Bilkent bu şehirden gider ve de kimse tutamaz!

 

22 Haziran 2006.

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden kanun çıktı.

 

Ülkenin önde gelen eğitim - öğretim kurumlarından Bilkent’e Ankara, Erzurum, Malatya, Van ve Şanlıurfa illerinde ‘Eğitim Bilimleri Enstitüleri’ açma izni verildi.

 

Bilkent de, Türkiye’de bir ilki Erzurum’da gerçekleştirdi, ‘laboratuvar okul’ kurdu.

 

Hem kanun hem de Prof. Dr. İhsan Doğramacı’nın vasiyetiyle yüzlerce öğrenciye burs verildi.

 

Öyle sadece zengin çocuklarına değil, hak eden öğrencilere de fırsat veren bir yapı oluşturuldu.

 

Giriş sınavları ile kabul edilen öğrenciler, tam ya da kısmi eğitim bursları ile okutuldu.

 

Siz bakmayın öyle ‘Amerika’ya asker yetiştiriyor’ diyen sığ beyinlere! Sınavlarda başarısız olan çocuklarını okula yerleştirmek için torpil arayan nice ikiyüzlü yok mu?

 

Bilkent Erzurum, geçen zaman içinde birçok başarıya imza attı, ‘zehir gibi’ beyinleri yetiştirip, ülkeye kazandırdı.

 

O dönemin yöneticileri de Bilkent’in bu yatırımını karşılıksız bırakmadı, jest yaptı Prof. Dr. İhsan Doğramacı ismini bulvara verdi.

 

Aradan geçen 16 yılda okul, sosyal tesisler, öğretmen lojmanları... Bilkent kampusu büyüdü.

 

Enerji ihtiyacını karşılamak adına 1 MW’lik GES yapmak için girişimde bulundular.

 

Gerekli yazışmalar yapıldı, Yakutiye Belediyesi’ne başvuruldu. İncelenen dosya Büyükşehir’e gönderildi. Sorun yoktu.

 

Büyükşehir Belediyesi’nin son Meclis toplantısında karar çıktı. Lütfen dikkatli okuyun.

 

İmar Komisyonu aynen şöyle demiş:

 

“Toplantı odasında yapmış olduğumuz toplantılar ve mahallinde yapmış olduğumuz incelemelerin neticesinde ‘kent estetiğine uyumsuz olması’ sebebiyle mevcut halinin devamı yönünde karar verilmiştir.”

 

Kabul edenler?

 

Etmeyenler?

 

“Erzurum İli Yakutiye İlçesi, Muratpaşa Mahallesi, 223 ada, 224 nolu parselde kayıtlı meri imar planlarında Üniversite Alanı olarak görülen taşınmazın Emsal: 1.00 Yençok: 6.50 m. Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Dayalı Üretim Tesis Alanı olarak işlenmesini içeren imar plan değişikliğinin, İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu doğrultusunda mevcut halinin devamının kabulüne, meclis üyeleri arasında işari oyla yapılan oylama sonucunda, Büyükşehir Belediye Meclisinin 14/11/2023 tarihli 11.olağan toplantısının 1.birleşiminde, oybirliği ile karar verildi.”

 

Gerekçeye bakın ‘kent estetiğine uyumsuz olması’! Şaka gibi.

 

Şehrimizin tüm cadde ve sokakları, binalarımız, konutlarımız, kurum yapılarımız her şeyiyle dört dörtlük, Türkiye’nin örnek okullarından biri Bilkent Erzurum, bahçesine GES yapacak diye estetiği bozuyor öyle mi?

 

Hadi oradan!

 

Şehirde estetik bırakmayan asıl sizlersiniz. İlk akla gelen; kalenin çevresini açtı, cadde üzerine işyeri yaptınız, içine de PALEN’İ yerleştirdiniz. Estetik anlayışınız bu mu?

 

Çekirdek Erzurum’dan yani kalenin dibinden şöyle Palandöken’e baktığınız da estetik mi görüyorsunuz?

 

Şehirde zaten var olan çarpık yapılaşmaya, son 10 yılda uyguladığınız imar politikalarıyla ivme kazandırdınız.  

 

Şimdi kalkmış ‘Bilkent Erzurum estetik bozuyor’ diyorsunuz. Ayıptır ayıp.

 

İmar ve şehircilikten sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Murat Altundağ, bak Bilkent, memleketin Malatya’ya da okul yaptı. Aç önündeki bilgisayarı, yaz Google’a kampus içinde GES panellerini göreceksin.

 

Her şeyi geçtim, Büyükşehir Belediyesi yönetiminin A takımından birilerinin çocukları orada okuyor olsaydı, siz bu kararı almaz, alamazdınız!

 

Bilkent gibi bir marka yarın öbür gün şehrimizden çıkar giderse hesabını bu Meclis veremez.

 

Bu karar şehre yatırım yapmış, bir markayı kaçırmaktan başka bir şey değildir.

 

Yazıklar olsun.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Serhat 06 Şubat 2024 21:02

    Bu şehri yöneten belediye başkanlarının çalıştığı.... bunlara oy vermeyecem bir erzurumlu olarak kınıyorum bunları....

  • Ehmet 21 Ocak 2024 11:56

    Kanun ve yönetmelik kullanacağın elektirigi üretme izni veriyor. Belediye art niyetli davranmış

  • Helal Olsun 11 Ocak 2024 11:34

    Bilkente izin verilirse diğer özel okullar da isteyecek. Hepsine veremeyince de hükümet kimseye ges santrali kurma izni vermiyor kampanyası başlatılacak. Onurun işine gelen kısım son dediğim kısım.

  • Metehan 10 Ocak 2024 14:26

    İnşallah Kapanır.

  • Fırsat eşitliği 03 Ocak 2024 23:16

    Sayın Ali Taş  bahsettiğiniz okulda öğretim görevlisi  çocuklarının  çoğunlukta olmasını "vizyonlu aile" ayrıcalıgina dayandirmaniz konunun  zaten aleni olarak herkes tarafından bilindiğini , iftira olmadığını ortaya koymaktadır. Demekki  iddianız  veya( seçilebilme kriterine göre)  sadece ögretim görevlisi   aileler vizyon sahibi  olabilyor ise  Mardinin Savur ilçesinde   çiftçi bir ailenin  yedi çocuğundan biri olan   Aziz Sancar  bu okula    basvurmus olsa ailesi vizyon sahibi   görülmeyip elenecek  öylemi .. Gelecekte bu seviyede olabilecek  nice başarılı  çocukların  çağ dışı" vizyonlu aile " kriteri ile elenmiş  olma olasılığını ortaya koyuyor.     Halkın vergileriyle kurulan bir okulun o halkın çocuklarına  kapılarını kapatması, sözde  sadece" vizyonlu ailelerin" çocuklarına kapılarını açması eğitimde  fırsat eşitliğini   ortadan kaldırıp haksızlığa sebep olmaktadır. Bakanlığın öğrenci seçim kriterlerini denetleyip haksızlıkları önlemelı ve herkese eşit haklar sunulmalıdır.

  • Ali Taş 02 Ocak 2024 16:35

    Bilkent açıldığı günden bugüne birçok karalamaya maruz kalmasına rağmen ihsan doğramacının vasiyetini yerine getirmeye ve sıradışı eğitimi ile kaliteli öğrenci yetiştirmeye devam etmektedir. üniversite hocalarına torpil yapılıyor iddiası çok büyük bir iftiradır. evet üniversite hocalarının çocukları daha fazla çünkü ailelerinin vizyonu ile daha çok tercih ediliyor. tamamen tercih meselesi yani. ayıptır. bilmeden yorum yapmayın lütfen.

  • Halis demir 01 Ocak 2024 12:17

    Derdimiz birazda Filistin olsun çocuklar ölüyor yahudiler azmış kudurmuş dünyayı ateşe vermiş lütfen sizde elinizden geleni yapın ticari ambargo koyun starbuckslara gitmeyin kola fanta içmeyin

  • Ali er 30 Aralık 2023 07:55

    Bilkent ayrıcalık istiyor buna alışmış. Arsa devletten teşvik devletten ama birde elektrik üretim izni istiyor bu ülke size hizmetçi değil haddinizi bilin. Köy okullarında hala soba yakılıyor insan utanır utanır. Belediye iyi yapmış

  • ..... 27 Aralık 2023 20:33

    Bilkent mezunlarının üniversite eğitimleri sonucunda ülkeye katma değerleri olacaktır.Ancak bu bu mezunların ne kadarı tekrar şehre dönüp akademik ve iş hayatında fırsatlar bulabiliyor veya şehre dönmeyi düşünüyorlarmi. Şehre bir katma değer amaçlanıyor ise bunların sebepleri araştırılmalı ve önü açılmalıdır.Örnegin akademik yapıda değerlendirilip üniversite kaliteli bir öğretim görevlisi kadrosu ile onların taşıyacağı yeni sitemlerle egitim kalitesi artırılabilir.

  • Fırsat eşitliği 27 Aralık 2023 20:14

    Bilkent açıldığı ilk yıllarda yazılı ve mülakat sınavlarında öğrencilerin sosyal statüsüne bakmaksızın gerekli yeterlilikleri sağlayanlara egitim görme fırsata veriyordu ücretsiz olarak .Ancak daha sonraki yıllarda bu kriterler bir kenara bırakılarak öğretim üyesi çocuklarının banko yerleştirildiği statüsü yüksek aillerinin çocuklarına öncelik verilen br yapıya dönüştüğü soylenmeketedir. Amacı Anadoluda halkın çocuklarına yabancı dilde eğitim fırsatı verilmesi amacıyla yola çıkılan bu okulda fırsat eşitliği bozulmuş olup belirli bir zümreye hitap eden bir okula dönüşmüştür.Ekonomik yapısında devlet katkisida almasına rağmen fırsat eşitliği ilkesinden uzaklaşmış.Ayrica sınav sonuçlarının yazili ve mulakatlarda açıklanmaması bu ayrıcalıklarının gizlenmesi adına yapılan bir yöntemdir.Bu konudada araştırma yaparsanız hakkı yenilen çocukların fırsat eşitliğine kavuşmasına katkı yaparsınız.Görunen ile işleyiş aynı değil.

  • Ea 27 Aralık 2023 18:01

    Aslında kendilerinden birilerinin çocukları orada okuyor. Nasıl izin verilmemiş hayret.

  • Dadaş 27 Aralık 2023 10:19

    İmar plan değişikliği "?kent estetiğine uyumsuz olması? gerekçesiyle kabul edilmemesi gerçekten İRONİ icrasında ustalık mı desem acemilik mi desem arada kaldım.

  • Halis demir 26 Aralık 2023 18:30

    Yarın başka bir okul isterse ne olacak her okula farklı muamele yapamazsınız.

  • Erzurumlu 25 Aralık 2023 08:35

    Bilkent Erzurum için bir şanstır. kıymetini bilmek küstürmemek lazım.

  • bedo muratpasalı 24 Aralık 2023 12:01

    sahipsiz memleket hepsi gitmiş yıkmak beton rant başka ne var bu şehirde zengin para ya doymaz karun fakir bir ekmege muhtac gındılliklerin şehri oldu erzurum

  • Murat AKSAKALLI 22 Aralık 2023 08:51

    Disiplinli ve güvenlikli ortamıyla, kaliteli ve yetişkin kadrosuyla, bakımlı, temiz ve kullanışlı fiziki alanlarıyla Bilkent bu şehir için değer ve kalitedir. Buradan mezun olanlar, bu şehrin çocukları ve işlerinde gayet başarılı bir şekilde bu ülkeye hizmet ediyorlar. Bu başarılarının temel sırlarından biri ise; anasınıfından beri adabı muaşaret kurallarını öğrenmeleridir (hatırlarsınız son günlerde MEB tarafından müfredata "Adabı Muaşeret" dersinin konulması gündemde). Üniversiteye giriş sınavlarındaki başarı sıralamasında genelde 50'ci sıranın üzerinde yer alan şehrimiz için belediyemize çağrım; başarılı eğitim kurumlarını desteklemeniz. Bilkent yetkililerine uyarım; yıllardır AKSAKALLI dede görüntüsüyle sizlere şirin görünen birini tespit edememiş olmanızda sizin ayıbınız.

  • Erdal Yılmaz 22 Aralık 2023 00:13

    Erzurum da özel okul varsa o da Bilkent kolejidir. Diğer özel okullar resmen dersanecilik yapıyorlar. Bilkent koleji Erzurum için büyük bir değerdir. Yazık etmeyin bu okula. Pis siyasi düşüncelerinizi eğitime karıştırmayın.

  • İbrahim ak 21 Aralık 2023 23:28

    Yakutiye belediye başkanı ve büyükşehir belediyesi ayrıca STK ları bu işe el atmaları lazım aksi olması bu şehrin lehine olabilir zaten varlıklarımız degerlerimiz bir bir yok oluyor yok olmadan elimizdeki degerlere sahip çıkalım