Siyaset Haber Girişi : 21 Mart 2012 09:40

BDP'li Birtane nevruz olaylarını yasağa bağladı

BDP'li Birtane nevruz olaylarını yasağa bağladı
Erzurum'da görülen KCK davasına katılan BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, Nevruz olaylarını konulan yasağa bağlayarak, "Müdahale olmadığı sürece karşısında gelişen tepki de olmuyor.
Erzurum Ajans-Erzurum'da görülen KCK davasına katılan BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, Nevruz olaylarını konulan yasağa bağlayarak, "Müdahale olmadığı sürece karşısında gelişen tepki de olmuyor. Kürt halkı Amed'te (Diyarbakır), İstanbul'da yasağa en güzel cevabı verdi" dedi.
Kars'ta, terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK'dan yargılanan 19'u tutuklu toplam 27 sanık, bugün Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 5'nci duruşmasına tutuklu sanıklar Murat Yıldırım, Şükran Gürbüz, Ayhan Kurtulan, Yüksel Şilan Efendioğlu, Yakup Can, Alihan Dağ, Ramazan Erkmen, Yavuz Naki, Abdulkadir Dağ, Erdal İnce, Hakan Okşali, Musa Çakmak, Oktay Mamay, Şemsettin Enes, Güngör Alp, Hüseyin Boçnak,
Nurettin Çeledir, Erdal Yıldırım, Süleyman Mencütekin ile tutuksuz sanıklar ile sanıkların avukatları, yakınları ve BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane ile Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, katıldı.
Mahkeme Başkanı Mustafa Karatay, duruşmada sanıkların avukatlarına söz verdi. Tutuklu sanıkların avukatları, sanıkların evlerinde yapılan aramalarda ele geçirilen flash disk, sim kart, cep telefonu, kitap ve dergilerin, müvekkillerinin örgüt üyeliğinden yargılanmalarına yeterli delil olmadığını, bilirkişi raporunda yer alan basın açıklaması ve yasal eylemlerin de terör suçu olarak değerlendirilmemesi gerektiğini söyledi. Sanıkların diğer avukatları da mahkemede söz alarak, müvekkillerinin tahliyelerini
talep etti. Sanıklardan bazılarının Kürtçe savunma yapmak istemeleri de mahkemece kabul görmedi. Mahkeme sanık ve avukatlarının dinlenmesinin ardından tutuklu 5 sanığın tutuksuz yargılanmasına karar vererek, mahkemeyi ileri bir tarihe attı.
Adliye önünde mahkemeyle ilgili açıklamalarda bulunan BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, "Yeni yasal düzenlemelerin meclise gelmesi bekleniliyor. Bu mahkemeler burada kendi başına karar verme yetkisine sahip değiller" diye konuştu.

"MÜDAHALE OLMADIĞI SÜRECE KARŞISINDA GELİŞEN TEPKİ DE OLMUYOR"

Türkiye'nin değişik illerinde dün ve bugün yaşanan Nevruz olaylarını İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin tarafından "Nevruz sadece 21 Mart tarihinde kutlanacak" açıklamasıyla konulan yasağa bağlayan BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, "Uzun bir süredir Nevruz her yerde kutlanıyor. Her ne kadar bir kalıp içerisine sokulmaya çalışılsada. Kürt halkı ve demokrat barış sever insanlar. İnsanların kendi gönüllerine, kendi isteklerine göre kutlamak istedikleri bayramlarını bu şekilde savaş alanına dönüştürerek
i
nsanları çok farklı mecralara, davranış içerisine sokmaya çalışarak hükümet hiçbir yere varamazlar. İnsanlar kendi bayramlarını kutlamak istiyorlar. Kendi gönüllerine göre. Bugün Kağızman'da kutladık. Herhangi bir müdahale olmadı. Müdahale olmadığı sürece karşısında gelişen tepki de olmuyor. İnsanlar gerçekten Amed'te, İstanbul'da yasağa cevaplarını verdiler. Kürt halkı Amed'teki mitingde 1 milyon insanla cevabını verdi. Neyi istediğini haykırdı" diye konuştu. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.