Siyaset Haber Girişi : 06 Mayıs 2021 23:52

Bakan Elvan'dan 128 milyar dolar açıklaması

Bakan Elvan'dan 128 milyar dolar açıklaması
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, CNN Türk'te Gece Görüşü programında soruları yanıtladı.

Erzurumajans-Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan 128 milyar dolar tartışmalarıyla ilgili, "Merkez Bankası Başkanımız, ben ve ardından Sayın Cumhurbaşkanımız bununla ilgili açıklama yaptı. Sonra bu hukuki değil dendi Sayın Kılıçdaroğlu tarafından. Bu konuda herhangi bir hukuksuzluk yaşanmadı. Merkez Bankası kanunu ve kararnamede yazılanlar hukuksuz olmadığının ispatıdır." dedi.


Hazine ve Maliye Bakanı Elvan, "2021 ilk çeyrekte yüzde 5,5-6, ikinci çeyrekte baz etkisiyle çift haneli, yıl genelinde de yüzde 5'in üstünde büyüme göreceğimizi düşünüyorum." ifadelerini kullandı.


Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın açıklaması şu şekilde;

 

'Kovid sürecini Türkiye nasıl yaşadı?' buna genel olarak baktığımız zaman, sağlık açısında Türkiye çok başarılı bir sınav verdi. Bu sınavda da Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin getirdiği avantajlar kullanıldı. Çok hızlı şekilde kararlar çıkartılarak sorunun çözülmesi adına ciddi adımlar atıldı. Sağlık sektöründe bazı ülkeler ciddi problemlerle kalırken Türkiye bu alanda en ufak bir sıkıntı ile karşı karşıya kalmadı. Çok başarılı bir sınav verildi. Ben huzurlarınızda Cumhurbaşkanımıza ve Sağlık Bakanımıza teşekkür etmek istiyorum.

 

İŞŞİZ KALANLARIN SAYISI


Hastanelerimizde en ufak bir problem yaşamadan atlattık. Sorun yaşayan vatandaşlarımız oldu tüm dünyada olduğu gibi ama sağlık alanında bu süreci çok başarılı geçirdik. Mart ayı ile birlikte kovid problemi ile karşı karşıya kaldık. Burada bizim için en öncelikli alanlardan biri iş gücü piyasasının ayakta kalması. Eğer bu piyasa ayakta kalmazsa mevcut tesisleriniz durursa bunları tekrar aktive etmeniz oldukça zor. 2020 Şubat ve Nisan ayı arasında 2,5 milyon vatandaşımız işsiz kaldı. İşsiz sayısını daha da artma eğilimi de söz konusu idi ama çok ciddi tedbirler aldık. KÇÖ ve kredi desteği düzenlemeleri yapıldı. 2020 yılında 1.3 milyon 2019 yılına göre bir istihdam kaybımız olmakla birlikte ama 2021 martına baktığımız zaman 2020’ye göre daha iyi konumda olduğumuzu ifade etmek istiyorum.

 

Virüsle mücadelede 133,7 milyar lira harcadık.

 

Şu an programa koyduğumuz destekler var. KÇÖ var. Lokantalara uyguladığımız destek mekanizmaları var. Sosyal yardımlaşmalara başlatmış olduğumuz destekler var. Esnafa yönelik destekler var. Haziran sonuna kadar yapılacak destekleri dahil ettiğimiz zaman 20-21 yılı için 175,7 milyar liraya tekabül ediyor. Yaklaşık bu kadar bir harcama yapmış olacağız.

 

128 MİLYAR DOLAR AÇIKLAMASI


Muhalefet bunu önce basit bir soru gibi sordu. Sonra başka yerlere çekildi bu konu. Merkez Bankası Başkanımız, ben ve ardından Sayın Cumhurbaşkanımız bununla ilgili açıklama yaptı. Sonra bu hukuki değil dendi Sayın Kılıçdaroğlu tarafından. Bu konuda herhangi bir hukuksuzluk yaşanmadı. Merkez Bankası kanunu ve kararnamede yazılanlar hukuksuz olmadığının ispatıdır. İkinci bir soru bu para kime satıldı? Bu para bankalara satılıyor oradan da vatandaşlara. Bunu söylemek ticari sırla bağdaşmaz. Konu siyaseten kullanılmak isteniyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.