Erzurum Haber Girişi : 01 Haziran 2023 11:00

Bayram zamlara kurban! Kurbanlık ikiye katlandı!

Bayram zamlara kurban! Kurbanlık ikiye katlandı!
Hayvan pazarlarında küçükbaş fiyatları 5 bin TL'den büyükbaş hayvan fiyatları ise 30 bin TL'den başlıyor. Yakutiye Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım, besicilerin girdi maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle fiyatların artacağını söyledi.

Erzurum'da kurbanlık fiyatlarında geçen yıla oranla yüzde yüz artış yaşandı. Hayvan pazarlarında küçükbaş fiyatları 5 bin TL'den büyükbaş hayvan fiyatları ise 30 bin TL'den başlıyor. Yakutiye Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım, besicilerin girdi maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle fiyatların arttığını söyledi.

 

Geçen yıla kıyasla yüzde yüz zamlanan kurbanlıklar, yavaş yavaş hayvan pazarlarında yerini almaya başladı. Kurban Bayramına bir aydan az bir zaman kala kurbanlık almak isteyenler şimdilik bakmakla yetindi. Ortaksız tek başına kurban almak ise hayal oldu.

 

 

Son yıllarda yaşanan ekonomik gelişmeler hayvancılık sektörünü de etkiledi. Yüksek enflasyondan, tarım ve hayvancılığın başlıca gelir kaynaklarından olduğu Erzurum’da nasibini aldı. Elektrik, su, mazot ve yem gibi girdi maliyetlerine gelen artışların yanı sıra sektörde yaşanan kayıplar, canlı hayvan fiyatlarını yükseltti.  Kurban Bayramı öncesi fiyatlar ikiye katlandı.

 

Yüzde yüz artış

 

Bu yıl Erzurum'da kurbanlık fiyatlarında geçen seneye göre yüzde yüz artış yaşandı. Küçükbaş hayvan fiyatları en az 5 bin TL'den büyükbaş hayvan fiyatları ise en az 30 bin TL'den pazarlarda yerini alacak. Geçen yıl kentte büyükbaş hayvan fiyatları 16 bin TL'den başlıyordu.

 

Hayvan varlığı azaldı

 

Erzurum Yakutiye Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım, hayvan varlığındaki azalmanın fiyatlara etki ettiğini belirtti. Aynı zamanda hayvancılık da yapan Yıldırım, "2018 yılından itibaren yaşanan ekonomik gelişmelerin etkisini görüyoruz. O dönemlerde besiciler ellerindeki damızlık dişi hayvanları satmak zorunda kaldılar. Kimisi ise sektörden tamamen çekildi. Bu nedenle hayvan varlığı tüm Türkiye'de olduğu gibi Erzurum'da da azaldı. Bu yüzden de fiyatlar yükseliyor. Besicilerin sektöre dönmesi için atılacak adımları dört gözle bekliyoruz. Bu durumun etkilerini önümüzdeki birkaç yıl daha görmeye devam edeceğiz" dedi.

 

Maliyetlerin etkisi

 

Girdi maliyetlerinin fiyat artışına etkisinin olduğunu söyleyen İslam Yıldırım, "Erzurum’da özellikle bayrama 10 gün kala fiyatlar tam olarak netleşir. Ama görünen durum pek iç açıcı değil. Her şeyde olduğu gibi girdi maliyetlerine gelen zamlar, hayvan fiyatlarını da etkiledi. Yem, mazot, elektrik, su gibi maliyetler son yıllarda 3-4 artarken, hayvan fiyatlarındaki artış bunun altında kaldı. Şimdiden kurbanlık hayvan fiyatlarında yaklaşık yüzde 100 artış var. Bu son günlerde değişkenlik göstererek artabilir de. Kurban Bayramı’nı geçirdikten sonra bu kış yaşanan yoğun yağışın etkisi ve Cumhurbaşkanının çiftçiye açıkladığı müjdeler umuyoruz ki bizi genel anlamda rahatlatır” diye konuştu.

 

Diyanet de açıklamıştı

 

Geçtiğimiz günlerde Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın, vekâlet yoluyla kurban kesme bedelini açıkladığı rakamlar da yükselen kurban fiyatlarını ortaya koydu.  Erbaş, "Türkiye Diyanet Vakfı olarak bu yıl vekâlet yoluyla kurban kesim bedellerini yurt içinde kestirmek isteyenler için 5 bin 950 TL,  yurt dışında kestirmek isteyenler için 2 bin 750 olarak belirledik" demişti. Geçtiğimiz yıl bu fiyatlar yurt içinde 2 bin 250 TL, yurt dışında ise bin 800 TL’ydi. Kaynak/Pusula