Siyaset Düzenleme Tarihi : 16 Kasım 2022 13:25 Haber Girişi : 11 Kasım 2022 23:47

Aydemir'in sözleri şok etti! Cinisli için, "Erzurum meselelerini çok fazla dile getiriyor" dedi

Aydemir'in sözleri şok etti! Cinisli için,
AK Partili İbrahim Aydemir, Plan Bütçe Komisyonu görüşmelerinde kentin sorunlarını dile getiren İYİ Parti Milletvekili Naci Cinisli için, "Bu zeminde Erzurum meselelerini çok fazla dile getiriyor" dedi. Aydemir'in bu sözlerine AK Partiler bile şaşırdı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde devam eden Plan Bütçe Komisyonu görüşmelerinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 2023 bütçesi görüşüldü.

 

Toplantıda söz alan İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli, TOKİ ve Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı konutlarla mahalle kültürünün yok edildiğini ve şehrin İstanbul’dan gelen müteahhitlere kazanç kapısı olduğunu öne sürdü.

 

“İSTANBUL'DAN GELEN MÜTEAHHİTLERİN KAZANÇ KAPISI OLDU”

 

Cinisli, “Farklı farklı şehirleri ziyaretlerimde aksaklıklar görüyorum. Kendi şehrim Erzurum'da da yine, TOKİ eliyle ve belediyeniz, Büyükşehir Belediyesi eliyle Erzurum'un mimari yapısı bozulmakla kalmadı, sosyal yapısı da bozuldu. Mimari yapı çok önemli, yalnızca bina yapmakla bitmiyor; bir ihtiyaç karşılandı gibi gözükse de arkasından çok derin sosyal yaralara sebep olabiliyorsunuz çünkü sosyal yapı bozuluyor. Komşuluk ilişkileri maalesef, Erzurum'umuzda büyük yara aldı, eski ‘mahalle’ kavramından çok fazlasıyla uzaklaşıldı, şehir çok hoyratça harap edildi, eski ‘mahalle kültürü’ tamamen yok edildi; bunun da şehri güzelleştirmek adına yapıldığı söyleniyor. Yüksek binaya hiç alışık olmayan şehrim, Erzurum dışından gelen müteahhitlerin yüksek paralar kazandığı bir kazanç kapısı hâline geldi” diye konuştu.

 

 

“KATKI OLSUN DİYE BAĞIŞLADIK AMA…”

 

Naci Cinisli konuşmasında 2004 yılında Cinis köyünde meydana gelen depremden de söz etti. Aile olarak konut yapılması için arazi bağışladıklarını anlatan Cinisli  şöyle devam etti. 

 

“Kendi köyüm Cinis'ten bahsedeyim: 2004 yılında Cinis'te, kendi köyümde deprem oldu. Biz de aile olarak deprem konutlarına arazi bağışladık ve biz zannediyorduk ki bu deprem konutları bu köylülerin... Oradan da bağışladığımıza karşı herhangi bir şey alamadık yani bunu kastederek söylemiyorum; biz köyümüze bir katkı olsun diye bağışladık. Fakat biz zannettik ki insanlara bu konutlar verildi yani bağışlandı veya bir deprem sonrası onların başını sokacağı bir yer verildi. Öyle olmadığını ben 2018 seçimlerinde anladım. 2018 seçimlerinde -biraz da bana karşı kullanılarak- benim köylülerime, Cinislilere deprem konutlarının ödeme emirleri gitti. "Seçimlerdeki sonuçlara bakacağız, ona göre." diye, tehdit unsuru olarak kullanıldı. Bunu da burada tutanaklara kaydetmek isterim. İnsanlarımız bu deprem konutların fiyatlarının böylesine olduğunu ve kendilerinin senelerdir birikmiş borçları olduğunu ben milletvekili adayı olduktan sonra öğrendiler, bunu da bu uygulamayı da buradan kınıyorum.”

 

CİNİSLİ’YE “ERZURUM CAHİLİ” DEDİ, ÖZÜR DİLEDİ

 

İYİ Partili Cinisli’nin konuşmasından birkaç saat sonra söz isteyen AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, Meclis tutanaklarına geçen konuşmasında Cinisli’yi yalancılıkla suçladı.

 

İŞTE İKİ VEKİL ARASINDA YAŞANAN O DİYALOG

 

 

 

 

 

 

CİNİSLİ: ARKAMDAN KONUŞMASINA ÜZÜLDÜM

 

Görüşmelerin bir sonraki gününde İYİ Partili Cinisli ile AK Partili Aydemir arasında şu diyalog yaşandı. 

 

MUHAMMET NACİ CİNİSLİ (Erzurum) – Sayın Başkanım, ben o konu kapandı diye notlarımı da kaldırdım. Maalesef üzüldüm ben çünkü kendi insanıma söz söylemeye hakikaten kıyamam. Ben normalde hiçbir Erzurum Milletvekiline hiçbir sebep yokken bir laf atmayı bile kendime yediremem, aksine her birini kürsüye çıkarken alkışlayan da bir insanım, parti gözetmeksizin.  Ben dün bir konuşma yaptım, burada da kimseyi itham etmedim. Fakat, şunu kabul ediyorum: Ben bir hata yapmışım. Sayın milletvekilleri o toplantıda yoklarmış, evet. Ben Erzurum’da propaganda amaçlı yapılan bir sözü doğru kabul etmiştim, o bakımdan bu sözü araştırdım ben de doğru olmadığını kabul ediyorum. Fakat, benim o sözüme “Doğru değil bu, hata!” deneceğine “Yalan konuşuyor!” “Erzurum cahili!” gibi sözler -arkamdan hem de- söylenmesine üzüldüm. Bir de ben orada bir Alvar Barajı’ndan bahsettim. Bu Alvar Barajı on beş senedir aşağı  yukarı sözü verilen baraj. Bu sözün verildiği yalan değil fakat bir itiraf niteliğinde Sayın İbrahim Aydemir -tutanaklardan okudum ki bulamıyorum şu anda, keşke bulabilsemdiyor ki: “İki sene önce bunun şeyi 2017’de başladı.” Vah, vah, vah! Yani özrü kabahatinden büyük. Millet onu on beş sene önce başladı zannediyor. Ödenek daha yeni çıkmış. İbrahim Bey bunu da burada itiraf ediyor, diyor ki: “2017 yılında Veysel Eroğlu  Bakanımıza grup toplantısında Sayın Cumhurbaşkanım ız...”

 

BAŞKAN CEVDET YILMAZ – Yeni tartışmaları mümkün olduğunca açmadan dünkü konuyu bir toparlayalım.

 

MUHAMMET NACİ CİNİSLİ (Erzurum) – Onun için benim üzüntüm, benim arkamdan “Erzurum cahili” ve “Yalan söylüyor.” Demesi. Ben hiçbir hemşehrime, hiçbir milletvekiline -bırakın hemşehrimi, hiçbir milletvekiline- arkasından da yüzüne de böyle bir şey söylemem. Ayrıca, çok dikenli eleştirileri en yumuşak üslupla yapmaya gayret ettiğimi sizler de hep bilirsiniz. Bu konunun Plan ve Bütçe Komisyonunun gündemine gelmesinden bile hicap duyarım. Ben bu konu aramızda konuşuldu, kapandı diye kabul etmiştim. İlginiz için çok teşekkür ederim.

 

BAŞKAN CEVDET YILMAZ – Estağfurullah. Buyurun İbrahim Bey. Yeni tartışmalara girmeden toparlayalım.

 

İBRAHİM AYDEMİR (Erzurum) – Tabii ki.  Ben de her konuşmamda Naci Bey’e değer verdiğimi ifade ediyorum, altını çiziyorum  ancak şu Plan ve Bütçe Komisyonu zemininde Erzurum meselelerini çok fazla dile getiriyor. Ne demişim ben? Bir mevzu dile getirilmiş -Sayın Cumhurbaşkanımızla da ilintilendirilerek- “Cumhurbaşkanımız söz veriyor, yapmıyor.” Anlamında. Ardından da bir örnek verilmiş.

 

MUHAMMET NACİ CİNİSLİ (Erzurum) – Parti liderlerini eleştirmem genel olarak.

 

İBRAHİM AYDEMİR (Erzurum) – Yok, gayet tabii ki eleştireceksin kardeşim, ben ona bir şey söylemiyorum; siyaseten tenkitlere hep saygıyla yaklaştık kim yaparsa yapsın ama “Erzurum cahili” ifadesini nerede kullanmışım? “Yalancı” dememişim, ifadene “yalan” demişim. Hakikatle uzaktan yakından ilgisi yok Naci Bey söylediklerinin, be n bunlara vurgu yaptım. Kaldı ki şunu yaptım, Başkanım mutlaka hak verecektir: Sizi saatlerce burada bekledim ki dönesiniz, gelmediniz.

 

MUHAMMET NACİ CİNİSLİ (Erzurum) – Başkandan izin isteyerek bir parti programına katıldım.

 

BAŞKAN CEVDET YILMAZ – Doğrudur, ben bahsettim ama yine de dönebilirsiniz diye bekledi İbrahim Bey.

 

 

İBRAHİM AYDEMİR (Erzurum) – Naci Bey, sonuna kadar sizi bekledim ki yüz yüze konuşalım, sonuna kadar bekledim. Sonra Bakan Bey de cevap verdi.  Yalnız “Erzurum cahili” ifadesini -ya, burada da söylemişim ben “Naci Bey’i bekledim  sonuna kadar.” Diye bile not var- şunun için söylüyorum: Şimdi, Alvar Barajı’na dönük  öyle notlar düşmüşsünüz ki kardeşim, yok bunlar. Ben 2011 yılında milletvekili adayı idim, Alvar’da bizden talep şuydu: Bir cesametli gölet, sonra biz bunu baraja evirdik ve geldiğimiz noktada öyle bir sıkıntılı hâl yaşandı ki -biz karar verdik baraj yapmaya- sonra zeminde problem çıktı ve 2017’de grup toplantısında Alvar’dan muhtar ve heyet gelmişti, onların yanında Cumhurbaşkanımız Bakana hemen talimat verdi, “Yapın” dedi. 2018’in Şubatında da biz “vira bismillah” dedik. Ardından  geldiğimiz süreç... On beş, on altı yıl diyorsun. Benim Erzurum cehaletinden kastım geçmişini bilmemek, süreci bilmemek yoksa benim seni aşağılamak hiç aklımdan geçmez. Tam tersi biz Erzurum’a da Erzurumluya da bütün milletimize değer veriyoruz.  Burada bir muaheze, aşağılayıcı tarz bana ne kazandırır? Olur mu böyle bir şey?  Sizden benim ricam şudur güzel kardeşim, mesela, ben aradım Devlet Su İşleri Bölge Müdürümüze dedim ki: “Ya nedir bu?” Hemen bana notları gönderdi konuştum, o notlardan konuştum ben. Siz de pekâlâ bunu yapabilirsiniz yahut benimle de istişare edebilirsiniz. Ben ara ara yapıyorum, gidiyorum “Abdüllatif Bey, böyle bir şey var mı?” diyorum, ardından konuşmayı inşa ediyorum. Böyle yaparsak birbirimizi de kırmamış  oluruz.

 

BAŞKAN CEVDET YILMAZ – Çok teşekkür ediyorum.

 

İBRAHİM AYDEMİR (Erzurum) – Ben eğer senin yüreğinde kırıcı bir iz bıraktıysam kusura bakma diyorum. HABER: ONUR SAĞSÖZ

 

İYİ PARTİ MİLLETVEKİLİ NACİ CİNİSLİ'NİN ERZURUM İLE İLGİLİ KONUŞMASI İÇİN LİNKE TIKLAYIN!

 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Yaşlı adam 15 Kasım 2022 05:34

    Hepsini boş ver bir vekilimiz olsaydı mecliste bu gün Trabzon un,Malatya'nın,Van'ın bebesi olmazdık bu ülkede hepsine yazıklar olsun demek bile iltifattır aslında

  • Serhat 14 Kasım 2022 23:19

    Artık insanlar adaya oy veriyor partiye değil akp bunlarla yürüyemez özellikle yaşayıp gördü gerçekten iyi ve kaliteli adaylar çıkarmalı yoksa erzurumuda türkiyeyide kaybeder

  • Sefa Şanlı 13 Kasım 2022 15:55

    Erzurumu Cumhur Başkanı Yönetemez Öyle Yönetilecek Bir Şehirde Değil ERZURUM Kimsenin Askeri Değil Olmayada Niyeti Yok Vekil Diye Seçilen İnsanların Görevi Erzurum İçin Yapılacak Olan Erzuruma yani 25.000 Km koca Şehire iş Sahası fabrika gibi Erzuruma değer Katacak şeyleri TBMM yani vekillerin Toplandığı Yerde bunu Dile Getirmeleridir seçilen vekillerin Sayın Cumhurbaşkanına TBMM araclığla Söyleyip Fikirlerini sunarak katdıda Bulunmasını ve destek vermersini Sağlamaktır Erzurum Güzel Şehir Bizim De köy Yollarımız Rizenin Köyleri Gibi ışıklı Ve Düzenli yol Olabilir Vekilin De Cumhurbaşkanın Devletinde Erzurumdan Bi beklentisi Yok iyi Olun Sağ olun Erzurumdan Uzak Olun

  • Dadas1 13 Kasım 2022 14:25

    Erzurum yine size verir boş insanlardan oluşan ak kadro nasılsa biz Tayyibe verdik diyorlar ayırt edemiyor zekâsı geriden gelen insanlar sanki Erzurum u Cumhurbaşkanı yönetiyor da...

  • Sefa Şanlı 13 Kasım 2022 12:22

    Vekil olarak dile getirdiğiniz ve konuştuğunuz icratlar nerde tam Olarak Neyin Vekilisiniz dilinizden düşmeyecek Memleket Sizleri Vekil yaptığı İçin Böylede Yaparsınız Sesiniz Çok icratiniz Yok

  • Sorgulayan 12 Kasım 2022 14:30

    Tabi canım Naci Cinisli Erzurum'un sorunlarını değil İstanbul' un sorunlarını dile getirmeli İbrahim bey çünkü öyle yapıyor.

  • Dadas 12 Kasım 2022 13:56

    Boş vekil boşu boşuna konusan vekil az kaldi gorecegiz boyunuzun olcusunu