Azerbaycan'ın yiğit şairi Ahmet Cevat

 

Geçtiğimiz Cumartesi akşamı Erzurum Türk Ocağı'nın seminer konusu "Çırpınırdı Karadeniz" ezgisini yazan Azerbaycanlı büyük şair Ahmet Cevat idi. Prof Dr. Ali Kafkasyalı'nın doyurucu sunumunu ilgiyle dinledik. Birkaç cümle ile katkı sunduğum anılma gecesine özellikle gençlerin yoğun ilgisinden çok memnun oldum. Dostum ve arkadaşım sayın Ali Hocam'a teşekkür ediyorum.

 

Ahmet Cevat 1915 yılında "Azerbaycan Kardaş Kömeği' (Yardım Cemiyeti) adı altında Kars, Sarıkamış, Artvin, Batum, Ardahan, Gücistan ve Erzurum'da zulme uğrayan mazlûm kardeşlerinin yardımına koştu. Bu yardım heyetininde yer alarak Erzurum'a gelenlerden biri de Gence Milletvekili Seyidov oldu.

 

Erzurum'da Ermeni çetelerince şehit edildi. Ahmet Cevat bu kardeş yardımının sebebini belleklere kazılan şu iki vicdani dizesiyle özetledi. "Vicdanım emr etti imdada geldim / Mazlúm sesi duydum imdada geldim"

 

Bolşevik Sovyet zindanlarında "Men bir gulam yük altında ezilmişem gardaşım/ Sevinç bilmez bir mahkumam, ahü zârdır sırdaşım/ Damga vurup zencirleyip tullamışlar zindana/ Buzlu, karlı cehennemler mesken olmuştur mene/ Men Türk evlâdıyam, derin aklım, fikrim, zekâm var / Zulme garşı isyânkâram, ezilsem de susmaram' diyerek özgürlüğü haykıran ve ' Soranlara anlatayım men bu yurdun nesiyem/ Men çiğnenen bir ölkenin hak bağıran sesiyem' gibi yiğitçe korkusuz dizeleriyle Azerbaycan'ın sesi ve vicdanı olan ve 1937 yılında kurşuna dizilen Ahmet Cevat'ı ve Erzurum'da şehit edilen Seyidov'u rahmetle ve minnetle anıyorum. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.