Eğitim Haber Girişi : 14 Kasım 2011 18:13

AÜ ve Kazakistan üniversitesi işbirliği

AÜ ve Kazakistan üniversitesi işbirliği
Atatürk Üniversitesi Kazakistan’ın önde gelen üniversiteleriyle bilimsel ve kültürel faaliyetleri daha da geliştirmek için protokoller imzaladı.
Erzurum Ajans-Atatürk Üniversitesi Kazakistan’ın önde gelen üniversiteleriyle bilimsel ve kültürel faaliyetleri daha da geliştirmek için protokoller imzaladı.
Kazakistan Eğitim Fuarı’na katılan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ve beraberindeki heyet, Kazakistan’ın Karaganda şehrindeki Bolaşak Üniversitesi’ni ziyaret etti.

Burada Rektör Prof. Dr. Nurlan Dulatbekov ile aynı üniversitenin Eczacılık Fakültesi Dekanı ve Kimyasal Araştırmalar Başkanı Prof. Dr. Sergazy Mynzhasarovıch Adekenov ile bir araya gelen Koçak, bu fakültenin ilaç üretim tesislerini ziyaret etti ve bilgi aldı.
Koçak, yetkililerle, üniversitelerin sahip olduğu imkânlar ve yürütülebilecek ortak çalışmalar konusunda görüş alış verişinde bulundu ve işbirliği anlaşmaları yaptı.
Astana şehrindeki Euroasia Üniversitesi ile Almatı şehrindeki Farabi Kazak Milli Üniversitesini de ziyaret eden Atatürk Üniversitesi heyeti, burada da rektörlerle bir araya geldiler.

Farabi Kazak Milli Üniversitesi’nin Türkoloji Departmanı Başkanı Prof. Dr. Raushangul Amirdinovna ile görüşen Rektör Koçak, bu bölüme, öğretim üyesi dâhil, her türlü desteği vereceklerini, ayrıca, bölümden Atatürk Üniversitesi’ne daha fazla öğrenci kabul edebileceklerini ifade etti.
Almatı şehrindeki Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Akgül ile de bir araya gelen Rektör Koçak ve beraberindeki heyet, burada da çeşitli işbirliği protokollerine imza attı.
Daha sonra Türkistan şehrine geçen Koçak ve beraberindeki heyet, Ahmed Yesevi Türk-Kazak Üniversitesi’ni ziyaret etti.

Koçak, üniversitenin Kazak Rektörü Prof. Dr. Lesbek Taşimov ve Türk tarafını temsil eden Rektör Vekili Prof. Dr. Salih Aynural ile bir araya geldi. Toplantılarda iki üniversite devam eden işbirliğini daha da ileri götürme kararı aldı.
Karaganda ve Çimkent şehirlerindeki Türk okullarını ziyaret eden Rektör Koçak ve beraberindekiler, bu okullardaki eğitim ortamını yerinde inceleyerek öğrencilerle sohbet etti ve okulların yönetici ve öğretmenleriyle bir araya geldi. Gittiği illerde yerel yöneticileri de ziyaret eden Rektör Koçak’a Bolaşak Üniversitesi’nde ve diğer bazı üniversiteler ile ziyaret ettiği Türk Liselerinde Kazak Kaftanı giydirildi.
Rektör Koçak, Başkent Astana’da ve Almatı’da açılan dünyanın önde gelen üniversitelerin yanı sıra Atatürk Üniversitesi tanıtım standının da yer aldığı Kazakistan Eğitim Fuarı’na katıldı ve burada Kazak öğrencilere Atatürk Üniversitesi hakkında bilgiler verdi, öğrencilere tanıtım materyalleri dağıttı.

Türkiye Cumhuriyeti Astana Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Dr. Kadir Çetin Atatürk Üniversitesi standını ziyaret ederek Kazak Öğrencilerin Türkiye’deki üniversitelerde eğitim alma şartları ve geçiş sınavları ile ilgili bilgi verdi. Ayrıca Kazakistan’ın 14 ayrı şehrinde açmış olduğu üniversite hazırlık kursları ile yaklaşık beş bin öğrenciye eğitim veren Dostyk Eğitim Merkezleri Genel Müdürü Ender Doğan ile de görüşen Rektör Koçak, öğrencilerin eğilimleri ve ülke tercihleri hakkında bilgi aldı.
Türkiye’den devlet üniversitesi olarak sadece Atatürk Üniversitesi’nin tanıtım standı açtığı Kazakistan Eğitim Fuarı’nda öğrenciler, lisans, yüksek lisans ve doktora konularında Atatürk Üniversitesi’ne büyük ilgi gösterdiler.
Türkistan’da Ahmet Yesevi Külliye ve türbesini ziyaret eden Rektör Koçak ve beraberindeki heyet, kaldığı evde hayatını kaybeden Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tahsin Parlak’ın lojmanına gitti ve incelemelerde bulundu.

Kazakistan’daki Türk iş adamlarıyla da bir araya gelen Rektör Koçak, daha sonra Türkiye’ye döndü. Rektör Koçak’a, Atatürk Üniversitesi öğretim Üyeleri Prof. Dr. Sadi Çöğenli, Doç. Dr. Ali Kafkasyalı ile Yrd. Doç. Dr. Salih Seyhan eşlik etti.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.