Bari 'Dadaş' Demeyin!

Türk Dil Kurumu, ‘büyük erkek kardeş, ağabey’, ‘yiğit kimse’, ‘delikanlı’ olarak tarif ediyor.

 

Güzel özellikleri vardır.

 

Merttir.

 

Kadını erkeği fark etmez, korur, kollar, gözetir.

 

Gözü pektir.

 

Korkusuzdur.

 

Doğrudur, dürüsttür.

 

Özü, sözü birdir.

 

Edep timsalidir.

 

Vatan, millet dendi mi, ilk akla gelendir.

 

Hasletleri saymakla bitmez.

 

Kısaca Erzurum’un yerlisi, bir kimliğin sembolüdür,

 

Dadaş.

 

Hani bazen sohbetlerimizde ‘kaldı mı’ diye birbirimize soruyoruz ya -ki ben hala var olduklarına inananlardanım- bakın birileri ‘dadaş’ı nasıl kirletiyor.

 

Takip ettiğiniz internet sitelerinde yayınlanan haberlerin yorumlarına dikkat edin lütfen!

 

Haberin içeriği ne olursa olsun, altına yorum yapanların takma ad ya da internet jargonuyla nickname’leri nedense ‘dadaş’ oluyor.

 

Hele beğenmedikleri bir haber ya da yazı olduğunda yine ‘dadaş’ı kullanarak, hakaret ediyor, aşağılıyor ve adeta zehirlerini döküyorlar.

 

O kavramın altında yazdıklarıyla ‘dadaş’ olduklarını zanneden kimliksizler, benim şehrimi ve şehrimin insanını temsil etmiyor.

 

Bu durumdan rahatsızdım ve kendi çapımda harekete geçtim.

 

Özellikle ulusal yayın yapan site yöneticisi arkadaşlarımdan başında ‘dadaş’ yazılı olan yorumları onaylamamalarını rica ettim.

 

Elbette ki, ‘haber kutsal, yorum hürdür’ lakin korkusundan, edepsizliğinden ya da sebep ne olursa olsun gerçek isimlerini yazamayanların ‘dadaş’ kavramı altında algı yönetmesine ve en önemlisi bu kavramı kullanmasına izin verilmemelidir.

 

Aynı şekilde Erzurum Ajans’ta da bu kararı aldık.

 

Artık ‘Dadaş’, ‘Dadaş Bey’, ‘Dadaşım’, ‘Erzurumlu’ gibi takma adlarla gelen yorumları yayınlamayacağız.

 

Bu durum belki tıklanma oranlarımızı etkileyecektir ama ‘Erzurum’ adını taşıdığımız bu ajansın birkaç tık kaybetmesi, ‘dadaş’ kavramının ilelebet daim kalmasından daha önemli değildir.

 

Dediğim gibi bugün sohbetlerimizde ‘kaldı mı’ diye dillendirdiğimiz ‘dadaşlık’ kavramını bazı kimliksizler yüzünden sadece sözlüklerde görmek istemiyorsanız bana destek verin.

 

Destek olmak istemeyenler de bari ‘dadaş’ demeyin!

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Fatih Çağlaroğlu 28 Şubat 2021 22:18

    Çok isabetli bir karar. Emeği geçen kardeslerimi tebrik ederim. Her zaman ve her konuda değerlerimizi koruma mecburiyetimiz vardı.

  • Mehmet 27 Şubat 2021 01:07

    Onur bey yazı İçin teşekkürler. Ne yazık ki şehir artık özde değil sözde dadaşlara kaldı. Feraset sahibi Dadaşlar beş kuruşluk ekmekle yapılan oy hesabına dahil olmazdı...Şimdi de nedense yönetim fırıncı esnafının ensesine yapışmış maliyetini karşılamayan bir fiyatla zarar etsin diye inat ediyor. Hoş, insanlar da ekmek havadan iniyormuş gibi hiçbir tarafını sorgulamıyorlar..Şehirde meslek erbabı kalmadı, zanaatlarların ardı gelmiyor, tahsilliler geri dönmüyor. Şehir kuruyunca bakalım ekmeğini yiyecek millet bulunacak mı?

  • Adnan 25 Şubat 2021 10:13

    Onur Bey, yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum. Bana göre siz Erzurum da ki tek gerçek gazetecisiniz. Birde ekmek 1.50 TL oldu tam bir yıl önce ekmek 1 TL idi şimdi bir yılda yüzde elli zam geldi, milletin ekmeğinide haberleştirirseniz sevinirim .

  • Erdal 25 Şubat 2021 09:44

    çok iyi bir çalışma olmuş ziyadesiyle mutlu oldum :) dadaş adını kullanarak yorum yazanlar yüzünden ülkede akli melekesini yitirmiş kitle olarak biliniyoruz. Bu adım sayesinde önyargılara karşı mücadele başlar

  • Bekir 24 Şubat 2021 21:18

    Allah var etsin seni ne guzel bir yüreğin var senin var olasi dadasim

  • Levent TİZGİLİ 24 Şubat 2021 20:39

    Onur Bey; her yazınızı okuyorum. Yine çok güzel bir konuya deginmişsiniz teşekkürlerimi sunar iyi çalışmalar dilerim.

  • Samed Tosun 24 Şubat 2021 20:06

    Kalemine sağlık Onur bey. Unutulmuş ve yozlastirilmis değerlerimizin mana ve önemini hatırlatan yazınız için teşekkür ederim