45'lik bir zamda net ücret 12 bin 333 lira, brüt ücret 14 bin 503 lira

 

İkinci toplantı tarihi belli oldu!

 

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ikinci toplantısı 19 Haziran'da gerçekleşecek İHA