Ekonomi Haber Girişi : 24 Ocak 2018 23:45

BİRKONFED’den Mermer Borsası adımı

BİRKONFED’den Mermer Borsası adımı
Birleştirici İş Dünyası (BİRKONFED) Genel Başkanı Osman Ünsal, çeşitli temaslarla bulunmak amacıyla geldiği Erzurum’da, basın mensupları ile de bir araya geldi.
Erzurumajans-Birleştirici İş Dünyası (BİRKONFED) Genel Başkanı Osman Ünsal, çeşitli temaslarla bulunmak amacıyla geldiği Erzurum’da, basın mensupları ile de bir araya geldi.
 
Ülke gündemi yanı sıra Erzurum ve bölge ekonomisi ile ilgili de bir takım açıklamalarda bulunan Genel Başkan Osman Ünsal, “Terör odaklarının kökünden kurutulmasına yönelik Afrin’e gerçekleştirilen Zeytin Dalı operasyonunu tam destekliyor ve oradaki askerlerimize dualarımızı gönderiyoruz.” dedi.

BİRKONFED’in 2015 yılında kurulmuş olmasına rağmen, 2 yıl gibi kısa bir sürede Türkiye’nin ilk 10 STK’sından biri haline geldiğini dile getiren Erzurum İl Başkanı Muhammet Zeki Gözeler, ‘Erzurum’da alt yapıdan gıdaya, hayvancılıktan hizmet sektörüne bir çok alanda şehrimizin iş yükünü omuzlayan ve bu şehrin kalkınması yolunda gönül veren iş adamı arkadaşlarımız ile birlikte yürümekteyiz. Bu anlamda tüm enerjimizi ülkemiz ve şehrimizin kalkınması yolunda harcıyoruz” dedi.

‘Mermer Borsasını Kuruyoruz’

Ülke olarak elimizde bulunan doğal kaynakların yeterince ve usulünce değerlendirilemediğinin altını çizen BİRKONFED AR-GE’den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Niziplioğlu, ‘Bu alanda önemli bir adım atarak MERMER Borsasının kurulması için gerekli çalışmaları başlattık.’ dedi.

Doğal kaynaklar ve değerli taşların işlenmesinin ardından ekonomiye kazandırılması halinde milyarlarca dolar gelir elde edilebileceğini dile getiren Niziplioğlu, açıklamalarına şöyle devam etti;

‘Yurt dışına sattığımız mermer ve doğal taşların mali değeri yaklaşık 2.5 milyar dolar. Düşünün ki, 100 dolara, 200 dolara mermeri blok olarak satıyoruz. Aynı mermeri Çin işliyor, parlatıyor, paketliyor, 5 hatta 10 bin dolara satıyor. Neden biz yapamıyoruz? Dünya mermer rezervinin yüzde 50 si Türkiye’de. Mermer piyasasının büyüklüğü 30 milyar dolar seviyesinde. Biz, bunun yarısını alabiliriz. Mermer kaynakları bireysel olarak işletiliyor, dolayısıyla israf ediliyor. Vinçlere makine parkurlarına boşa para ödüyoruz. Böyle bir anlayışla bir yerlere varmamız mümkün değil. Birlik olarak spot serbest piyasası oluşturmak, borsa kurmak istiyoruz.’

Türkiye’nin 5 milyar metreküp mermer vedoğal taş rezervine sahip olduğunu da hatırlatan Niziplioğlu, ‘Üreticimizi kalkındırmak istiyoruz. 1 dolara muşamba bile satılmaz, biz mermer satıyoruz. Borsayı kurarsak, ülke olarak gayrisafi yurtiçi hasılanın yarısını taştan kazanırız. Ancak, bugünkü sistem ile bir yere varamayız. Yani işletmeci hem taşı ocaktan çıkartacak, hem kesecek, hem işleyecek, hem pazarlayacak. Bu iş böyle olmaz, olmuyor da. Mermer ve taş işini uluslararası standarda getirecek, ekonomik kaybı önleyeceğiz.’ dedi.

‘Gerekirse Afrin’e Gideriz’

Erzurum’da bulunmaktan, basın ve iş dünyası ile biraraya gelmekten büyük mutluluk duyduğunu belirten BİRKONFED Genel Başkanı Osman Ünsal ise, sözlerinin başında Afrin’i teröristlere dar eden Mehmetçik’e başarı diledi, “Terörle, teröristle kararlı mücadelesini sürdüren güvenlik güçlerimize, askerimize, polisimize başarı diliyorum. BİRKONFED olarak hepsinin yanındayız. Sürdürülen operasyonu sonuna kadar destekliyoruz. Eğer bize ihtiyaç duyulursa, hiç şüphesiz Afrin’e kadar gideriz” mesajı verdi.

BİRKONFED Erzurum Temsilciliği’nin kısa zamanda önemli mesafeler aldıklarını gördüğünü, bundan da büyük mutluluk duyduğunu belirten Genel Başkan Ünsal, sözlerini şöyle devam ettirdi:

‘Ekonomi Terörü İle de Biz Mücadele Edeceğiz.’

“Devletimiz terörle mücadeleyi her alanda ve kararlılıkla sürdürüyor. Bizlerde BİRKONFED olarak sonuna kadar devletimizin yanında duracağız.

Ülke olarak hem bölücü terörle, hem de ekonomi terörü ile mücadele veriliyor. Bir yandan bölücü terör örgütlerine karşı kahraman silahlı kuvvetlerimiz ve emniyet güçlerimiz mücadele ederken, öte yandan ülkemize karşı gerçekleştirilen ekonomik saldırılar ile de bizlerin mücadele etmesi gerekmektedir.

Bu anlamda hiçbir ulusal veya uluslararası karanlık odağın ülkemizde ekonomi terörü estirmesine göz yummayacak ve devletimiz ile birlikte mücadeleye devam edeceğiz.

İş dünyası olarak ayakta duracak, yılmadan mücadelemizi sürdüreceğiz. 2018 yılı içerisinde BİRKONFED olarak 10 bin kişi ile istihdama katkı yapmayı hedeflemekteyiz.

‘Kalkınma Önündeki En Büyük Engel Bürokrasi Tıkanıklığı!

Hükumetimiz tarafından açıklanan kalkınma hamlesi adımını yakından takip ediyor ve bu anlamda katkı sağlamayı hedefliyoruz.

Bizler, devletimizin illa mali anlamda bir destek ortaya koymasını beklemiyoruz.

Bu kalkınma hamlesinde sağlanacak yer istihdamı ve mali destekler bizler için tabi ki önemli. Ancak ülke kalkınmamızın önündeki en büyük engelin bürokrası tıkanıklığı olduğunu özellikle bildirmek isterin. Devlet tarafından teşvik edilen yatırımlarda birle yüzlerce imza ve 3 yılı bulan bir sürecin yorgunluğu sonunda yatırımcının iyi bir performans sunmasını bekliyorlar.

Bu kadar sıkıntılı bir bürokrasi süreci ve yıllara varan yatırım ertelemeleri zaten kalkınma hamlelerimizi kökünden baltalamaktadır. Burada bizlere düşen elimizdeki imkanları yatırım ile üretim ve istihdama dönüştürmek, devletimize düşen ise bu yatırımlarımızın uygulanması esnasında tüm bürokrasi tıkanıklığını ortadan kaldırmak olacaktır.

‘Cari açığı ortadan kaldırmanın yolu üretimden geçer!’

‘Şu anda ülke olarak 172 kalem ürün ithal ediyoruz. İthalatın önünü ancak üreterek, üretim yaparak kesebiliriz. Bu anlamda yetkili makamlar ile görüşerek ithalat ürünlerimizi üretmeyi ve bununla ilgili ulusal ve uluslararası pazarlarda yer edinmeyi hedefliyoruz. Göreceksiniz ki yıllar içerisinde bu 172 kalem hızla düşecek ve bir süre sonra cari açığımızı sıfırlamak ile birlikte yapacağımız ihracat ile hedeflediğimiz 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmış olacağız.”

İlk Yatırım Aşkale’ye

Soru-cevap şeklinde devam eden toplantıda, şehre dair yatırım adımları ile ilgili sorulan bir soruyu cevaplayan İl Başkanı Gözeler, önümüzdeki aylarda Aşkale’de ‘Yapı Kimyasalları’ üretimi amaçlı bir fabrikanın kurulacağını dile getirdi.

Gözeler, ‘Konfederasyonumuz girişimleri ve üyemiz Yardımcı Grup’un fedakârlıkları neticesinde en az 20 kişilik bir istihdamın sağlanacağı, 500 ila 700 Bin Euro değerinde bir yatırım maliyeti olan ve yapı kimyasallarının üretiminin sağlanacağı bu fabrikamızı şehrimize kazandırmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Bundan sonraki süreçte de iş adamlarımızın bireysel tüm yatırımlarına destek olacağımız gibi, konsorsiyum halinde atılacak tüm adımları da birlikte organize edeceğiz ve milyon dolarlık yatırımları şehrimize kazandıracağız inşallah.‘ dedi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.