Erzurum Düzenleme Tarihi : 19 Ekim 2023 10:05 Haber Girişi : 18 Ekim 2023 17:13

Bakanlık kararını verdi: 1. Vakıf İşhanı yıkılıyor

Bakanlık kararını verdi: 1. Vakıf İşhanı yıkılıyor
Erzurum'da şehrin tarihi dokusunun önemli parçalarından 71 yıllık 1. Vakıf İş Hanı için Kültür ve Turizm Bakanlığı, yıkım kararı aldı. İş hanındaki esnaf ise yıkım kararının kendilerini mağdur edeceğini söyleyerek çıkar yol arayışına girdi.

Erzurum'da 71 yıllık o mekan tarih oluyor!

 

Vakıflar Erzurum Bölge Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait eski ve tehlike arz eden tescil haricindeki binaların yıkılmasına ilişkin çalışma başlattı.

 

Erzurum’da 1952’de yapımına başlanıp 1955’te teslim edilen 1. Vakıf İş Hanı da bu çalışma kapsamında 2024 yılı planına alındı.

 

 

Vakıflara ait eski binalara yıkım

 

Oltu taşı, gümüş ve altın işlemeciliğinde yetenekli ustaların bir arada bulunduğu, kentin turizm ve tarihi dokusu açısından önemi bulunan 1. Vakıf İş Hanı, 71 yıldır şehrin turizm ve ticaretine katkı sağlıyor. Doğu Anadolu’nun ilk iş hanı unvanına sahip binanın, can güvenliği nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca yıkımına karar verildi. İş hanı içerisindeki 60 esnafa önümüzdeki yıl kira sözleşmelerinin yenilenmeyeceği resmen bildirildi.

 

 

Herhangi bir risk analiz raporu çıkarılmayan binanın, 2024 yılı bahar aylarında yıkımına başlanması planlanıyor. Edinilen bilgiye göre yıkılacak binanın yerine iki yıl içerisinde aynısı yapılacak. Yeni binanın görünümü ise çevredeki tarihi dokuya uygun şekilde dizayn edilecek.

 

 

Esnaf: Orta yol bulalım

 

Ancak Bakanlığın kararı, esnafı mutlu etmedi. 1. Vakıf İş Hanı Başkanı Cihat Kavalcı, binanın sağlam olduğunu, güçlendirme ve cephe değişimi ile onarılabileceğini söyledi. Gerekirse esnafın da Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün çalışmasına destek olacağını belirten Kavalcı, “Burada 60 esnafız, bu 60 aile demek. Bakanlık böyle bir karar vermiş, yıkılacağı bildirildi. Ama biz binanın sağlam olduğunu düşünüyoruz. Bizi de mağdur etmeden bir çalışma yapılmalı. İki sene değil iki ay da boş kalsak hepimiz icralık oluruz, boş dükkân bulmak zaten neredeyse imkânsız. Burası şehre mâl olmuş, tarihi, kültürel açıdan önemli bir yer. Yıkılmadan güçlendirme çalışmasıyla, cephesinin de dokuya, çevreye uygun şekilde onarılmasını istiyoruz. Gerekirse biz de esnaf olarak destek veririz. Vakıflara da yük olmak istemeyiz. Ama bizi de gözden çıkarmasınlar, mağdur etmeden bir orta yol bulunabilir mi ona bakalım istiyoruz” dedi.

 

 

Taş Mağazaları Koruma, El Sanatları Değerli Metalleri Tanıtma ve Yaşatma Derneği Başkanı Hakan Tazegül ise, “Burası Erzurum’un kültürü ve tarihi açısından önem arz ediyor. Bu iş hanından onlarca usta çıktı. Hepsi de birbirinden kıymetli ustalar. Dağılmalarını istemiyoruz. Esnaf mağdur edilmeden, gerekli önlemler alınarak bir orta yol bulunmasını istiyoruz” diye konuştu. Kaynak: Pusula Gazetesi 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Erzurum dadaş 14 Nisan 2024 15:59

    Tehlike arz ediyorsa yikilmali kentsel dönüşüm kapsamında kısa sürede yeniden yapılabilir şehre hem çirkin görüntü hemde canımıza tehlike kısa sürede yıkılması dileği ile şu binaya bak ayakta zor duruyor resmen

  • Yani 23 Ekim 2023 08:20

    Şaka gibi. Adam 71 yıllık binaya sağlam bina demiş:)

  • Dadaş 21 Ekim 2023 21:00

    Halis Demir isimli yorumcu o iş hanı yarın öbür gün depremde çökse insanlar ölse bu seferde niye burayı yıkmadınız diye feryat edersin.. İşimiz gücünüz siyaset ... Yapmayın.... Bir zaman insaflı olun

  • özdemir 19 Ekim 2023 15:11

    Lalapaşa meydanı ile kale önü birleşmeli, korukçu iş merkezide yıkılmalı

  • remzi konar 19 Ekim 2023 14:25

    ERZURUM kaybediyor ERZURUMLU zorla işini gücünü mesleğini kaybediyor tebrizkapı eski esnafı çifte minarenin etrafı açılsın diye tüm esnafı tahliye ettiler yerine belediyenin işletmesi adında işyerleri yaptılar çok sayıda yöresel eski esnafları yok ettiler ayrıca taşmağazalar caddesini trafiğe kapatıp çok sayıda esnafın yok olmasına sebep oldular cumhuriyet caddesinde bulunan esnafların işyerlerini elinden alıp yeni bina yaparak banka şubesine yüksek fiata kiraya verdiler halk eğitim merkezi,kapalı spor salonu,numune hastanesi yazık çok sayıda okulları yıktılar tüm hatıralarımız taihimiz yok edildi yıkmak yerine yerinde dönüşüm yapılabilirdi ERZURUMLU esnaflarımız yok olmazdıdı eski tarihi doku kaybolmazdı. ERZURUMLU memleketini terk edip göçmezdi.

  • halis demir. 19 Ekim 2023 11:35

    yık yık nereye kadar. mis gibi tarihi bina. halk evini yıktınız elinize geçti serseri toplanma meydanı oldu. ipini koparan o meydanda. taş atan o meydanda. polis olmasa uyuşturucu bile satarlar orada. o halk evi çay bahçesi bilet satış forma satış yeri oldu. yıkmayın kardeşim. siz bu memleketin başına koronadan kovitten daha büyük belasınız. Allah akıl fikir versin. lütfen yapmayın. 10 larca inan ekmek yiyor. esnafı magdur etmeyin.