Erzurum Düzenleme Tarihi : 14 Aralık 2022 10:30 Haber Girişi : 12 Aralık 2022 18:58

Bir çok ilçe mahallelerinde sayaç takmamışlar!

Bir çok ilçe mahallelerinde sayaç takmamışlar!
Erzurum Büyükşehir Belediyesi ESKİ Genel Müdürlüğü'nün 'su kaynaklarının daha etkin kullanımı için öngörülen yükümlülükleri yerine getirmediği' Sayıştay raporuyla ortaya çıktı. Kayıp kaçak oranında ESKİ'nin payının ne kadar olduğu merak konusu oldu.

Sayıştay’ın 2021 raporunda denetçilerin Erzurum Su ve Kanalizasyon İdaresi (ESKİ) Genel Müdürlüğü’yle ilgili belirlediği tespitler hayrete düşürdü.

 

ESKİ’nin Orman ve Su İşleri Bakanlığı yönetmeliklerine uymadığı ve bir takım eksiklikleri tamamlamaması nedeniyle suda kayıp ve kaçağa yol açtığı belirlendi.

 

BAKIN NELER EKSİK!

 

Sayıştay denetçileri raporunda, ESKİ ile ilgili şu eksiklikleri belirledi.

 

"Su kayıp ve kaçağı konusunda yapılan incelemede aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:

 

- İçme ve kullanma suyu sistemindeki kritik noktalarda su basıncı sürekli ölçülüp izlenmemektedir.

 

- Arıtma tesisi harici depolarda, giriş ve çıkış boru hatları üzerinde debi ölçer cihazı bulunmamaktadır.

 

- Abone bilgi sisteminin bazı ilçelerde ulusal adres veri tabanı (UAVT) ile entegrasyonu yapılmamıştır.

 

- Veri kontrol ve izleme sistemi (SCADA) 2015 yılında kurulmuştur. Ancak, SCADA sistemi bulunmayan bo?lgeler bulunmaktadır.

 

- Mevcut sistemin hidrolik modellemesi şehirde ve ilçelerde bulunmamaktadır.

 

- Sistemin kalibrasyonu tam olarak yapılmamıştır.

 

- Yüksek tüketimli abonelerin uzaktan izleme sistemi mevcut değildir.

 

Kurum tarafından da iştirak edilen konuyla alakalı olarak, su kayıp ve kaçaklarının azaltılması ve bu suretle kamu kaynaklarının daha verimli kullanılmasını teminden anılan Yönetmelik ve Tebliğ’de o?ngo?ru?len islerin yapılması için azami gayretin gösterilmesi gerekmektedir."

 

 

KESİN PROJE HAZIRLAMADAN İHALEYE ÇIKMIŞLAR!

 

Sayıştay denetçilerinin tespitleri bununla da bitmedi.

 

ESKİ’nin mahalle içme suyu ve kanalizasyon işlerinde kesin projeler hazırlanmadan ihaleye çıktığı belirlendi. Oltu, Hınıs, Horasan, Narman, Şenkaya, Tortum ve İspir’de içme suyu ve kanalizasyon inşaatlarını tespit eden Sayıştay denetçileri, raporda şu ifadelere yer verdi.

 

“İhalesi yapılan 8 projenin ihale öncesi süreç? içerisinde hazırlanması gereken ve ihalelere esas teşkil eden projelerin, proje bütünlüğü açısından önem arz eden mahalle (köy) projelerinin ekseriyetinin olmadığı, olan projelerin “İçme ve Kullanma Suyu Temini ve Dağıtım Sistemleri Hakkında Yönetmeliği”ne uygun olarak hazırlanmadığı halde ihale işlemlerinin başlatıldığı tespit edilmiştir.”

 

ESKİ ise bu tespite karşılık, tenkit ve tavsiye edilen hususlara uyulacağını bildirdi.

 

 

SAYAÇ TAKMAMIŞLAR!

 

ESKİ’nin ayrıca bir çok ilçe ve bağlı mahallelerde sayaç takma işlemini tamamlamadığı da rapora yansıdı.

 

Sayıştay denetçileri raporda, “İdare tarafından su hizmeti verilen mahallerde ilgili su bedelinin faturalandırılmasında ana araç olan sayaçları takma işleminin tamamlamadığı bu yüzden kaçak su kullanım riskine sebebiyet verildiği görülmüştür… Kurum tarafından da iştirak edilen ve gereğinin yapılacağı bildirilen hususla alakalı olarak su sayacı takma işlemlerinin tamamlanarak kaçak su kullanımı riskinin ortadan kaldırılması ve olası hukuki yaptırımlara mahal verilmemesi gerekmektedir” ifadelerine yer verdi. Haber: Onur SAĞSÖZ

 

 

İŞTE SAYACI OLMAYAN MAHALLELER!

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • alihan önder 18 Aralık 2022 22:41

    köprüköyde sudan para alsanız sizi döverler. hodri meydan buyurun alın takın saati. insanlar zaten kıt kanaat yaşıyor kuru ekmek yiyor birde su parası mı verecekler. canlarını verirler. Allahın suyu ne parası ne saati. yaptığınız tek bir hizmet yok. birde su saati mi takacaksınız. musluklardan zaten hergün çamur akıyor.

  • Gariban 14 Aralık 2022 20:14

    Kazanılmış hakkımız olan parayı keyfi olarak iptal edip düşük maaş veren oy günü geldiğinde sandıkta hesap soracaz Sayın sekmen belediye şirket çalışanlarını ezik görme

  • hakikat 13 Aralık 2022 13:45

    walla ele güzel memleket ki burası, her şeyimiz dalavere dümen tezgah kim kimi tutarsa, ne güzel walla işçi para ister, patron derki ola ne çalıştız ki bide para istirsiz , vatandaş hizmet ister paralar belediyede car cur edilir, memlekete yatırım için yalandan bağırır çağırırlar ortada hiç bişey yok millet vekillerimiz , yalandan 2 konuşma yapar , partisine yaranmak için 40 takla atar, parası olan yatırımını dışarı yapar ' ola ne işim var erzurumda '' der lafa gelince herkez memleket sevdalısı walla ele bi ey olirki bu memlekete yapılanlar az bile , yabancı yatırımcıya sesleniyorum gelmeyin gardaş burdakiler durmir ve sahip çıkmıyor ki ki siz gelesiniz .Zaten gelenleride kopartıyorlar . Ele mi gardaş

  • halis demir 13 Aralık 2022 12:41

    karaçoban köprüköy yagan da zaten eski nin ne işi var. branın belediyesi yokmu. köprüköydeki belediye ne iş yapıyor anlamıyorum. kendi suyunu kendin satamıyorsan sen nasıl belediyesin. yolunu büyükşehir asfaltlar suyunu büyükşehir dağıttır sen ne iş yapıyorsun niye para alıyorsun. bari mahlle olun kurtulun devlete yük olmaktan.

  • Ali Kılıç 12 Aralık 2022 19:53

    Sayaç takmamış lar değil Onur bey, takamamış yada takmak istemişler..oy oranı düşük bölgeleri her konuda olduğu gibi bu konuda da şirin görünmek istemiş beyler.. çalıştırdığı işçi nin gününde maaşını veremeyen, maaşında kesinti yapan, daha da ileri gidip verilen hakkı geri alıp, yemek parasından kısıp hakkını veremeyen ler, bazı kesimlere şirin gözükmek isterken, yükü gene gariban insanların sırtına vurmaktan geri kalmıyor lar..