Siyaset Haber Girişi : 22 Şubat 2012 14:18

Baykal'mı Kılıçdaroğlu mu?

Baykal'mı Kılıçdaroğlu mu?
Çifte kurultay öncesi öncesi CHP seçmeni üzerine kapsamlı araştırma.
Erzurum Ajans-Çifte kurultay öncesi öncesi CHP seçmeni üzerine kapsamlı araştırma.
Ensonhaber.com/ Haber ANDY-AR Sosyal Araştırmalar Merkezi, hafta sonu yapılması planlanan CHP kurultayı öncesi CHP'li seçmen üzerinde yapmış olduğu araştırmanın sonuçlarını açıkladı. 20-21 Şubat tarihleri arasında toplam 1.1612 CHP'li seçmen ile yapılan araştırmada telefonla görüşme yöntemi kullanıldı.

CHP'Lİ SEÇMENİN HABERİ VAR MI?

Araştırmaya katılan CHP'lilere ilk olarak: "CHP'nin 26-27 Şubat'ta iki farklı tüzük kurultayına gidiyor olduğundan haberdar mısınız?" sorusu yöneltildi.Sık sık gündeme gelen muhalifler ile Kılıçdaroğlu arasındaki çekişmelerden CHP'li seçmenin yüzde 71,4'ü haberdar olurken, yüzde 28,6'lık kesim de haberi olmadığı yönünde görüş bildirdi.

DEMOKRASİ Mİ, ÇEKİŞME Mİ?

Tarihi kurultay öncesi Önder Sav ve ekibinin, CHP lideri Kılıçdaroğlu'na yönelik parti içerisinde muhalif bir güç oluşturma çalışmaları gündeme geldi. Bu konu ile ilgili olarak yöneltilen: "CHP'nin kurultayları sizce parti adına demokrasinin güçlendirilmesi mi? Yoksa parti içi çekişmelerden mi kaynaklanıyor?" sorusuna CHP seçmeninin cevabı net oldu. Bu soruya yanıt verenlerin yüzde 62,7'lik kesimi kurultayı 'Parti İçi Çekişme' olarak yorumlarken, ankete katılanların yüzde 8,1'i de 'Parti içi demokrasi' olduğunu belirtti.

KILIÇDAROĞLU GÜÇ KAYBEDECEK

'Kurultaydan güçlenerek çıkacağız' diyen Kemal Kılıçdaroğlu'nun nasıl bir yol izleyeceği merak edilirken, CHP seçmeni kurultay sonrası Kılıçdaroğlu'nun güç kaybedeceğine inanıyor.

"Bu iki kurultaydan sizce, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu güçlenerek mi çıkar, yoksa zayıflayacak mıdır?" sorusuna yanıt veren CHP seçmenin yüzde 31,4'ü Kılıçdaroğlu'nun güç kaybedeceğine inanıyor. Kurultay sonrası Kılıçdaroğlu'nun güçleneceğine inanların oranı ise yüzde 22,7.

İSTİFA SENARYOLARI SORULDU

CHP'de özellikle son yaşanan gelişmeler göz önüne alındığı zaman Kılıçdaroğlu'na karşı muhalif bir gücün varlığı iyice kesinleşti. Kılıçdaroğlu'nun karşısında yer alan isimler, genel başkanlık için farklı isimleri ön plana atarken, kurultay sonrası Kılıçdaroğlu'nun istifa edeceği söylentileri yayılmaya başladı. Bu konu ile ilgili olarak CHP'li seçmen de basında çıkan haberleri doğrular nitelikte yanıtlar verdi.

'Bu kurultaylarda muhalif tarafın isteği size göre, Genel Başkan ve yönetimlerin değişmesi mi yoksa daha demokratik bir tüzük isteği mi?' sorusuna yanıt verenlerin yüzde 61,2'si  kurultayı 'Genel Başkan ve Yönetim değişikliği' olarak yorumlarken, yüzde 7,5'lik bir kesimde 'Demokratik bir tüzük' şeklinde görüş bildirdi.

BAYKAL MI KILIÇDAROĞLU MU?

Yapılan son anketlerle Baykal'lı dönemlerin bile gerisine düşen CHP'de, Baykal mı Kılıçdaroğlu mu soruları sorulmaya başlandı. Ankette; "Genel olarak düşündüğünüzde, eski Genel Başkan Deniz Baykal'dan sonra bugüne kadar Kemal Kılıçdaroğlu'nun daha başarılı olduğunu düşünüyor musunuz?" sorusunun yöneltildiği CHP seçmeni eski genel başkanları Deniz Baykal'a sahip çıktı. Bu soruya yanıt veren CHP'li seçmenlerin yüzde 32,5 EVET derken, yüzde 40,7'lik kesimde HAYIR dedi. Ankete katılanların yüzde 27'lik kesimi ise bu konuda görüş belirtmekten kaçındı.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.